Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 13. 1. 2011.

| Društvo

Narodna banka otima od Niša

Autor:P. BlagojevićIzvor:Južne vesti

NIŠ - Iako je Grad Niš odbio da besplatno ustupi zemljište za izgradnju Arhiva Narodne banke, centralna banka ipak je zatražila saglasnost Vlade Srbije za taj postupak.

Narodna banka je avgusta 2010. godine obavestila gradske vlasti da je pred Vladom Srbije pokrenula postupak za prenos zemljišta bez naknade i da je čak zatražila da se Gradu zabrani da do okončanja postupka tu atraktivnu lokaciju, u zoni pored niškog aerodroma, ustupi drugome u zakup.

Nekoliko meseci nakon toga, republička Direkcija za imovinu obavestila je Narodnu banku da je za donošenje odluke Vlade o prenosu zemljišta bez naknade sa Grada Niša na Narodnu banku, potrebno da se toj Direkciji obrati grad Niš "ukoliko ima pravni interes za predloženi pravni posao", piše u pismenom odgovoru koji je Narodna banka poslala Južnim vestima.

Gradska Uprava za imovinu Niša obevestila je Narodnu banku da nije saglasna sa prenosom bez naknade.

- Nakon ovakvog izričitog stava Uprave, bilo je više kontakata sa njihovim predstavnicima, ali bez uspeha - navodi se u odgovoru Narodne banke Srbije.

Inicijativu da se Arhiv NBS preseli u Niš prvi put javno je izneo tadašnji guverner Radovan Jelašić prilikom svoje posete Nišu, aprila 2009. godine.

S obzirom da se skoro dve godine kasnije još nije odmaklo od mrtve tačke, Južne vesti su postavile pitanje nadležnim gradskim strukturama i Narodnoj banci Srbije dokle se sa tim poslom stiglo.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović (DS) i načelnik Gradske uprave za imovinu, Ljubiša Janić (G17 plus), pre desetak dana zapravo su izneli priču skoro identičnu ovoj iz Narodne banke - osim kraja.

- Mi po zakonu nemamo prava da damo bez naknade, nego se utvrđuje tržišna vrednost. Može i direktnom pogodbom a to utvrđuje Poreska uprava. Dostavili smo im dokumentaciju i tu se stalo. Jednostavno, nisu se javljali do pre neki mesec, kada su meni rekli da odustaju od te varijante i da će to odlukom Vlade da se oduzme od Grada i da im se prenese, što prosto nije moguće. Titular tog zemljišta je grad Niš i ne može da se to prenese tako. Poslednji put mi je u Narodnoj banci rečeno da nastavljamo pregovore i da ćemo početkom godine da rešimo problem - rekao je tada Janić.


"Simonović iznosi neistine" 

Branislav Jovanović,  prvi čovek lokalnog odbora G17 i narodni poslanik, javio nam se nakon teksta "Ne zna se ko koči preseljenje NBS u Niš", u kome ga je gradonačelnik Niša Miloš Simonović optužio da je "sva tri puta opstruisao" preseljenje NBS. Jovanović tada nije odgovarao na telefonske pozive Južnih vesti.

Jovanović tvrdi da nisu tačne tvrdnje gradonačelnika da je on kočio preseljene arhiva Narodne banke Srbije u Niš i za neuspeh okrivljuje upravo gradonačelnika.

- Gradonačelnik priča neistine i žalosno je što preko medija pričamo o tome. Najmanje 10 puta sam od njega tražio da odredi lokaciju jer je na moje insistiranje i moju inicijativu još prethodni guverner dolazio u Niš sa saradnicima i tražio lokaciju, a da ga nisu udostojile gradske vlasti da bilo šta urade u međuvremenu i daju predlože neku lokaciju. Čak imamo i dokumentaciju da su faksom otkazali sastanak koji je bio zakazan sa predstavnicima Narodne banke - rekao je Jovanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: