Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 26. 3. 2013.

| Društvo

Obećavali im stan, a ponovo ih iseljavaju

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
fidan.jpg
Porodica Karadža traži rešenje za svoje probleme

Porodica Karadža koja je decenijama živela na niškom Romskom groblju još jednom se suočava sa iseljenjem. Stan koji im je obećan nakon odlaska sa groblja, nikada nisu dobili.

Fidan i njegov brat Ibrahim, zajedno sa majkom Blagicom, moraće još jednom na ulicu, jer im je stiglo izvršno rešenje u kome piše da magacin u kome trenutno žive, koji je inače u vlasništvu Grada i u koji su se bespravno uselili, moraju da napuste u roku od 15 dana.

- Ja ne znam gde ćemo sada. Obećavali su nam stanove i ništa, osećamo se kao građani trećeg reda - kaže Fidan.

fidan2 Obećanja ostala u novinamaProblemi ove porodice počeli su 2007. godine kada je, nakon brojnih zahteva, Opština Medijana, na čijoj se teritoriji groblje inače ne nalazi, rešila da pomogne.

Na čelu sa tadašnjim predsednikom Dragoslavom Ćirkovićem, Blagici Karadži Opština je obećala krov nad glavom, ali pošto stanova nije bilo plaćana joj je kirija u jednom kućerku u Skadarskoj ulici.

Nakon tri godine Opština i Centar za socijalni rad nisu više imali novca za kiriju. U Skadarskoj više nisu mogli da žive i zato su se početkom 2011. uselili u magacin u Ulici Kosovke devojke u Nišu.

Stariji sin Fidan naglašava da su se odmah obratili i tadašnjoj većnici za socijalna pitanja Dušici Davidović koja im je, kako kaže, ponovo obećala stan i to u vrlo kratkom roku.

- Ona nam je rekla da ima nekih stanova i da bi trebalo da dobijemo pošto smo na rang listi. Pominjala je neki rok od 5 dana, a od tada su prošle dve godine - kaže Fidan. bane Branislav Ranđelović, gradski većnik, foto: infobiro.tv

Aktuelni Gradski većnik zadužen za socijalna pitanja Branislav Ranđelović kaže da je nedavno razgovarao sa ovom porodicom, ali da od stana ove godine neće biti ništa.

- Oni su kod mene došli sa zahtevom za stan, ali stanova nema i od toga ove godine neće biti ništa. Ja sam ih uputio na Centar za socijalni rad i preporučio im da uzmu jednokratnu pomoć koju im dajemo, to je maksimum što mi možemo da im pomognemo u ovom trenutku - kaže Ranđelović.

Međutim, Fidan i Ibrahim kažu da jednokratna pomoć nije dovoljna ni za dvomesečnu kiriju, već imaju loše iskustvo i znaju, kako kažu, koliko kasne isplate te pomoći, a stanodavci nemaju razumevanja za to.

fidan4 Magacin u kome porodica Karadža trenutno živi- Znamo mi kako se isplaćuje ta pomoć, od toga ne može da se stanuje, nama treba stan! Mi hoćemo da ostanemo i u ovom magacinu, a oni nas isteruju. Ukoliko se nešto ne reši meni jedino ostaje da se polijem benzinom kad dođu izbacivači - kaže vidno uzbuđeni Fidan.

Inače, Blagica nije radno sposobna, a Fidan i Ibrahim za hleb zarađuju nadničenjem i radom na gradilištima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    07:44 // 27. 3. 2013.

    Toliko je napuštenih kuća po niškim selima da bi moglo pola Niša da se smesti. Svi koji čekaju posao i treba im stan mogu to da nađu na selu. Samo što treba mnogo da se radi za male pare. Pogledajte kako žive ljudi na selu pa onda kukajte.

  • Nišliski Džeronimo

    19:29 // 26. 3. 2013.

    Danica Ćirković je preminula jer država "nije imala" par hiljada evra za transplantaciju srca. Porodica Karadža može slobodno pod most, jer država "nema" para da im pomogne... Ali, zato ista država ima milion dolara za namirivanje siledžijskog duga izvesnog Kovačevića. Ima para (u milionima deviznim) i za finansiranje propalih trećerazrednih fudbalskih klubova i za plate kaobajagi "fudbalerima" od više hiljada evra mesečno svakome ponaosob. Ima para za korumpiranje. Ima za po dve-tri ilegalne plate političarima... Propala je i jadna je država koja okreće glavu od solidarnosti. Dok je ovaca biće i šišanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: