Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 11. 7. 2011.

| Društvo

Rat javnih preduzeća zbog radnika

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
bus
foto: jgpnis.rs

NIŠ - Između novoformiranog javnog preduzeća "Direkcija za javni gradski prevoz" i JP Parking servis, ovih dana vodi se pravi mali rat.

Kako Južne vesti saznaju, problem je u tome što Direkcija, koja je od 1. jula preuzela poslove kontrole javnog prevoza, nije preuzela i radnike.

U Parking servisu podsećaju da su oni, kada su 1. januara prošle godine od "Aerodroma" preuzeli posao nadzora nad javnim gradskim prevozom, preuzeli pri tom i 19 radnika koji su taj posao do tada radili u Aerodromu. Ali, da sada, kada je taj isti posao prenet na Direkciju, uprava tog preduzeća odbija da preuzme radnike.

Direktor Parking servisa Dragan Vučković rekao nam je da je radnike uputio na odmor do razrešenja situacije. Vučković je i kratko prokomentarisao da su radnici 5 godina radili taj posao u Aerodromu i Parking servisu, da su za to obučeni i poseduju veliko iskustvo i da je "najlogičnije da nastave taj posao da rade i u Direkciji".

- Direktor nas je prošle nedelje poslao na prinudni odmor do danas, a danas nam je produžen odmor do petka. Verovatno čovek ne zna šta drugo da radi. Rekao nam je ili ćemo da radimo na ulici i pišemo kazne za neplaćeni parking ili nas proglašava za tehnološki višak, jer nema šta drugo da nam da da radimo u firmi. Čekamo da vidimo šta će dalje da bude - kaže jedan od zaposlenih koji je tražio anonimnost.

Direktor Direkcije za javni gradski prevoz Milen Nikolić ovo odlučno demantuje. On kaže da "ne može da daje izjave o zaposlenima u Parking servisu" ali da po njegovim saznanjima "niko nije ostao bez posla".

- Mi smo od Parking servisa preuzeli više radnika nego što su oni uzeli od Aerodroma. Oni su od Aerodroma preuzeli 19, a mi od njih 22 ili 23 - rekao je Nikolić.

Međutim, naš izvor iz Parking servisa smatra da je reč o "Milenovoj manipulaciji", odnosno da Direkcija nije preuzela radnike iz sektora kontrole prevoza, kako je trebalo, nego iz administracije.

- To znači da u Parking servisu ostaju kontrolori, koji sada neće imati šta da rade i predstavljaju višak, dok će manjak ljudi u administraciji svakako morati da bude popunjen. Sa druge strane Direkcija će i pored toga što u Parking servisu ima neraspoređenih "kontrolora gradskog prevoza" sada upošljavati nove ljude i to "svoje" ljude - kaže naš izvor.

Milen Nikolić prvo nam je rekao da "ne zna tačno" koje je sve radnike preuzeo, ali se kasnije ipak ispravio i demantovao naša saznanja.

- Ne znam tačno, ali ne vidim problem. Ako u Parking servisu kažu da imaju višak radnika u administraciji, a u kontroli manjak onda šta je problem što smo mi preuzeli iz administracije? - rekao je Nikolić, ali se nakon toga ispravio i zaključio da je "najmanje 95 posto" preuzetih radnika do sada radilo u sektoru javnog prevoza.

Nikolić tvrdi i da pismenog sporazuma između dva preduzeća o preuzimanju radnika nema, "jer tako kaže Zakon o radu".

- Sve je bilo po dogovoru. Radnici su jednog dana formalno davali otkaz u Parking servisu a već drugog počeli da rade kod nas. Tako kaže Zakon o radu - kaže Nikolić.

Kako Južne vesti saznaju, Parking servis je do sada imao ukupno 29 zaposlenih koji su obavljali poslove u vezi sa javnim prevozom, dok je sistematizacijom radnih mesta u Direkciji prevdiđeno čak 59.

Bez komentara nadležnih

Načelnica gradske Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Vladislava Ivković, u čijoj su ingerenciji oba preduzeća i koja je i pravila predlog za njihovu "deobu", od petka ne odgovara na telefonske pozive.

Komentar nismo uspeli da dobijemo ni u Gradskoj kući.

Gradonačelnik već mesecima ne odgovara na telefonske pozive Južnih vesti, a nismo uspeli da dođemo ni do većnika.

- Svi su na sastancima - kratko nam je u petak rečeno u kabinetu gradonačelnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bokokoko

    20:33 // 14. 10. 2011.

    covek koji je postavljen da vodi direkciju za saobracaj je u neku ruku cudo ,gde se pojavi tu ni trava vise ne raste .Zahvaljujuci njegovim sposobnostima oko1500 clanova porodica je ostalo na ulicu.TRI firme su otisle
    pod stecaj a vala osusice i ovu.

  • Aca

    05:36 // 1. 9. 2011.

    Da li Direkcija trazi kontrolore mozda interesujeme da li su vam potrebni kontrolori ja sam bez posla pa me za nima

  • ivan

    08:42 // 14. 7. 2011.

    cita li ovo policija? ili neka komisija za korupciju za javasluk? sta je bre ovo sa nasom zemljom, ima li nekog da spreci ovaj javasluk i samovlasce? gradonacelnice , jesi li ti uopste u ovom gradu ili na nekom nekom ostrvu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: