Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:29, 25. 9. 2017.

| Društvo

“Niš - grad elektronike kroz vreme” na Forumu naprednih tehnologija

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Stari aparati iz EI
Stari aparati iz EI na trodnevnoj izložbi u Nišu; foto: JV

Iako Niš još nema muzej industrijske baštine u kome bi građani svakodnevno mogli da vide stare aparate koji su se nekada pravili u Elektronskoj industriji, ove godine će ponovo od 17. do 19. oktobra biti priređena izložba u Oficirskom domu, u okviru 3. Foruma naprednih tehnologija.

Na izložbi “Niš - grad elektronike kroz vreme” će posetioci moći da vide stare aparate poput tranzistora, radija, televizora, gramofona - sve što se nekada pravilo u Elektronskoj industriji.

Ovim povodom, novoosnovano Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija i Udruženje stvaralaca Niš poziva sve one koji imaju stare aparate/uređaje proizvedene u EI Niš da se jave i pridruže ih izložbenim eksponatima - poručuju organizatori.

Oni koji žele da prilože svoje uređaje, koji su početkom druge polovine prošlog veka proizvedeni u tada niškom gigantu, mogu da se jave na mejl adresu [email protected] ili na telefon 063 400 090. Stari aparati mogu da se odnesu i u sedište Centra u Nišu, na Univerzitetu Singidunum u Nikole Pašića 28.

Vlasnici stare aparate mogu da ustupe samo za izložbu koja se organizuje na Forumu naprednih tehnologija ili da je doniraju organizatorima, jer je u planu da se u bliskoj budućnosti, kako kažu, napravi muzej industrijske baštine.

Ovim se zahvaljujemo svim učesnicima sabirne akcije uvereni da će realizacija ove akcije doprineti da sačuvamo od zaboprava izuzetne rezultate niških inženjera i tehničara iz prošlog veka i inspirisati mlade ljude za nove domete sa ciljem da Niš postane svetski priznati centar naprednih tehnologija - navode organizatori.

Podsetimo, Forum naprednih tehnologija se organizuje 3. put, a cilj organizatora je, kažu, da se Niš predstavi kao grad naprednih tehnologija na bazi postojećih proizvodnih, obrazovnih i institucionalnih resursa. Na trodnevnom Forumu u Oficirskom domu biće organizovani stručni paneli, izložba privrednih, naučno-obrazovnih i institucionalnih potencijala Niša uz tradicionalni Specijalizovani sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orijentacije.

Organizator je Grad Niš, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, Elektronskim fakultetom u Nišu, Nacionalnom službom za zapošljavanje - Filijala Niš i Klasterom naprednih tehnologija "NiKAT".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ime

    16:27 // 25. 9. 2017.

    Nekada grad elektronike...danas grad motaca kablova.

  • Verko

    15:06 // 25. 9. 2017.

    Nekada grad elektronike, danas grad crkava. Simboličnog li naziva.

    • Aperekat

      16:03 // 25. 9. 2017.

      Dodao bih, i grad privatnih sega-mega univerziteta!Ima ih ko kladionica!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: