Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 20. 10. 2011.

| Društvo

EU protiv otvaranja Centra u Nišu

Autor:Izvor:Deutche Welle
letelice
arhivska fotografija

Svaka inicijativa u Jugoistočnoj Evropi u oblasti reagovanja na vanredne situacije, trebalo bi da se uklopi i ojača već postojeće evropske mehanizme za civilnu zaštitu, a ne da se preklapa sa njima, prenosi Dojče vele poruku iz Brisela.

Povodom vesti o potpisivanju protokola između Srbije i Rusije o otvaranju Regionalnog humanitarnog centra u Nišu, što će biti i prvi centar tog tipa koji je Rusija otvorila u Evropi, u Briselu se moglo čuti pitanje da li je bilo potrebe za ovakvim centrom i ako jeste, zašto Evropska komisija nije to organizovala.

Prema pisanju ovog medija, iz Komesarijata za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovore u kriznim situacijama poručeno je da u Evropi već postoje dobro utemeljene i efikasne strukture za reagovanje u hitnim situacijama, uz podsećanje da su do sada te akcije bile sprovođene od strane Mehanizma za civilnu zaštitu EU.

Portparol komesarke Kristalnine Georgijeve, nadležne za evropske odgovore u kriznim situacijama, Dejvid Šarok, kaže da se postojeći Mehanizam za civilnu zaštitu upravo unapređuje u Evropski centar za odgovore u kriznim situacijama i da bi nove strukture mogle da otežaju reakciju u hitnim slučajevima.

- Evropska komisija snažno podržava saradnju u oblasti civilne zaštite među zemljama Jugoistočne Evrope, što istovremeno doprinosi i njihovoj lakšoj integraciji u Uniju. Ima smisla da nove inicijative dopunjuju i jačaju već postojeće evropske strukture, ali ne i da se preklapaju sa njima - kaže Šarok.

U Evropskoj komisiji ocenjuju da "stvaranje više nivoa struktura, koje se ne uklapaju u već postojeće radne okvire za delovanje u slučaju vanrednih situacija čini koordinaciju komplikovanijom u trenutku nesreće i moglo bi da bude štetno za brzo delovanje u hitnim slučajevima".

- Neophodno je da se izbegne da Regionalni humanitarni centar, nedavno osnovan u Nišu, doda taj drugi nivo koordinacije između zemalja pogođenih katastrofom i zemalja članica EU - rekao je Dejvid Šarok.

Iz Komisije je poručeno i to da se u teškim ekonomskim vremenima zemlje članice EU protive dupliranju struktura i da je važno da novooosnovani Regionalni centar u Nišu ne zanemari jasne odredbe EU u oblasti koordinacije, kao i da ne vodi dupliranju napora i sredstava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miodrag Andrejevic

    06:55 // 26. 8. 2012.

    Treba unapred pomrsiti konce neprijatelju. Zato jos vise otvoriti vrata Rusima, a mozda valja uciniti i dogovore sa Kinom i Indijom radi postizanja sto boljih preventivnih mera, koje ce doprineti vecoj sigurnosti nase drustvene zajednice u sveukupnom razvoju.

  • Ja

    08:19 // 27. 10. 2011.

    Naravno da se protive ruskoj vojnoj bazi! Ne trebaju nam ni americke ni ruske vojne baze. Za sve neverne tome... "humanitarna baza" ili centar za vanredne situacije je sarena laza za decu. Ne zaboravite, i nato bombardovanje je bilo "humanitarna" akcija milosrdni andjeo!
    Cim se neka velika sila bavi humanitarnim radom, to radi iz neke velike koristi.

  • Durlan

    17:39 // 22. 10. 2011.

    Dobrodosli Rusi!
    za sve ostale koji su protiv,KUSH,a verujem da ni jedna Nishlija nije protiv Rusa u Srbiji,cak bi voleli da naprave i jedan Ruski Bonstil ovde,ako nije problem.

    Oni koji pisu protiv rusa su obicno isprani mozgovi sa severa ,madjarski fasisti,lazne demokrate.

    Sta koji hoce ova EU ?
    znaci ipak ima uslova ...moramo samo sa EU da saradjujemo,i nikim vise?
    to je taj rad

    NE EU !
    smrt fasizmu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: