Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 19. 4. 2012.

| Društvo

Nastavlja se besplatna vantelesna oplodnja

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Stojkovic i Kocic
Dr Miodrag Stojković i Slobodan Kocić

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić i dr Miodrag Stojković, u ime klinike SPEBO, potpisali su danas sporazum o nastavku aktivnosti na projektu besplatne vantelesne oplodnje za bračne parove sa teritorije grada Leskovca.

Dr Stojković je rekao da klinika SPEBO nudi bračnim parovima iz Leskovca, starosti do 40 godina, besplatnu vantelesnu oplodnju.

Kroz taj program je sa područja Leskovca dogovoren tretman 108, a prošlo 69 parova i do sada su rođene 23 bebe, a uskoro će se roditi još jedna beba.

- Mi lečimo iznad proseka, jer je, na primer, u Americi 23%, a kod nas je skoro trećina uspešnog začeća i tako je nastalo jedno novo odeljenje  - kaže dr Stojković.

On podseća da kod nekih bračnih parova nije uspela vantelesna oplodnja i zato je odlučeno, posmatrajući dosadašnje iskustvo i u dogovoru sa lokalnom samoupravom, da se realizuje još jedan projekat, koji bi mogao da se nazove “druga šansa”, odnosno drugi pokušaj vantelesne oplodnje za porodice koje u prvom pokušaju nisu došle do potomstva.

Dr Stojković podseća da je najstarija žena koja se porodila posle vantelesne oplodnje imala 47 godina, ali nije bila u programu besplatne vantelesne oplodnje.

Od početka rada, kroz specijalnu bolnicu SPEBO prošlo je više od 3.800 parova, ali nisu svi bili obuhvaćeni programom vantelesne oplodnje, jer je medicinski tretman pokazao da neće biti rezultata, odnosno potomstva.

- Urađeno je skoro 1.500 tretmana i rođeno više od 300 dece – kaže dr Stojković i dodaje da precizan broj novorođene dece ne može da saopšti, jer se neki bračni parovi koji žive u Americi, Kanadi, na Novom Zelandu, odnosno širom sveta, jednostavno ne javljaju.

Stojković ističe da se trenutno zakazuju termini za jul, što je najbolji pokazatelj koliko je veliko interesovanje za vantelesnu oplodnju u specijalnoj bolnici u Leskovcu.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić naglasio je da je značaj bolnice SPEBO izuzezutno veliki za grad Leskovac.

- Prošle godine smo dr Stojkoviću uručili rešenje, odnosno lokacijsku dozvolu za proširenje specijalne bolnice. Taj projekat je pri kraju i brzo će se pristupiti dogradnji kapacieta – kaže Kocić.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    12:00 // 26. 4. 2012.

    Tuzno je uvlacenje Dr. Stojkovica u u ovaj kosmar,ali njegov izbor mozda mora da bi ipak pomogao ovom ojadjenom narodu. Sve je besplatno do sestog aod sestog tesko nama........

  • Predizborni dzabaluci

    08:14 // 20. 4. 2012.

    Koliko dugo traje "besplatna" vantelesna oplodnja? Zutom radikalu svaka cast za strucnost i slobodno se moze reci genijalnost.Dr Vojislav Seselj je doktorirao sa dvadeset sest godina.I Palma ce ubrzo,cim sklepa trafiku za slepe miseve.

  • stefan

    16:04 // 19. 4. 2012.

    bravooooo,alal vera stojkovicu i zemljo srbijo!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: