Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 22. 3. 2013.

| Društvo

Izostaju iz škole zbog nasilnog druga

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
OŠ Kralj Petar I
OŠ "Kralj Petar I"; foto: blic.rs

Roditelji prvaka niške OŠ "Kralj Petar I" nedelju dana nisu slali svoju decu u školu jer kažu da jedan dečak, sa smetnjama u razvoju, tuče svoje vršnjake i svakodnevno ometa nastavu.

Iz straha da izostanci neće biti opravdani, danas je većina roditelja odvela decu na nastavu, ali su neki ipak odlučili da ih zbog ovog problema ispišu iz škole.

- Dete je agresivno i opasno po ostale đake, pa su oni prestrašeni. Mi ne zahtevamo da se ono izdvoji iz odeljenja ili izbaci iz škole, već da se obezbedi pedagoški asistent koji bi radio sa njim. Ako se to ne desi, ispisaćamo decu pre sledeće školske godine - kaže majka jednog đaka iz tog odeljenja.

Direktor škole Robert Džunić kaže da problem realno postoji, ali da roditelji ne treba da zbog njega blokiraju nastavu i tvrdi da u ponašanju dečaka ima napretka u odnosu na prvo polugodište. Ostvarena je i saradnja sa specijalnom školom Bubanj, njenim defektolozima, psiholozima i ostalim stručnjacima koji pomažu u slučaju dečaka.

- Uradili smo sve što nam je zakonski dozvoljeno i sada svi moraju imati razumevanja i strpljenja. Angažovanje personalnog ili pedagoškog asistenta je moguće, ali samo ako bismo našli volontera, osobu sa dovoljno znanja i iskustva u takvom poslu - kaže Džunić.

On objašnjava da nastavnici razredne nastave, odnosno učitelji, završavaju seminare i obuke za rad sa decom ometenim u razvoju, ali i da svaki nastavnik koji ima takvo dete u odeljenju mora i sam da napreduje.

Inkluzivno obrazovanje, prema kome i deca sa smetnjama u razvoju mogu da idu u redovne škole, kod nas se primenjuje od 2009. godine.

Predsednica Interresorne komisije Niš Ljiljana Radovanović-Tošić, koja je bila na sastanku sa roditeljima, direktorom, predstavnicima školske uprave i školskim psihologom u OŠ "Kralj Petar I", nije želela da komentariše ovaj slučaj.

-  Ne mogu ništa da kažem za medije - rekla je Radovanović-Tošić.

Interresorna komisija nadležna je da daje mišljenje i donosi individualni plan podrške za dete u inkluziji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Staki

    14:25 // 25. 3. 2013.

    Roditelj sam pa ih razumem ali slucajno znam iz price roditelja da nije ni priblizno tako bilo. Taj decak je gurnuo drugo dete. Nije nikog tukao a kamoli maltretirao.Dete je sa posebnim potrebama pa samim tim i drugacije li to ne znaci da ga treba odvesti u cpecijalnu skolu posebno imajuci u vidu da je dete vrlo inteeligentno. Upravo to je trazeno da se on odbaci a ne neki asistenti.Kako njegova majka treba da se oseca.A zanima me zasto direktor treba u zatvor.On dete ne moze da diskriminise jer mu to jednostavno zakon ne dozvoljava. Verujem da bi i nemu bilo lakse da to dete posalje nekom drugom ali to ne ide tako. ZNAM DA CE NEKO DA POMISLI DA BRANIM I POZNAJEM AKTERE ALI SEM NEKIH RODITELJA NEZNAM NIKOG IZ TE SKOLE. SAMO SAM OBJEKIVAN AI VI BI TREBALO.LAKO JE NAPADATI

    • trala...la

      20:07 // 25. 3. 2013.

      Koga razumes?Ove roditelje sto se plase da im deci ne povadi oci,ili roditelje koji nece da im dete ide u specijalnu skolu iako mu je tamo mesto?A bas ti verujem da se digla ovolika prasina zbog samo ,,malo guranja"kako da ne...

  • duca vasiljević

    12:46 // 25. 3. 2013.

    Šta ono beše direktor te škole po zanimanju? Psiholog, pedagog ili matematičar? Da li je on autor tog akreditovanog Programa?
    Ovo je odlična prilika da pokaže znanje na delu.
    Blago školi kad ima stručnjaka tog profila u svojim redovima.

  • Dusan Ilic

    11:12 // 25. 3. 2013.

    Škola ima velikog potencijala ali je potreban novi direktor koji neće bežati od problema. Prvo je branio nastavnicu koja je kupovala i koristila narkotike a sada se ograđuje od problema inkluzije i govori da su mu vezane ruke. Nema dovoljno volje da se pristupi na pravi način poslu a ako to ne daje rezultate sigurno nisu u obavezi da i dalje drže takvog učenika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: