Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:49, 28. 2. 2010.

| Društvo

Poplave u Aleksincu (video)

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

Brana na Bovanskom jezeru je bezbedna a vodostaj miruje. Ipak, nabujala reka Moravica zadala je velike probleme stanovnicima Aleksinca.

Od sela Bovan, reka se izlila praktično celom dužinom i prouzrokovala velilu štetu, pre svega na poljoprivrednim površinama, ali je ugroženo bilo i nekoliko sela, pa i sam Aleksinac.

Povređenih, na sreću, nije bilo.

Nekoliko desetina kuća u centru Aleksinca, duž Moravice, je poplavljeno a materijalna šteta je velika.

Tokom čitavog dana ekipe vatrogasaca iz Niša i Kraljeva, uz pomoć mehanizacije, postavljale su nasipe duž reke, a veliki broj građana džakovima sa peskom pokušao je da spreči eventualni ulazak vode u njihova dvorišta.

Ipak, tokom popodneva i večeri poplavni talas je počeo da stiže. Voda je nadolazila velikom brzinom, pa je na više mesta probila nasipe.

U kasnim večernjim satima u Aleksinac je stigao i Predrag Marić, načelnik odeljenja za vanredne situaicje MUPa Srbije. On je ocenio da je situacija teška ali da razloga za paniku nema.

- Stanovnici Aleksinca ne moraju da strahuju da će doći do evakuacije. To je ono što je najvažnije. Brana (na Bovanskom jezeru) je u potpunosti bezbedna i stabilna i po najavama neće biti novih padavina. U Aleksincu su spasilačke ekipe iz Kraljeva i Niša i ostaće tu dok se stanje ne stabilizuje - izjavio je Marić.

Iako je u subotu, tokom dana, vodostaj Bovanskog jezera kod Aleksinca bio u stalnom porastu, tokom večeri i noći nije zabaleženo značajnije povećanja nivoa vode u jezeru. 

Voda je preplavila veliki "levak" na jezeru, čiji cilj i jeste višak vode preusmeri u Moravicu, kako bi rasteretio branu. To je, međutim, stvorilo velike probleme nizvodno.

Umesto 25 kubika vode u sekundi, koliko se inače iz jezera ispušta u reku, u subotu je kroz levak odlazilo i nekoliko stotina hiljada litara vode u sekundi.

 

 

 

 

 

 

Vodostaj Bovanskog jezera i poplavljena područja u selu Bovan (subota).

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: