Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 1. 1. 2012.

| Društvo

Kajakom u Novu godinu

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
bozin-jovanovic-4

Božin Jovanović (65) iz Prokuplja, već 27 godina čestita Novu godinu svojim sugrađanima tako što svakog 1. januara vozi kajak na Toplici.

Njegova vožnja traje oko sat vremena i za to vreme napravi krug dužine 1.500 metara, od gvozdenog do betonskog mosta i nazad na reci Toplici u samom centru grada.

Ovu neobičnu tradiciju nikada nije prekidao i nikada ga ništa nije sprečilo da od 13 do 14 časova, uz transparent „Srećna Nova godina“ vozi kajak. Na početku su ga gledali kao čudaka, ali svake godine dobijao je sve više pristalica. 

Kako kaže, od polovine decembra ga sreću na ulicu I pitaju da li će i ove godine da vozi kajak.

– Ne smem da razočaram Prokupčane, a i mislim da mi ta vožnja donosi sreću. Ona je i druženje, a ne samo moja ljubav prema vodi i sportu. To je tradicija po kojoj sam poznat gradu i ja neću da je prekidam - kaže Božin, koji je dugogodišnji sportski as u Prokuplju.

On za publiku koja dođe na reku postavi sto sa đakonijama. Od alkohola se na njemu jedino nađe šampanjac, koji otvori kada završi vožnju.

- Posle vožnje popričam malo sa onima koji su došli da me pozdrave i počastimo se. Tako mi počne svaka godina i do sada su uvek sve bile dobre. Pokušavam svoju ljubav prema reci i kajaku da prenesem i na moje najbliže. Svo troje dece odlično vozi kajak i često su sa mnom. Ovog 1. januara pored mene vozi i moj sin, kao i jedna naša prijateljica. Sve je više onih koji su spremni da zajedno sa mnom dele ovaj trenutak - kaže Božin.

On dodaje da je na ideju da svakog prvog januara vozi kajak došao kada je pre 27 godina razmišljao šta da uradi, a da to bude nešto novo i nesvakidašnje.

– Pošto volim veslanje, nekako mi je sama ideja došla od sebe. Razmišljao sam, sećam se, baš pred novogodišnje praznike, kako da ih što više istaknem. U Moskvi Novu godinu obeleže tako što se kupaju u reci, u Sao Paulu trče... E onda neka se u Prokuplju vozi kajak! I, tako je sve počelo - priseća se on. 

Njegova čvrsta volja nikada nije dozvolila da preskoči neki 1. januar. Bilo je godina sa izuzetno oštrim zimama, kada se Toplica zaledi i led nije moguće probiti. Tada Božin malo pomeri svoju putanju, pa vozi niže gde su brzaci.

– Prošle godine bilo je 10 ispod nule. Duvao je jak vetar. Nisam odustao, već sam veslao niže. Jedva sam uspeo da uđem u kajak od vetra i pravo da vam kažem mislio sam da ću se prevrnuti. Na sreću nisam - Kaže Božin.

Božin kaže da često autobus, koji prolazi sa putnicima preko mosta, stane i svi putnici izađu da gledaju da li će se prevrnuti dok vesla.

– Možda se i razočaraju, jer uvek ostanem u kajaku, ali mi u svakom slučaju aplaudiraju, pozdravljaju me i odlaze. Nadam se da ću još mnogo godina ovo da činim - kaže Božin.

On po čitavo leto provodi na obližnjem Rastovničkom jezeru, na kojem vozi kajak i priprema se za prvojanuarsku vožnju. Za njega je ta vožnja, kako kaže, smisao novogodišnjih praznika, a Prokuplje ga zna po njoj. 


Kajak kao amajlija

Božin Jovanović vozi kajak, koji je jedini u Prokuplju. Star je 40 godina. Kupio ga je kao polovni u Nišu.

– Bio je sav u fazi raspadanja. Sredio sam ga i sada je kao nov. Poslužiće on još mnogo godina, jer cela porodica brine o njemu. On nam je kao amajlija - kaže Božin.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: