Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:31, 2. 11. 2010.

| Društvo

Problemi Odbora za ljudska prava

Autor:P. BlagojevićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC - Agencija za privredne registre ponovo je odbila prijavu za preregistraciju Odbora za ljudska prava.

Čelnici leskovačkog Odbora ovo tumače kao pokušaj države da ih ugasi.

- Iako je poslata sva potrebna dokumentacija u skladu sa Zakonom o udruženjima i preporukom Agencije, to nije bilo dovoljno da se izvrši preregistracija. Mišljenja smo da je ovo sastavni deo kampanje koja se vodi protiv ove organizacije i njenih članova od strane vrhova srpske vlasti, čiji postupci je stavljaju u istu ravan sa režimom Slobodana Miloševića kada je u pitanju odnos prema operativnim NVO koje se bave ljudskim pravima - kaže Dobrosav Nešić, predsednik Odbora za ljudska prava iz Leskovca.

Nešić tvrdi da je ovo već drugi pokušaj gašanje Odbora za ljudska prava.

- Prvi put je haški optuženik Sreten Lukić naložio brisanje iz registra ove nevladine organizacije, što nije uspelo. Sada ponovo partijski aparatčik Nives Čulić pokušava da svojim odbijanjem ugasi jednu od najstarijih nevladinih organizacija na jugu Srbije - kaže Nešić.

U APR tvrde da je 14. oktobra Odboru dostavljeno Obaveštenje u kome obaveštava ovu nevladinu organizaciju da postoje "formalni nedostaci" u prijavi koja je poslata, a da su pri tom svi nedostaci taksativno navedeni. Kako udruženje ni u naknadnom postupku nije ispravilo navedene nedostatke Agencija je 22.10.2010. godine odbacila registracionu prijavu.

- Udruženje je odbijeno da se upiše u Registar udruženja iz isključivo formalnih razloga, te se ne može optužiti za druge razloge, niti je reč o bilo kakvoj “kampanji” države, već upravo o jasnijem uređenju oblasti slobodnog udruživanja građana, potpuno u skladu sa evropskim propisima i međunarodnim standardima - rečeno je Južnim vestima u APR.

Odbor za ljudska prava Leskovac registrovan je decembra 1996. godine. Ipak, od oktobra 2009. godine sva udruženja građana koja su bila registrovana pre tog datuma, u obavezi su da izvrše preregistraciju u APR.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: