Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:51, 24. 10. 2014.

| Društvo

Levi bubreg presadili desno da ne bi otkazao

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
operacija
Niški stručnjaci izveli redak i složen zahvat; Foto:drkamakshimemorialhospital.com

Kako bi šezdesetpetogodišnjem Nišliji sačuvali levi bubreg, lekari Kliničkog centra u Nišu protekle nedelje su uspešno izveli veoma redak i složen zahvat - presadili su ga na suprotnu stranu tela, odnosno ispod desnog bubrega.

To je prvi put da se operacija ovog tipa izvrši u Nišu, dok je u Srbiji izvedena samo dva puta, poslednji put pre deset godina.

Prema rečima članova tima koji su obavili autotransplantaciju burega, još veća retkost je što je zahvat urađen na veštačkim krvnim sudovima.

Operacije je izvedena 17. oktobra, trajala je šest sati, a juče je šezdesetpetogodišnji pacijent otpušten iz bolnice sa dva funkcionalna bubrega. Nakon transplantacije je, kako kažu lekari niškog Kliničkog centra, više puta rađena ultrazvučna kontrola i pokazalo se da je presađivanje bilo uspešno.

Prvu autotransplantaciju u Nišu obavio je tim urologa - lekari Jablan Stanković i Ljubomir Dinić, vaskularni hiruzi Dejan PerićNenad Ilić i perfuzer Snežana Aracki, a uz pomoć anesteziologa i srednjeg kadra sa Klinike za vaskularnu hirurgiju.

Ovo je bio pravi izazov za nas i na sreću sve je prošlo kako treba. Pacijentu je spašen bubreg, oseća se dobro i pušten je kući - kaže urolog Ljubomir Dinić.

On objašnjava da su pacijentu pre 4 godine zbog bolesti krvni sudovi zamenjeni veštačkim, ali da mu je zatim oštećen bubrežni kanal sa leve strane, koji vodi mokraću do bešike.

Na mestu gde taj kanal prolazi pored krvnih sudova, u njegovom slučaju veštačkih, došlo je do suženja što je uzrokovalo bolove. Kada nam se javio, konstatovali smo da postoji zastoj u oticanju mokraće i kao privremeno rešenje ugrađena mu je cevčica, odnosno perkutana nefrostoma - kaže Dinić.

Procena bubrežne funkcije je pokazala da levi bubreg “vredi” 30 odsto, a desni 70. Lekari su potom odlučili da sačuvaju levi bubreg, jer bi vremenom potpuno otkazao. bubreg

Levi bubreg je izvađen i presađen na suprotnu stranu gde se nalazi i zdravi bubreg. On je povezan veštačkim krvnim sudovima u karličnom delu i postavljen je novi bubrežni kanal u bešici - objašnjava doktor Dinić.

Napominje da je suženi bubrežni kanal mogao da bude zamenjen delom tankog creva da pacijent nije imao veštačke krvne sudove. Međutim, u tom slučaju su porasle šanse da dođe do komplikacija i infekcije.

Da je tim za transplantaciju bubrega niškog Kliničkog centra uspešan govori i podatak da je u zadnjih pet godina obavio 86 transplantacija bubrega, od čega je 21 bila samo u 2013. godini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bane

    09:13 // 27. 10. 2014.

    Svaka cast.Kad citam sta su uradili ispada da oni mogu da sklope celog coveka od pojedinih delova tela koji su manje potrebni.Nije mi bas jasno kako im to uspeva ali sve pohvale.

  • sanja blagojevic

    13:27 // 26. 10. 2014.

    Timu za transolantaciji u Nisu SVAKA CAST. Samo napred i puno uspeha u daljem radu

  • profesor

    22:03 // 25. 10. 2014.

    Bravo! Moram primetiti da su cak dvojica iz tima klinicki asistenati koji su dobili otkaz. Tada se govorilo da ce fakultet ove mlade strucnjake vratiti u nastavu, ali do danas nista od toga. Zalosno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: