Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:50, 26. 10. 2010.

| Društvo

Albanci naseljavaju Niš

Autor:P.B.Izvor:Večernje novosti, Južne vesti
ilustracija; foto: vesti-online.com

NIŠ - Od početka januara do kraja avgusta ove godine, dnevno je u proseku 45 Albanaca sa Kosmeta tražilo prebivalište na teritoriji najveće niške gradske opštine, Medijane.

Prema saznanjima „Novosti“, u ovom periodu blizu 11.000 Albanaca je izrazilo „želju“ da postanu Nišlije na osnovu Zakona o prebivalištu i boravku građana.

Ovu gotovo neverovatnu pojavu o „okupaciji“ Niša otkrio nam je izvor iz policije, koji tvrdi da su pripadnici policije „dobili upravo toliki veliki broj naloga da na licu mesta, u domaćinstvima, utvrde činjenično stanje“.

- U gotovo svim slučajevima provera u stanovima Nišlija, zatekli smo Albance, tako da nije bilo primera fiktivnih prijava. Ne, bar u vreme naše kontrole - tvrdi izvor „Novosti“.

Posle izveštaja policajaca, nadležni su donosili ili odbijali rešenja o upisu prebivališta.

Ipak, novinari Novosti nisu uspeli zvanično da provere ove informacije.

- Odredbe zakona i podzakonskih akata, niti uredbe, ne propisuju poseban postupak prijave prebivališta građana Srbije, zavisno od njihove nacionalne pripadnosti - rekli su u MUP.

Motiv Albanaca sa KiM da zatraže prebivalište u Nišu nesumnjivo je obezbeđivanje novog srpskog pasoša, koji im omogućuje odlazak u zemlje Evropske unije bez viza.

Slučaj prijavljivanja prebivališta građana sa Kosova u Srbiji sredinom avgusta zabeležen je u opštini Merošina, nedaleko od Niša.

Zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i pomagali licima sa Kosova, uhapšena su i četvorica policajaca. Oni se sumnjiče da su u dužem periodu unosili netačne podatke u službene isprave i tako omogućili većem broju kosovskih Albanaca da na osnovu lažnih dokumenata prijave prebivalište na teritoriji opštine Merošina i tako dobiju nove srpske pasoše.

Pored pomenutih policajaca, za aferu davanja fiktivnih srpskih dokumenata Albancima sa KiM u Merošini uključeno je još desetak lica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gamer

    06:28 // 4. 4. 2012.

    Vidim puno mrznje ovde, samo mislim da je usmerena na pogresnu stranu. Da razjasnim, rodjeni nislija i Srbin, ali ne nalazim da su Kosovski Albanci krivi za ovo - sami smo krivi. Ko nam je na vlasti i kakve zakone donosimo sami odredjujemo, a ovo sto se desava je samo nastavak nase politike. Leci uzrok bolesti, ne simptome, inace ce prirodna selekcija da obavi svoje...

  • aleksandar ikonic

    10:55 // 2. 5. 2011.

    Dok je Obilica i Srbije bice,al je sve vise onih koji su Brankovici i jude. NJih se treba plasiti. oni su kao gangrena.tvoja krv al trula. Ako ova zutica potraje sticice siptari i do samog Vracara. Jer Beograd nije vise beo. Sav je zut,crven,zelen i u roze

    • Flnic Lepomir

      08:44 // 2. 8. 2021.

      A sta je vracar? Sveta zemlja da niko sem srba ne moze da se doseljava? Svako ima prava da bira gde ce ziveti. Pa i albanci. I onako jr vracar pun crnogoraca i svakojakih drugih dodjosa. To se ne moze izbeci niti zabraniti.

  • aleks

    20:54 // 15. 11. 2010.

    Ma kakvi pasoši, zašto onda u najveće kupuju imanja oko Niša i grade kuće - video ja danas.
    A naši gladni love....
    Ima da se poveća naglo natalitet nišavskog okruga ali ne srpskog stanovništva...2040-te godine naša deca će da budu manjina u svojoj zemlji....a njihova deca tj. naši unuci će da budu izbeglice po kampovima.

    Mogu da im zabrane naseljavanje na osnovu komplikovanog i nejasnog statusa Kosova, tj. opasnosti zbog terorističkog delovanja i sl. bezbednosne pretnje.
    Izdavati im samo privremeno boravište.
    Onemogućiti im da budu vlasnici nepokretnosti.
    H I T N O

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: