Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:22, 28. 3. 2018.

| Društvo

“Karavan za klimu” kreće iz Niša

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
elektronski
Podrška borbi protiv globalnog zagrevanja; foto: JV arhiva

Praktična rešenja u borbi protiv globalnog zagrevanja, kako kažu organizatori, biće predstavljena građanima kroz “Karavan za klimu” koji će putovati kroz Srbiju tokom 2018. Izložbom, filmom i debatom karavan će krenuti 30. marta iz Niša u okviru festivala nauke „Nauk nije bauk“ na Elektronskom fakultetu.

U okviru ovog karavana Francuski institut u Nišu organizuje izložbu “Život smeća” 30. i 31. marta od 10 do 19 sati na Elektronskom fakultetu.

Kroz umetničke fotografije i pedagoški pristup, otkrijte kako smeće koje proizvode ljudi svojim aktivnostima deluje na životnu sredinu, u Srbiji i u Francuskoj. Fotografije, skulpture u pokretu, naučne radionice, društvena igra velikog formata. Cilj izložbe je da bude inovativna, interaktivna i dostupna svima, bez obzira na godine - navode organizatori.

U petak od 12:30 na Elektronskom fakultetu, pa istog dana od 17 sati u zgradi Banovine biće organizovana debata „Arhitektura i urbanizam, rešenje u borbi protiv klimatskih promena?“.

Gradnja održive kuće koja troši malo energije, poboljšanje energetske efikasnosti postojećih zgrada, ponovno razmatranje urbanističkih planova i uređenja u cilju osmišljavanja pametnijih prostora koji troše manje energije, predstavljaju prve korake vezane za smanjenje emisije ugljen dioksida - kažu organizatori.

O ovoj temi, kako najavljuju organizatori, govoriće stručnjaci iz Srbije i Francuske Miomir Vasov, docent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu, Anais Budar, menadžer marketinga i komunikacije u firmi PopUp House koja je osnovana 2014. i Marija Stamenković, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici.

Specijalnost Miomira Vasova su pametne zgrade i zelena arhitektura. Zatim, Budar dolazi iz "PopUp house" koji je arhitektonski biro za istraživanje i inovacije u oblasti građevine. Njihova ambicija je da grade objekte sa velikom termičkom efikasnošću na brz i jednostavan način. Marija Stamenković će govoriti o ulozi zelenih krovova u ublažavanju efekata klimatskih promena i predstaviće značaj primene regenerativnog dizajna u projektovanju i izgradnji objekata - najavljuju organizatori.

U subotu 31. marta od 16:30 na Elektronskom fakultetu biće prikazan dokumentarni film „Povrtnjak mog dede“ reditelja Martina Espozita.

Martin je došao kod svog dede da pronađe svoje korene, da mu pomogne i da podeli sa njim dragocene trenutke. Mudri starac će mu preneti svoje umeće i tajne gajenja povrtnjaka koji je njegova žena održavala sve do smrti. Kao pripadnik „fast-food“ generacije, Martin će polako početi da shvata pravu vrednost ovog dragocenog nasleđa - piše u opisu filma.

Izložba “Život smeća” biće ponovljena sredinom aprila u Nišu, a ceo karavan organizuje Francuski institut u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: