Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:29, 8. 10. 2010.

| Društvo

Novinar "ugrozio mir i spokojstvo" policajca

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti

NIŠ - Policijska uprava u Nišu podnela je prekršajnu prijavu protiv Predraga Blagojevića, novinara "Južnih vesti" jer je, između ostalog, "ugrozio mir i spokojstvo policajca".

Iako je niška policija saopštila da je Blagojević 11. septembra priveden "zbog provere identiteta, jer nije imao ličnu kartu", protiv njega su podnete i prekršajne prijave za narušavanje javnog reda i mira i pretnju izrečenu policajcu.

- Prijavljeni Blagojević Predrag narušavao je javni red i mir i pretnjom ugrozio mir i spokojstvo Petrović Ljubiše, kao i mir i spokojstvo ostalih građana tako što je u društvu sa M.A. koji je nosio kameru, došao na južni ulaz u crkvu Svetog Pantelejmona, gde je od strane policijskog službenika Petrović Ljubiše, a po narađenju sudije, upozoren da ne počinje snimanje dok se ne završi uviđaj. Kako se Blagojević sumnjivo ponašao, a nije imao nikakvo obeležje novinara, na zahtev policijskog službenika Petrović Ljubiše da pokaže ličnu kartu na uvid, istom se obratio sledećim rečima: "Ko si bre ti da ti dam ličnu kartu, probaj da me privedeš, pa ćeš da vidiš šta će da ti se desi" - piše u "činjeničnom opisu prekršaja", kojim je obrazložena prekršajna prijava.

Podsećamo, novinar Južnih vesti, Predrag Blagojević, uhapšen je dok je izveštavao sa događaja i držan više sati u podrumskoj ćeliji bez prozora i svetla, bez vode i toaleta a razlog privođenja saopšten mu je tek kada je pušten. Više o ovome možete pročitati u posebnom tekstu.

Iz Policijske uprave tada je zvanično saopšteno da je Blagojević priveden jer "nije imao ličnu kartu", dok narušavanje javnog reda i mira, sumnjivo ponašanje i pretnje policajcu nisu pomenute.

- Ja ne znam kako da protumačim da bilo kome ponašanje novinara sa kamerama može da bude "sumnjivo" ili da se toga seti tek posle nekoliko dana. Meni ovo izgleda kao pokušaj da se od dželata napravi žrtva - kaže Blagojević.

Optužbe da je pretio Blagojević ocenjuje kao besmislene i kaže da nakon ovoga počinje da sumnja da čitav slučaj ima skrivenu pozadinu.

- Zbog čega ni tog, ali ni četiri dana kasnije, na press konferenciji, nisu saopštili da sam bilo kome pretio i da sam narušavao javni red i mir? Kada sam desetak dana nakon incidenta zatražio od Policijske uprave službenu belešku o tom događaju, rečeno mi je čak da ona nije ni sačinjena. Posle dva dana su me obavestili da službena beleška ipak postoji i da moram da je zatražim pismeno a danas sam saznao i da sam pretio policajcu!! Iskreno, počinjem da sumnjam u razloge za sve što se dešava, jer sam neposredno pre tog događaja objavio nekoliko tekstova o zloupotrebama u niškoj policiji i izneo sumnju u legalan rad jednog lokalnog političkog moćnika - kaže Blagojević.

Povodom ovog slučaja pokrenut je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Policijske uprave u Nišu, saznaju Južne vesti u kabinetu republičkog Zaštitnika građana.


Privođenje novinara osudila je većina lokalnih i regionalnih medija, kao i strukovna udruženja NUNS, Društvo novinara Niša i Udruženje novinara Srbije.

- Udruženje novinara Srbije ne spori MUP-u pravo da proverava identitet osoba koje kod sebe nemaju identifikaciona dokumenta, ali je začuđeno nesposobnošću policije da prepozna novinare na zadatku, koji sa kamerama, mikrofonima i diktafonima očigledno rade svoj posao, za razliku od policiji sumnjivih osoba, koje se na taj način ne maskiraju - saopštilo je tada Udruženje novinara Srbije.

Predrag Blagojević priveden je 11. septembra dok je izveštavao o tragičnom slučaju u kome je u dvorištu Pantelejske crkve drvo usmrtilo devojčicu i njenu baku.

Blagojević je jedan od osnivača Južnih vesti i dobitnik godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo za 2010. godinu, koju dodeljuju NUNS i ambasada Sjedinjenih država.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tasha

    15:33 // 28. 10. 2010.

    Mnogo se vi iz Juznih vesti pravite blesavi. A ovaj clanak je krajnje subjektivan. Kao sto neko rece, zasto niste podebljali druge recenice?!

  • Dragan.Z

    21:49 // 25. 10. 2010.

    @Ivan Milovanovic
    "Policajac sme svakome i u svakom trenutku da trazi licnu kartu bez objasnjenja i mi gradjani nemamo pravo da se bunimo i da ne pokazujemo".

    Procitajte zakon malo pa proverite - policajac NE moze da legitimise bilo koga BEZ opravdanog razloga.Svaki put kada su to probali trazio sam objasnjenje i ako ga ne dobijem uredno sam zapisao broj znacke i prezime sa plocice.Rezultat je da su uvek kada to vide davali objasnjenje -"rutinska kontrola", "traze nekog" ili neko trece.
    Sa druge strane novinar bi trebalo da ima istaknutu akreditaciju.
    Ipak mislim da su jos uvek u glavi zadrzali deo drila iz 90-ih pa sebi svasta dozvoljavaju a da je ovo samo revansizam prema Blagojevicu da bi pokrili sebe a njega sprecili da "laje"

  • Milan Stošić

    10:15 // 12. 10. 2010.

    Xe, press služba policijske uprave ni priču ne ume da namontira kako treba :) Stvarno ne znam zbog čega Vas građani plaćaju kada ne umete ni da nas slažete na pravi način...

    Predraga znam lično više od 15 godina i ako nešto ne bi rekao službenom licu (pa čak i ikome) to je ovo što su oni naveli da je rekao ...

    Kao što već pomenuh - ne umete ni da nas slažete na pravi način :D Tupani!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: