Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:52, 10. 2. 2011.

| Društvo

PROGRES odobrio 40 projekata

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC, PROKUPLJE - Program evropskog partnerstva sa opštinama PROGRES odobrio je finansiranje 40 projekata koji su rezultat partnerstva između organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava iz 25 opština na jugu i jugozapadu Srbije.

Radi se o projektima koji su izabrani za najbolje u okviru javnog poziva za finansiranje posredstvom Fonda za učešče građana. Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće realizaciju projekata sa 335.000 evra, dok će partnerske organizacije obezbediti dodatna sredstva u iznosu od 104.000 evra.

PROGRES će u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja (MŽSPP) i opštinama Nova Varoš, Priboj, Prijepolje i Sjenica podržati projekat izmene i dopune tehničke dokumentacije za regionalnu deponiju „Banjica“. Cilj je da se stvore uslovi za nastavak građevinskih radova na izgradnji deponije. Takođe, radiće se i na projektima izgradnje reciklažnih dvorišta u Novoj Varoši, Raškoj i Vranju.

Adriano Martins, zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji je najavio da će Evropska unija izdvojiti dodatnih 600.000 evra preko PROGRES-a za jug i jugozapad.

- Evropska unija izdvaja 200 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji na godišnjem nivou. Želimo da značajan deo ovih sredstava iskoristimo za podršku regionima. Da bismo iskoristili sredstva za zadovoljenje ogromnih potreba, potrebni su nam kvalitetni projekti. Njih često nema. Zato je važno da opštine još intenzivnije rade na pripremi projekata i dokumentacije - rekao je Adriano Martins.

- Podrška Švajcarske južnoj i jugozapadnoj Srbiji se ne ogleda samo u finansijskom delu. Mi želimo da vam prenesemo pozitivna iskustva Švajcarske u oblasti dobrog upravljanja. Naš cilj nije da vi preuzmete švajcarski model, ali verujemo da možete preuzeti neke dobre prakse i izbeći greške koje smo mi činili – rekla je Beatris Majer, direktorka Švajcarske agencije za razvoj.

Sprovođenje PROGRES-a počelo je u julu 2010. godine, a on će pomoći partnerskim opštinama da unaprede infrastrukturu, poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju građanima i privredi, da osavremene rad u skladu sa principima dobrog upravljanja i promovišu svoje razvojne potencijale. Strateški, PROGRES je u saglasnosti sa opredeljenjem Vlade Republike Srbije da podrži ravnomerni razvoj, reformiše upravu i integriše zemlju u Evropsku uniju.

Evropska unija je izdvojila 13,5 miliona evra za realizaciju programa, Vlada Švajcarske 2,5 miliona, a Vlada Republike Srbije učestvuje sa najmanje 1,5 miliona evra. Očekuje se da se kroz aktivnosti PROGRES-a obezbede i dodatna sredstva, prvenstveno posredstvom ministarstava, za razvoj juga i jugozapada. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: