Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 11. 6. 2015.

| Društvo

Porodica rekla "da" i spasila 4 života

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
operacija
Timovi hirurga, anesteziologa i sestara učestvovali u u akciji; foto:drkamakshimemorialhospital.com

Zahvaljujući porodici koja je brzo odlučila u najtežim trenucima da srce, jetra i bubrezi njihove najmilije budu presađeni, kao i efikasnoj akciji niškog, beogradskog i novosadskog Kliničkog centra, transplantacijama su spašena 4 života.

Timovi koji obavljaju transplantacije, Ministarstvo zdravlja, tehničko osoblje i MUP su oko 48 sati “bili na vezi” i zajedno se borili da onima koji čekaju na transplantaciju produže život.

Svi oni alarmirani su nakon što je u Klinički centar Niš sa teškim povredama iz Knjaževca dovezena 66-godišnja žena koju lekari nisu mogli da spasu i očekivali da će nastupiti moždana smrt.

Pre nego da toj ženi bude konstatovana moždana smrt, naš stručni tim je razgovarao sa njenom porodicom. Oni su potpisali saglasnost i do neba im se zahvaljujem na tome. Odmah smo počeli sa pripremama jer transplantacije imaju striktna i zahtevna pravila, a vreme je presudno - objašnjava direktor KC Niš Zoran Radovanović.

On napominje da su obavestili Centar za biomedicinu, VMA, Klinički centar Srbije i Klinički centar Vojvodine i poslali osnovne parametre kako bi se videlo ko ima potencijalne kandidate za presađivanje organa.


Tim za 55 minuta stigao po srce iz Beograda u Niš

klinicki U Klinički centar jedan tim lekara stigao iz Beograda kolima, a iz Novog Sada helikopterom; Iz Niša krv se slala u Beograd kako bi se uradila tipizacija tkiva i pronašla osoba koja ima najviše “podudaranja” i time najmanje šanse da “odbaci” presađeno srce.

Najmanji vremenski "prozor” je za transplantaciju srca, jer od trenutka kada se eksplantira do presađivanja u novi organizam može da prođe 6 sati. Organizacija za to i transport srca bili su filmski. Iz Beograda je tim stigao u specijalnom vozilu uz pratnju policije, i to za 55 minuta - kaže direktor niškog Kliničkog centra.

Za jetru je transplantacioni tim iz Novog Sada u Niš došao helikopterom, dok su bubrezi presađeni dvema osobama u niškom Kliničkom centru.

Oko ponoći smo zvali ljude koji čekaju na transplantaciju bubrega, nakon što smo od 9 potencijalnih koji se pokalapaju u krvnoj grupi i Rh faktoru, suzili na njih dvoje. Žena kojoj je presađen bubreg pre ovoga je 8 puta bila u “užem izboru” za transplantaciju, pozivana je, ali ipak nije bila najidealniji kandidat. Ovog puta joj se osmehnula sreća - kaže Radovanović.

Direktor Kliničkog centra Niš kaže da su 2 pacijenta kojima su 66-godišnja žena iz Knjaževca i humanost njene porodice produžili život novim bubregom, sada dobro i da su prihvatili nove organe.


Nekad porodici pomažu i sveštenici

Prići i pitati članove porodice osobe kojoj je konstatovana moždana smrt, da li su saglasni da ona bude donor organa nije lako. Stručan tim se obučava kako da u tim tužnim i tragičnim trenucima priđe rođacima i objasni im zašto bi dali saglasnost.

Kod nas ljudi još nemaju razvijenu svest o donorstvu i mnogi imaju predrasude. Veruju, recimo, da nije u skladu sa njihovom verom da telo njihovog najbližeg bude oskrnavljeno. Zato nam često pomažu sveštenici Pravoslavne crkve, kao i predstavnici ostalih religija - kaže Radovanović.


Prva multi-organska transplantacija u Srbiji u 2015.

helikopter Iz Novog Sada stigli po jetru helikopterom; Ilustracija; foto: flicker.com/Epping Forest District Council Prema rečima prvog čoveka niškog KC, prvi put u ovoj godini u našoj zemlji urađena je istovremena transplantacija više organa. U zajedničkoj akciji učestvovalo je oko 200 lekara, medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja.

Napominje da je samo u Nišu prošlog petka i subote u ovoj akciji učestvovalo oko 50 medicinara, ali i nemedicinskog osoblja.

Inače, u Nišu je od početka 2015. godine urađeno 10 transplantacija bubrega, od čega su dve bile sa kadaveričnog, odnosno donora koji doživi moždanu smrt.

Kaže da je cilj da se u narednom periodu u Nišu radi što više transplantacija, kako onih sa živih donora, tako i sa kadaveričnih. Plan je i da se niški hirurzi obuče za presađivanje jetre, pluća, rožnjače…

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • predrag

    09:35 // 12. 6. 2015.

    Bravo.

  • nenad 2008

    00:37 // 12. 6. 2015.

    Telo mi obuzima toplina,damari prolaze, ushićenje, zbog razumevanja jednih,sreće drugih, sposobnosti trećih... Srbijo, Ti možeš sve.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: