Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 20. 4. 2017.

| Društvo

Meštani Temske i drugih pirotskih sela zabrinuti zbog mogućeg isušivanja reka

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zabrinuti da će reka zbog Hidroelektrane nestati; foto: Aleksandar Jovanović
Zabrinuti da će reka zbog Hidroelektrane nestati; foto: Aleksandar Jovanović

Povodom najave ministra energetike Aleksandra Antića o nastavku radova na prevođenju Toplodolske reke u Hidroelektranu “Zavoj”, meštani Temske i okolnih sela zabrinuti su da će zbog toga nestati sav biljni i životinjski svet, ali i “život u tom delu Stare planine”. Gradonačelnik Pirota kaže da je rano da se priča o tome, a stručnjaci smatraju da mora da se obezbedi ekološki minimum.

Kada je Vlada Srbije u oktobru zasedala u Nišu, ministar energetike je obišao i Pirot i najavio nastavak prevođenja Toplodolske reke u Hidroelektranu. On je tada kazao da je to od velikog značaja za stanovništvo, da nema bojazni kada je ekologija u pitanju i da to neće ugroziti vodosnabdevanje i stanje reke.

Međutim, meštani ovog kraja kažu da problem sa akumulacionim jezerom Zavoj postoji od 1990. godine kada je reka Visočica pregrađena i napravljena Hidroelektrana “Zavoj”. Jedan od njih, Aleksandar Jovanović kaže da je upoznat sa ovim problemom, koji postoji skoro 30 godina, i pojašnjava da "od mesta na kome je pregrađena, reka više ne postoji" i da je ono što se ispušta biološki minimum. Time je, prema njegovom mišljenju, izvršen ekocid.

Oni su odmah nakon što su izgradili HE "Zavoj", počeli da kopaju tunel da bi reku koja se uliva nizvodno od brane, a zove se Topodolska, takođe preveli u jezero. Sve je to urađeno bez ikakvih papira i dozvola - kaže Jovanović.

On dodaje da bi tunel trebalo da bude dugačak 8 km, ali da su radovi zaustavljeni na pola jer su se stanovnici pobunili. U Visočici koja je prethodno prevedena više nema nikakvog oblika života, dodaje, i zbog toga se boje da će tako biti i sa Toplodolskom rekom. Protestovali zbog ćutanja nadležnih; foto: Aleksandar Jovanović Protestovali zbog ćutanja nadležnih; foto: Aleksandar Jovanović

Postoje elaborati o tome koje su sve biljne i životinjske vrste nestale. Nestankom Topodolske reke nestaće život na tom delu Stare planine - smatra Jovanović.

Jovanović kaže da postoje odluke koje je donela Skupština Pirota, u kojima se navodi da radovi zaustavljeni pre 30 godina ne mogu biti nastavljeni.

Ipak, nakon što je ministar Antić obišao Pirot u oktobru i razgovarao sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem i direktorom Hidroelektrane “Đerdap”, rekao je da radovi na izgradnji tunela moraju da se nastave tj. da Toplodolska reka treba da se prevede u jezero, jer "Srbija mora da ima energetsku stabilnost".

Pisali smo, tražili sastanke na svim mestima gde god je ko odgovoran. Prvo u energetici kod Antića, u Ministarstvu zaštite životne sredine i poljoprivrede, sastali se sa načelnicom i rekla je da će napraviti sastanak sa svim relevantnim ljudima koji odlučuju o sudbini naše prirode. To je bilo pre 3 meseca i od tad nas ignorišu. Uvedeni su zapisnici, obećano je, poslati mejlovi više puta, ali od tad ćutanje - kaže Jovanović.


Stručnjaci: Treba obezbediti ekološki minimum

Mišljenje stručnjaka sa niškog Univerziteta koji se bave zaštitom voda je da mora da postoji studija na osnovu koje će se ovakav projekat realizovati, a da je pravilo da uvek mora da se obezbedi ekološki minimum, odnosno minimalni ekološki protok koji garantuje opstanak flore i faune.

Opšte pravilo koje važi za bilo koji vodotok je i da postoji dokument koji radi resorno Ministarstvo energetike. Tu su prepoznati i definisani oni vodotokovi sa profilima na kojima mogu da se grade male hidroelektrane - pojašnjavaju.

Trebalo bi, dodaju, uraditi i studiju o proceni uticaja na životnu sredinu takvog infrastrukturnog projekta. Ako je to rađeno i konstatovano da se nosilac projekta obavezuje da će obezbediti ekološki minimum, onda u teoriji ne bi trebalo da bude problema. Međutim, teorija je jedno, kažu, a pitanje je šta se kasnije desi u praksi.

Može da se desi da neko predvidi u dokumentaciji da namerava da poštuje, a da ga kasnije ne poštuje, to je razlika između teorije i prakse - kažu.


Gradonačelnik Pirota: Nadležni treba da razgovaraju sa meštanima

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da podržava Temštane u nameri da zaštite životnu sredinu, ali da sa druge strane ne može da ospori to da nadležni imaju “neke svoje ciljeve i razloge što žele da nastave razvoj i povećanje proizvodnje električne energije”.

Ono što smo mi uvek mislili da treba da se uradi je da Ministarstvo i hidroelektrana "Zavoj" treba da razgovaraju sa meštanima u prisustvu Grada, da ispune obećanja koja su prethodno dali još tokom izgradnje Elektrane, pa tek onda da se priča o nastavku nekog tunela. Mi ne dajemo dozvolu za to i nismo nadležni, mogu da nas preskoče, ali to nije uobičajeno niti bi bilo dobro - kazao je Vasić.

On kaže i da su meštani reagovali zbog izjave ministra prilikom obilaska Pirota, ali da odavno postoji takva ideja, koja trenutno nije aktuelna. Kaže i da još nije izdvojen novac i da nisu zakazani rokovi za tendersku dokumentaciju i dozvolu za nastavak radova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nevena Konstantinović

    22:20 // 17. 11. 2017.

    Nedeljama gledam kakvo savršenstvo imate, kako ste sačuvali nestvarnu lepotu. Od srca vam želim da spasete to neprocenjivo blago od ljudi koji gledaju samo kroz dinar-evro-dolar. Njihova deca će ionako otići da budu nesrećna negde drugde, van Srbije. Sačuvajte, molim vas, sreću svoje dece, koja nije na prodaju.

  • okk

    11:37 // 20. 4. 2017.

    Pa zasto deca uce u skoli kako treba cuvati prirodu , kako zastititi biljni i zivotinjski svet kada se ovako ponasaju oni koji bi trebali da budu uzor toj deci.Sve je okrenuto naglavacke.Ko je obisao ovaj kraj sigurno ce biti protiv ovog sumanutog ptojekta.To je netaknuti deo prirode čija se lepota ne moze opisati.

  • Palančanin

    11:33 // 20. 4. 2017.

    A šta je sa izgradnjo hidrocentrale na Nišavi , kod Bele Palanke
    na 5-om kilometru prema Nišu ?
    Da li će se plodne oranice pretvoriti u jezero !
    Pretvoriće "Vilinsku reku" u "Vilinski potočić" !
    U Srbiji galopira pet Jahača Apokalipse !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: