Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 20. 11. 2013.

| Društvo

Nastavljena podela hrane ugroženima sa sela

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Podela-pomoci-1.jpg
Danas su paketi deljeni u Suvom Dolu (foto: Dragan Vidojković)

Podela paketa hrane za ugrožene u niškim selima, koja je privremeno bila prekinuta zbog spornih spiskova primalaca, posle njihove revizije, uspešno je nastavljena u selima Opštine Palilula.

Juče su pakete težine 84 kilograma, sa brašnom, pasuljem, pirinčem, testeninama, uljem, konzerviranim povrćem, mesnim nareskom i začinima, dobili ugroženi meštani sela Čokot i Gornje Međurovo, a danas je ove pakete dobila 51 porodica u Suvom Dolu.

- U kući nas ima četvoro, supruga i dva sina i nemamo nikakva primanja. Radio sam preko 30 godina u Elektronskoj dok fabrika nije propala, a još nemam uslov za penziju. Sinovi ne rade, živimo od malo poljoprivrede. Idemo u nadnicu kad su sezonski poslovi i pomoć nam mnogo znači - rekao je Miodrag Jovanović iz Čokota.

Prema novim spiskovima, ovu humanitarna pomoć je namenjena većem broju ljudi nego što je prvobitno bilo planirano. Crveni krst Ovog puta pomoć samo najugroženijima (foto: Dragan Vidojković)

-  Revizijia je u Opštini Crveni Krst je, na primer, izgledala ovako: na prvom spisku je bilo nešto više od 300 ljudi, a posle revizije njih 726. Tako je odlučeno posle prve raspodele, kada je deo paketa završio kod onih za koje se utvrdilo da im pomoć nije potrebna. Hrana nije mogla da se traži nazad, pa su spiskovi samo dopunjeni - kaže Stojan Prokopović, sekretar Crvenog Krsta Niš.

Zbog toga će sve rezerve Crvenog krsta biti iscrpljene, pa nova podela pomoći, koja je u ovoj organizaciji bila planirana, verovatno neće biti moguća.

U Opštini Palilula su, na primer, novi spiskovi prošireni za 80 odsto domaćinstava.

Do sada je podeljeno ukupno 100 tona hrane, odnosno 1.170 paketa za 3.717 članova domaćinstava.

Prokopović očekuje da će podela ove humanitarne pomoći biti završena do 15. decembra, za kada su donatori odredili rok.

- Ako ne bude zastoja, podelu u Paliluli, gde ima 16 sela, završićemo do 28. novembra, a zatim nastavljamo akciju u Niškoj Banji i sigurno ćemo završiti na vreme jer tamo ima manje posla - kaže Prokopović.

U četvrtak, 21. novombra, paketi će se deliti u Vukmanovu, Berbatovu i Donjem Vlasu, u petak, 22. novembra, u Lalincu i Donjem Međurovu, u ponedeljak, 25. novembra, u Lalinskim Pojatama, Mramorskom Potoku, Bubnju, Mramoru i Krušcu. U utorak, 26. novembra, podela će biti nastavljena u Gabrovcu, u sredu, 27. novembra, u Pasi Poljani, a u četvrtak, 28. novembra, u Novom Selu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lidija

    12:19 // 21. 11. 2013.

    toliko gladnjih u gradu ostavljenih bez n.kuhinje a po selima se dele paketi po rodbinskim vezama opet bruka za gradsko rukovodstvo jos jednom je pokazana nemoc vlasti da se brinu o najugrozenijima

  • Vujadin Vujadinovic

    12:17 // 21. 11. 2013.

    Pitam se koji li je to covek u opstini Palilula?

  • Trsa Trsic

    18:22 // 20. 11. 2013.

    Kome se obratiti za pomoc ako covek odredjen za podelu paketa pravi neke svoje interne spiskove u selu cokot kod Nisa.
    Trebali smo da dobijemo paket po spisku iz opstine palilula ali je spisak promenj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: