Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 26. 11. 2019.

| Društvo

Specijalizanti niške Radiologije tvrde da su izloženi zračenju, nadležni kažu “tako je po zakonu”

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
magnetna
Volonteri nezaštićeni od zračenja; ilustracija; foto: JV/J. C. M.

Specijalizanti sa Medicinskog fakulteta koji su na volonterskoj praksi na Radiologiji Kliničkog centra tvrde da im je ugroženo zdravlje, jer nemaju dozimetre koji prikazuju koliko su izloženi zračenju. Dekanica Dobrila Stanković Đorđević i direktor KC Niš Zoran Radovanović, koji je i prodekan za specijalističke studije, odgovaraju da dozimetara nema jer nisu u obavezi da ih kupuju nezaposlenim lekarima, a da se za intervencije sa većim zračenjem obezbeđuje zaštitna oprema.

Da su specijalizanti izloženi radioaktivnom zračenju bez zakonom propisanih dozimetara ukazuju oni koji su na praksi u Kliničkom centru. Insistirali su da ostanu anonimni, jer se plaše da će zato što govore javno ostati bez specijalizacije. magnetna Kažu da specijalizacije plaćaju više od 100.000 dinara i da za taj novac fakultet može da im obezbedi dozimetre; foto: Vanja Keser

Pojašnjavaju da je svaki specijalizant radiologije u obavezi da ima dozimetar zračenja koji se godišnje očitava.

Volonteri sa radiologije tvrde da ga niko od njih nema, a iako su više puta zajedno sa profesorima pokušali da se izbore da ih dobiju, nadležni su pronašli “rupu u zakonu” koja ih na to ne obavezuje.

To su učinili tako što je specijalizantima zvanično radno mesto Medicinski fakultet, ali im je nastavno-naučna baza zapravo Radiologija Kliničkog centra Niš - i tako niko nije nadležan.

To automatski znači da mi nismo na Radiologiji, iako zapravo radimo tamo, ne na fakultetu. Tako su oni iskoristili tu “pravnu začkoljicu”, pošto bi dozimetre trebalo da obezbedi Medicinski fakultet, a ne Klinički centar, a na kraju nama to niko nije obezbedio - pojašnjavaju.

Priču o (ne)korišćenju dozimetara aktualizovao je bivši specijalizant, tvrde studenti, koji je nedavno tužio nadležne, jer sumnja da je zbog zračenja i nenošenja dozimetara dobio prekancerozu na štitnoj žlezdi.

To je još više uplašilo specijalizante koji su se pobunili, a kažu da zato dobijaju pretnje, smanjuju im se slobodni dani i zabranjuje ulazak u salu. Medicinski fakultet Specijalisti tvrde da su nadležni pronašli "rupu u zakonu"; foto: JV

Sumnjaju i da je ovakav postupak nadležnih i pokušaj da uštede novac.

Pošto na radiologiji ima 120 specijalizanata, taj trošak očitavanja ide na teret Medicinskog fakulteta i iznosi 5.000 dinara po jednom dozimetru. Pošto bi to bio godisnji trošak od 600.000 dinara, Medicinski fakultet u Nišu je odlučio da ne očitava dozimetre i tako uštedi 600.000 dinara. Očitavanje je zakonska obaveza. Neočitavanje je krivično delo i studenti specijalističkih studija se izlažu nekontrolosanom zračenju - navodi se u pismu koje je dostavljeno redakciji.

Napominju i da 5.000 dinara za dozimetre po specijalizantu, iako ih ima mnogo, nije puno para za Medicinski fakultet, jer specijalizacije godišnje plaćaju više od 100.000 dinara.


“Nismo u obavezi da kupujemo zaštitnu opremu”

U odgovoru koji potpisuju dekanica Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević i direktor Kliničkog centra i prodekan za specijalističke studije Zoran Radovanović pojašnjavaju da lekari koji su na volonterskoj specijalizaciji nemaju poslodavca - to nije ni fakultet ni KC Niš. Zoran Radovanović Direktor KC Niš i dekanica kažu da nisu dužni da nabavljaju dozimetre volonterima; Foto: JV

Zato tumače da niko od njih nije u obavezi da nabavi zaštitnu opremu volonterima.

Dakle, nijednim pravnim aktom nije regulisano da je Medicinski fakultet, odnosno KC Niš, u obavezi da kupuje zaštitnu opremu za nezaposlene lekare. Prema tome, kako Medicinski fakultet i KC Niš nisu poslodavci lekarima na volonterskoj specijalizaciji, ne postoji pravni osnov za nabavku dozimetara i druge zaštitne opreme - odgovaraju.

Ipak, kažu da su 2016. godine zajedno sa šefom Katedre za radiologiju Draganom Stojanovim razmatrali “delikatnost ovog problema u pravnom pogledu” i da su nakon toga promenjeni uslovi konkursa za upis nezaposlenih lekara na specijalizacije.

Međutim, ne pojašnjavaju o kojim uslovima je reč i da li to znači da su studenti sami u obavezi da nabave dozimetre.

U konkursima za upis nezaposlenih lekara na specijalizacije “sa rizikom”, tj. volontera, bilo je navedeno šta je neophodno za upis i početak obavljanja specijalističkog staža za ovu kategoriju specijalizanata u cilju zaštite zdravlja, a po ugledu na konkurse koje objavljuje Medicinski fakultet u Beogradu - navode.

Dekanica i direktor kažu i da rendgenskom zračenju lekari mogu da budu izloženi samo tokom interventnih procedura i dodaju da se tada koristi zaštitna oprema kao što su kecelje, naočare i rukavice, koje koriste radiolozi i lekari na specijalizaciji, a to obezbeđuje KC Niš kao nastavna baza Medicinskog fakulteta.

Osim toga, interventne procedure izvode samo lekari specijalisti, a lekari na specijalizaciji posmatraju procedure jer one pripadaju domenu subspecijalističkog obrazovanja. Prema Planu i programu specijalizacije iz radiologije, koja traje 4 godine, staž iz oblasti interventne radiologije traje svega 3 meseca - dodaju.

Novinari su pitanja o ovom slučaju uputili i Ministarstvu zdravlja, jer u niškoj Zdravstvenoj inspekciji nisu želeli da govore o tome da li je bilo propusta i da li su volonteri na specijalizaciji, zato što nemaju poslodavca, izloženi zračenju koje može biti štetno po njihovo zdravlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bivsi specijalizant

    10:38 // 27. 11. 2019.

    Ni specijalizanti u Beogradu nemaju dozimetre! A ni posao posle zavrsetka specijalizacije iako je radiologija navodno deficitarna. Samo nisu tako slozni kao da to i iznesu u javnost. Obuka na specijalizaciji za posao radiologa je nikakva. Ako niko nije poslodavac specijalizantima, nemaju dozimetre a skupo placaju prvi sistematski pregled, jasno je da je njihovo jedino pravo samo da placaju.

  • Mira

    09:26 // 27. 11. 2019.

    A šta radi inspekcija za zaštitu životne sredine da li ti likovi uopšte nešto rade na nivou grada evo konkretno u ovom slučaju jer su preduzeli nešto da reše problem skoro sam bio tamo i nikog nisam zatekao u kancelarijama pitam kome da prijavim problem za buku a sekretarica kaže otišli na teren ma nemoj pazi ako ne poverujem da su na teren isto i za ove ljude ko će njima da pomogne.

  • Đoka

    08:45 // 27. 11. 2019.

    Da li ovaj tekst, neko čita na Zapadu !?
    Drugo, pošto se g-dine predsedniče Vučiću, u sve razumete i sve znate, očekujem da će ovaj problem, koliko sutra biti rešen.

    • Nada

      11:00 // 30. 11. 2019.

      Citamo i na zapadu. Ja sam specijalizant na anesteziologiji i imam dozimetar. Dozimetar imaju svi koji su potencijalno ugrozeni. Tokom ortopedskih operacija je neophodno napraviti vise snimaka i pojedine radioloske intervencije zahtevaju prisustvo anesteziologa. Kecelje i stitnici za stitnu zlezdu su obavezni, dozimetar se nosi ispod i ocitava jednom mesecno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: