Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 14. 8. 2018.

| Društvo

Privatizovali državni restoran u Beloj Palanci, vlasništvo dokazuju 15 godina

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Predmet spora između Opštine i porodice Drobnjak
Predmet spora između Opštine i porodice Drobnjak; foto: Lj. F.

Porodici Drobnjak iz Bele Palanke je, kako kažu, Opština oduzela restoran "Vrelo" u ovoj varošici, koji su oni sa još 3 objekta kupili 2003. godine u procesu privatizacije, ali ni posle 3 sudske presude i 9 rešenja Ministarstva finansija, oni i dalje ne gazduju ovim objektom. Slavenko Drobnjak kaže da je u pitanju lični i politički sukob, dok u Opštini tvrde da su oni vlasnici restorana.

Slavenko Drobnjak kaže da se ovde radi o bahatosti jednog čoveka, predsednika Opštine Bela Palanka Gorana Miljkovića, kome njegova porodica ne namerava da se povinuje, jer je pitanju lični i politički sukob, a on na narednoj Skupštini treba da postane odbornik ispred SPS-a.

Iako je to aktelna politička priča u Palanci, dokazivanje vlasništva traje već 15 godina.

Mi smo 2003. godine kupili kapital društvene firme Remizijana koji je uključivao restorane "Vrelo" i "Dva jelena", hotel "Esperanto" i zgradu firme. Radili smo 2 godine kada smo dobili rešenje Opštine po presudi Opštinskog suda kome nam je naloženo da se iselimo - kaže Drobnjak.

Žalili su se Upravnom sudu i Ministarstvu finansija.

Imamo svu dokumentaciju da restoran pripada nama, imamo 3 presude Upravnog suda, 9 rešenja Ministarstva finansija kojima se poništava rešenje Opštine da je žalba neblagovremena, kojim se predmet vraća na prvostepeni postupak, a o koje se Opština oglušava - navodi Drobnjak.

Takođe, on dodaje, imaju i mišljenje Agencije za privatizaciju od 2005. da je restoran nesporno vlasništvo preduzeća Remizijana, kao i mišljenje sudskog veštaka na osnovu građevinske i upotrebne dozvole da je restoran njihovo vlasništvo.

Podneli smo 3 krivične prijave protiv 2 načelnika za urbanizam koji su sada u penziji, jer ne poštuje presude Upravnog suda i višeg organa - zaključuje Drobnjak.

Gradonačelnik tvrdi da je Opština vlasnik restorana Gradonačelnik tvrdi da je Opština vlasnik restorana; foto: Lj. F. Međutim, gradonačelnik Bele Palanke Goran Miljković (SNS) kaže da oni nisu mogli da kupe restoran "Vrelo", jer je on ekspropriacijom oduzet 1989. godine, a preduzeće Remizijana je do 2003. godine gazdovalo objektom.

Sve presude oko vlasništva je izgubio na sudu, to što kaže je čista laž i prevara. Preduzeće Remizijana je imalo u zakup restoran i ništa drugo, a vlasnik je Opština - kaže Miljković.

Restoran Vrelo ne radi tokom godine, već samo za manifestaciju "Dani Banice". Na pitanje zašto ne postupaju po presudama Upravnog suda i rešenjima Ministarstva finansija, Miljković kaže da ne zna o čemu se radi.

To su neke presude i nemam pojma o čemu se radi - kaže Miljković.

Ministarstvo finansija naložilo je Opštini da skine klauzula pravosnažnosti iz 1989. godine, čime bi se slučaj vratio na prvostepeni postupak.

Miljković objašnjava i da lični sukob nema veze sa slučajem restorana Vrelo.


Problem i sa hotelom "Esperanto"

Još jedan od objekta koji je privatizovan, hotel Esperanto samo delimično funkcioniiše, jer kako kaže Drobnjak, 2 godine čekaju na rešenje o konverziji zemljišta. Zgrada hotela Esperanto Zgrada hotela Esperanto; foto: Lj. F.

Podneli smo pre 2 godine zahtev za konverziju zemljišta, da bi mogli da dogradimo i kompletno renoviramo hotel. Tek pre neki dan posle 2 godine, 2 meseca i 1 dan dobili smo rešenje. To je presedan da se toliko čeka, ali je bitno da se slučaj pomerio sa mrtve tačke - kaže Drobnjak.

U rešenju se navodi da oni moraju da plate preko milion dinara za konverziju ovog zemljišta, koje su kupili 2003. godine.

Zakon o konverziji kaže da objekti kupljeni pre 2009. godine ne podležu konverziji, po ranijem zakonom konverzija je bila besplatna, tako da ćemo se mi žaliti - objašnjava Drobnjak.

On kaže da je već odrađen idejni projekat za hotel, i da Opština njemu ne daje da radi, iako i sama tvrdi da su smeštajni kapaciteti rak-rana ove varoši.

O svojim problemima, porodica Drobnjak je pisala i predsedniku države Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ali i resornim ministarstvima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan Bojanic

    23:33 // 16. 8. 2018.

    Tri hiljade za gospodina istoricara

  • istorija

    11:48 // 16. 8. 2018.

    Od koje godine je porodica Drobnjak"belopalanacka"?Koliko generacija je rodjeno u Palanci?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: