Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 29. 3. 2011.

| Društvo

Projekti za Rome i mlade na jugu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC - Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama – PROGRES, izdvojiće 170.000 evra za sprovođenje dvadeset malih projekata u južnoj Srbiji.

Projekti su izabrani za najbolje u okviru javnog poziva za finansiranje posredstvom Fonda za učešće građana i rezultat su partnerstva između organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava. Svi projekti imaju za cilj da doprinesu pozitivnim promenama u lokalnoj zajednici.

- Pružanjem podrške zajedničkim projektima civilnog društva i opštinskih organizacija, podstičemo učešće građana u donošenju odluka na lokalnom nivou, što je jedan od osnivnih principa dobrog upravljanja. Bilo je lako odobriti projekte za finansiranje s obzirom na njihov odličan kvalitet – rekao je Grem Tindal, menadžer PROGRES-a, na svečanosti u Leskovcu

Tematski, najveći broj projekata, šest, ima za cilj da poboljša položaj Roma, dok pet projekata pruža podršku mladima. Po dva projekta promovišu toleranciju, u funkciji su zaštite prava osoba sa invaliditetom, te daju doprinos razvoju turizma. Konačno, po jedan projekat promoviše rodnu ravnopravnost, poboljšava položaj dece sa smetnjama u razvoju, pomaže nezaposlenima i podržava ruralni razvoj.

Partnerske organizacije iz Leskovca su dobile sredstva za sprovođenje četiri projekta, iz Bujanovca za tri, Medveđe, Prokuplja, Surdulice i Vranja za dva, i iz Blaca, Bosilegrada, Lebana, Preševa i Vladičinog Hana za po jedan projekat. Pojedinačni projekti su mogli da dopiju maksimalnih 10.000 evra, a rok za njihovo sprovođenje je devet meseci.

- Zadovoljstvo je biti domaćin ovakvog skupa i čestitam vam na proaktivnosti koju ste pokazali u pripremi projekata – rekao je Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca.

Uz 20 projekata u južnoj, PROGRES je nedavno podržao i realizaciju 20 projekata u jugozapadnoj Srbiji. Evropska unija i Vlada Švajcarske će za finansiranje svih 40 projekata posredstvom Fonda za učešće građana izdvojiti 335.000 evra. Važno je dodati da će organizacije čiji su projekti izabrani obezbediti dodatnih 105.000 evra za njihovo sprovođenje.

Finansiranje projekata posredstvom Fonda za učešće građana deo je napora PROGRES-a da pomogne opštinama da unaprede poštovanje principa dobrog upravljanja: učešće građana, javnost u radu, odgovornost, efikasnost i poštovanje ljudskih prava.

Uz poštovanje principa dobrog upravljanja, PROGRES će pomoći opštinama da unaprede infrastrukturu, poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju građanima i privredi, te da promovišu svoje razvojne potencijale.

Evropska unija će izdvojiti 14,1 miliona evra za realizaciju programa, Vlada Švajcarske 2,5 miliona, a Vlada Republike Srbije učestvuje sa 1,5 miliona evra.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: