Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 6. 1. 2011.

| Društvo

Ne zna se ko koči preseljenje Arhiva NBS u Niš

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

NIŠ - Ni skoro dve godine posle najave guvernera Narodne banke Srbije da će u Nišu biti formirano posebno odeljenje ove institucije čini se da je sve i dalje na početku.

Kao i većina stvari i ovde je očito reč o političkim interesima.

- Fond za razvoj je došao (u Niš). Može i agencija za duvan... Znam pouzdano da je trebalo da dođe i Arhiv NBS, ali da su zbog suludih uslova gradonačelnika za plac odustali za sada - prokomentarisao je pre nekoliko dana na svom Twitter nalogu Tomislav Damnjanović, donedavno predsednik Izvršnog odbora stranke i šef izbornog štaba G17 plus.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović odbacio je Damnjanovićeve tvrdnje i optužio upravo stranku G17 za opstrukciju.

- To je, blago reći, neistina tog gospodina, koga i ne poznajem. O tome je bilo reči sa bivšim guvernerom NBS, a dve ili tri lokacije, koje su kao opcione slate Narodnoj banci pre godinu dana, je sva tri puta opstruisao njihov (G17 plus) poslanik u Skupštini Srbije Branislav Jovanović. Inače Ljubiša Janić, načelnik gradske Uprave za imovinu, koji je takođe član G17 plus, vodi sve vreme neposrednu komunikaciju sa Narodnom bankom, pa sve možete da proverite i kod njega - kaže Simonović.

Ljubiša Janić potvrdio nam je da su tokom cele 2010. godine vođeni pregovori i prepiska, a da je Grad kao najbolju lokaciju ponudio zemljište u "Zoni sever", pored sedišta kompanije Pakom, ali da je problem nastao oko cene.

- Mi po zakonu nemamo prava da damo bez naknade, nego se utvrđuje tržišna vrednost. Može i direktnom pogodbom a to utvrđuje Poreska uprava. Dostavili smo im dokumentaciju i tu se stalo. Jednostavno, nisu se javljali do pre neki mesec, kada su meni rekli da odustaju od te varijante i da će to odlukom Vlade da se oduzme od Grada i da im se prenese, što prosto nije moguće. Titular tog zemljišta je grad Niš i ne može da se to prenese tako. Poslednji put mi je u Narodnoj banci rečeno da nastavljamo pregovore i da ćemo početkom godine da rešimo problem - kaže Janić.

Iz press službe Narodne banker Srbije tražili su nam da im se pismeno obratimo, što smo i učinili u utorak, ali ni pored naših urgencija odgovor na pitanje šta se dešava sa inicijativom bivšeg guvernera nije stigao.

Pokušali smo da komentar zatražimo i od Branislava Jovanovića, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Da se razmišlja o formiranju Arhiva NBS saopštio je početkom aprila, prilikom posete Nišu, Radovan Jelašić, tadašnji guverner.

- Mi imamo jedan veliki deo dokumentacije koju Narodna banka prikuplja, koji mora da obradi. Jedan deo, naravno, po Zakonu o arhiviranju mora da se čuva 5, 10, 50 pa i više godina. Mi ovde tražimo sad lokaciju da celokupnu tu arhivu i obradu preselimo u Niš i da se sve to radi na jednom mestu - rekao je tada Jelašić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MJ

    17:26 // 9. 1. 2011.

    Ponovo se vidi potpuna nesposobnost lokalnih politickih "lidera", njihovo neznanje i nesnalazljivost. Ako je zastoj nastao na republickom nivou, lokalci su krivi jer nemaju kicmu da se suprotstave javasluku. Nis je ocigledno na republickom nivou na 168. mestu po prioritetu, a za to okrivljujem: gradonacelnika, gradske vecnike, predsednika skupstine, odbornike i sve stranke aktivne na lokalnom nivou.

    Naravno, oni nisu gubitnici. Gubitnici ovakvog promasenog politickog sistema su obicni gradjani.

    Pritom, gradjani Nisa pokazuju tendiciju da slede svoje politicare i da se konstantno i lagano pogrbljavaju usled nedostatka i gubitka kicme. Nis je postao grad bez kicme i bez srca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: