Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 22. 2. 2016.

| Društvo

Izbeglicama zabranjen ulaz iz Bugarske

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
centar-Dimitrovgrad
Među poslednjima legalno prošli kroz Bugarsku; foto: JV

Ulazak izbeglica koje u Srbiju dolaze kroz Bugarsku od danas se smatra nelegalnim jer je za jedinu dozvoljenu rutu njihovog kretanja određena ona koja u Srbiju vodi iz Makedonije i dalje u Hrvatsku, saopštili su predstavnici policije.

Na graničnom prelazu "Gradina" u subotu je održan sastanak srpske i bugarske pogranične policije posle kog je novinarima saopšteno da će granična kontrola biti pojačana i da će mešovite patrole dve države zajedno "čuvati granicu".

Migranti u Srbiju na legalan način mogu da uđu samo na granični prelaz Preševo - rekao je v. d. direktora policije Srbije Vladimir Rebić, a prenosi N1.

Humanitarna-pomoc-izbeglice Pomoć primaju dok se ukrcavaju u autobus za Šid; foto: JVKako je najavljeno, oni koji budu zatečeni na bugarskoj granici biće vraćani u zemlju iz koje su došli - Bugarsku i Tursku.

Na sastanku je objašnjeno da je ovakva odluka doneta zbog dogovora koje su Srbija, Austrija, Slovenija, Hrvatska i Makedonija postigle 18. februara u Zagrebu, a ona podrazumeva profilisanje migranata već na grčko-makedonskoj granici gde će oni dobijati biometrijske dokumente uz pomoć kojih će nastaviti na krajnje odredište.

Predstavnici srpske pogranične policije su od bugarskih kolega na sastanku dobili uverenje da će Bugarska bolje čuvati južne granice prema Turskoj i Grčkoj.


Najozloglašeniji put ka Zapadu

Bugarska ruta, prema svedočenjima migranata i izveštajima različitih humanitarnih organizacija, iako podrazumeva izbegavanje često fatalnih vožnji gumenim čamcima, važi za jednu od najrigoroznijih, što pokazuje i izgled i stanje izbeglica koje su do juče mogle da se legalno registruju u policijskom objektu u Dimitrovgradu.

Mnogi među njima imaju i povrede koje su im, kako pričaju, naneli ili policajci ili krijumčari koji ih, kao po pravilu, opljačkaju - uzmu novac i telefone.
Na njima se vide posledice dugog pešačenja, uganuća, promrzline, modrice, rane od ujeda pasa... Sve sam to videla, a volontiram ovde samo nedelju dana - kaže Kurdistanka Ebru Avci iz Turske.

Homam A. je sa bebom i ženom iz malog grada u Siriji na put pošao pre 2 meseca i iskoristio poslednje dane pre zabrane ulaska iz Bugarske da uđe u Srbiju.

Kada smo ušli u Bugarsku primetili su nas vojnici, tukli su nas sve redom i zatvorili nas u neki centar blizu turske granice punih 8 dana. Uzeli su nam 2.000 evra, pasoše, telefone, sve - ispričao je Homam u subotu kada se ukrcavao u autobus ka Šidu.

Migranti-Dimitrovgrad Sve ukazuje na to da će centar u Dimitrovgradu biti zatvoren; foto: JVKako kaže, kada su ih pustili došli su u Sofiju gde je upoznao jednog Libanca sa pasošem i zamolio ga da mu rodbina preko njega pošalje novac.

Platili su krijumčarima da ih prevezu ka granici sa Srbijom i pešačili više od 3 sata kroz planinu.

Među 41 migrantom koji su s njegovom porodicom iz Dimitrovgrada u subotu poslati ka Šidu bila su i dvojica Avganistanaca - jedan sa iscepanom jaknom, drugi sa prstima u zavoju.

Na pitanje čime je to izazvano, kratko su odgovorili:

Bugarska policija.

Predstavnici humanitarnih organizacija zabrinuti su zbog novonastale situacije.

Cela praksa svih država na "balkanskoj ruti" od uvođenja restrikcija prema zemlji porekla krši ljudska prava i diskriminatorna je - kaže Radoš Đurović, direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila.

Dodaje da postoji bojazan da se ruta kroz Bugarsku uz pomoć krijumčara nastavi, ali da ti ljudi onda u Srbiji ne bi imali papire jer ne bi mogli da budu registrovani. Zato, smatra on, ne bi mogli da nastave ka Hrvatskoj, niti bi mogli u Makedoniju jer kroz nju nisu prošli.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: