Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:29, 18. 1. 2010.

| Društvo

Kuršumlija na barikadama

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti

 Nekoliko hiljda Kuršumličana izašlo je na barikadu kod petlje u selu Kastrat, u znak podrške radnicima neuspešno privatizacionih preduzeća, koji su ostali bez posla.

Oni već jedanaesti dan drže u blokadi magistralni put Niš – Priština i traže od predstavnika vlasti u državi da im omogući podršku za obnavljanje proizvodnje u „Kopaoniku“, odnosno izmirenje ličnih dohodaka od aprila 2008. godine i povezivanje radnog staža.

Radnicima su se pridružili gotovo svi, od običnih građana do radnika u privatnim i državnim institucijama i učenici osnovnih i srednjih škola.

Ovaj deo puta ka Kosovo i Metohijom je potpuno u prekidu, autobuski saobraćaj ne saobraća, a propuštaju se jedino sanitetska vozila.

Nesrećnim ljudima koji su na blokadi, dodatno otežava sneg koji je juče počeo da pada. Oni su uporni i kažu da neće odustati od svojih zahteva, pozivaju premijera Mirka Cvetkovića i ministra ekonomije Mlađana Dinkića da dođu i razgovaraju sa njima.

- Našem strpljenju je došao kraj, jer su nam porodice gladne i nemamo od čega da ih izdržavamo. Protest neće splasnuti, jer mi ni kući nemamo bolje uslove za život. Sve su nam uzeli, ostao nam je još goli život i njega im dajemo. Neka nas hapse, biju i sklanjaju, neće nas pokolebati – kaže Borivoje Urošević, predsednik štrajkačkog odbora.

Urošević dodaje da će najverovatnije danas blokirati i zgradu Skupštine opštine Kuršumlija i da će onemogućiti rad lokalne samouprave, a onda će krenuti za Prokuplje da se sami prijave i leže zatvor.

– Isteraćemo radnike opštine iz zgrade i zaključati je. Zatim ćemo svi krenuti u prokupački zatvor pa neka nas uhapse. Tamo ćemo bar dobijati redovna tri obroka, bićemo na suvom i imati grejanje. Nema nam druge – ističe Urošević.

Od početka protesta na ulici je Stevka Sekić, koja je 27 godina radila u Konfekciji „7. juli“.

I ona tvrdi da je država svojim nedomaćinskim odnosom i rasprodajom imovine dovela do potpunog kolapsa privrede.

– Već šest godina ne radim i nemam nikakva primanja. Za sve to vreme redovno mi stižu računi za struju vodu, telefon. Niko nas ne pita možemo li da plaćamo i odakle. Svi traže svoje, samo su radnici ti koji nemaju nikakva prava – naglašava Stevka.

Zoran Vučković, predsednik kuršumlijske opštine kaže da je lokalna samouprava nemoćna da reši problem radnika i da ih podržav, ali samo u okviru njihovih realnih zahteva.

Po njemu, oni se odnose na povezivanje radnog staža i overa zdravstvenih kljižica.

Ostali zahtevi su u ingerenciji Ministarstva ekonomije i rešenje treba tražiti u okviru te institucije.

Vučković tvrdi da je loklana vlast obavila razgovore sa svim relevantnim faktorima kako bi se pronašlo rešenje, pre svih Ministarstva ekonomije i Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

– Svi naši razgovori su vođeni u pravcu pokretanja proizvodnje u „Kopaoniku“, ali se oni svode na procenu Ministarstva ekonomije o opravdanosti pokretanja proizvodlje u ovoj firmi. Lokalna samouprava nema ingerencija da odlučuje o tome – dodaje Vučković.

Došo i Vulin 

Radnike na barikadi kod Kastrata posetio je lider Pokreta socijalista, Aleksandar Vulin.

– Došao sam danas da bar na trenutak osetim tu snagu i upornost koja je u vama. Nema ovakvih junaka ni u većim gradovima, koji su tako veliki a tako mali. Teško je voleti ovakvu Srbiju u kojoj decu na ulici izvodi glad njihovih majki. Koliko njihovi prijatelji i poznanici treba da opljačkaju da ih ne bi pustili da se brani sa slobode. Oteraju li vas odavde, oteraće i mene iz Novog Sada – istakao je Vulin, podsećajući da "ne bi bilo prvi put da sa juga krene oslobođenje severa".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: