Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:42, 1. 10. 2014.

| Društvo

Niški studenti počeli proteste

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
protest-studenata-5.jpg
U Nišu studentski protesti već počeli (foto: Saša Đorđević)

Nekoliko stotina studenata protestovalo je na Trgu kralja Milana u centru Niša i izrazilo nezadovoljstvo zbog ukidanja statusa apsolventa i toga što će studenti završnih godina plaćati obnovu godine.

Rešili su da sa tranparentima "Studiranje jednako bankrotiranje", "Ko je pojeo budžet?" i "Nema menza, nema dom, ne gine nam KP dom" izađu na Trg i pored toga što je Studentski parlament pozivao studente da ne organizuju pojedinačne skupove.

Ovi studenti su protest organizovali preko društvene mreže Fejsbuk. protest-studenata-3 Nezadovoljstvo iskazali i transparentima (foto: Saša Đorđević)

Glavni problem koji nas je uzdrmao je ukidanje apsolventskog staža. Studenti koji nisu očistili godinu i diplomirali do oktobra moraju plaćati obnovu ili određeni broj dinara po ESP bodu - rekao je na protestu jedan od njegovih inicijatora Mihajlo Pavlović sa Ekonomskog fakulteta.

Za dodatni problem navodi to što time oni koji nisu iz Niša gube pravo na smeštaj u domu i ishranu u menzi što im drastično povećava troškove.

Drugi veliki problem je smanjenje broja redovnih ispitnih rokova sa 6 na 5. To znači da fakulteti mogu imati 6 rokova, s tim što jedan naplaćuju kao vanredni po višoj sumi novca - kaže Pavlović.

protest-studenata-4 Nezadovoljni ukidanjem apsolventskog staža za studente koji su fakultet upisalo akademske 2010/2011 i kasnije (foto: Saša Đorđević)Ova grupa studenata će se 6. oktobra pridružiti protestnoj šetnji koja će istovremeno biti održana u svim univerzitetskim gradovima.

Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu, na ovaj potez su studenti prinuđeni jer još nema odgovora Ministarstva prosvete na primedbe studenata na Zakon o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Svi smatramo da je time učinjena velika nepravda studentima i da su ovo zaista neprihvatljiva i izuzetno loša rešenja - kažu u Studentskom parlamentu.

Dodaju da se nadaju da će Ministarstvo pokazati razumevanje i pregovarati sa studentima i da će u međuvremenu biti održan sinhronizovani protest.

S obzirom na to da je početak nove školske godine blizu, a da konkretnog odgovora još nema, jasno je da raste nezadovoljstvo i neizvesnost među svim studentima. Svi smo svesni da ćemo, kako smo i najavili, biti primorani da se poslužimo i drugim merama kako bismo skrenuli pažnju na probleme i probali da ih rešimo - kažu u Studentskom parlamentu.

Kažu da će studenti o vremenu održavanja ovog protesta i detaljima vezanim za organizaciju biti obavešteni preko studentskih predstavnika na fakultetima. 


U Nišu je u isto vreme bio održan još jedan protest - advokati su ispred Narodnog pozorišta preko puta Suda tražili izmene Zakona o javnim beležnicama i smanjenje stope poreza.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO

    15:07 // 2. 10. 2014.

    Na žalost i njihovu i roditeljsku /i moju/:Izgleda da nikoga to ne interesuje!Neću da nabrajam institucije /izgleda da ne postoje/,niti ikoga od "relevantnih faktora"/koji "spašavaju" poplavljene/!

  • Milos

    11:04 // 2. 10. 2014.

    Umesto da uce i polazu ispite, oni se zale na uslove. Ne parazitirajte na roditeljima. Knjige u sake!!!

    • Aca

      14:13 // 2. 10. 2014.

      Odakle ima novac za ispite skolarine diskove knjige itd. Danas je luksuz studirati nesto, ocigledno ti nisi imao takav problem, ja licno nisam upisao 3 godinu jer nisam imao za skolarinu...

    • tttt

      00:22 // 3. 10. 2014.

      U tvoje vreme je studiranje bilo besplatno, mogao si da studiraš celoga života, nisi brinuo da li ćes da ostvariš dovoljan broj poena za budzet... Dok je danas studiranje postalo luksuz!

  • jelena

    09:05 // 2. 10. 2014.

    Podržavam studente!
    Na moju veliku žalost, Srbija je postala zemlja Skypa. Moje i deca mojih prijatelja otišli su van, pobegli, iz Napredne Srbije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: