Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 9. 2. 2010.

| Društvo

Stroža kontrola, veća ušteda

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

 Zahvaljujući intenzivnim kontrolama “Parking Servisa”, koji od početka godine obavlja kontrolu javnog gradskog prevoza u Nišu, prihod od prodatih karata uvećan za čak pet miliona dinara, tvrde u ovom preduzeću.

Prodaja dnevnih autobuskih karata, u odnosu na januar prošle godine, povećana je za 1,5 miliona, a prikupljeno je čak 3,5 miliona dinara od prodaje mesečnih karata.

S obzirom da grad od prodaje karata mesečno zaradi oko 60 miliona, a da su troškovi autobuskog prevoza oko 80 miliona, razlika se, kroz subvencije, nadoknađuje iz gradskog budžeta. Drugim rečima, troškovi prevoza u Nišu su fiksni, pa svako povećanje naplate zapravo predstavlja uštedu za gradski budžet i za same građane, kažu u gradskoj Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

- Povećanje prihoda od prodaje karata ne znači da veći broj ljudi sada koristi javni prevoz, već da je drastično smanjen broj putnika koji se voze bez karte. To smo postigli strožom kontrolom - kaže Dragan Vučković, direktor JP "Parking servis".

Međutim, kako tvrde nadležni, veliki problem predstavlja “Nišekspres”, gde su kontrolori Parking servisa naišli na veliki broj "internih legitimacija", odnosno na službene legitimacije koje su, osim zaposlenih u ovom preduzeću, imali i članovi njihovih porodica.

- Ako se uzme u obzir da "interne legitimacije" ima oko 3.500 zaposlenih u Nišekspresu, pa se na tu cifru dodaju članovi njihovih porodica, dolazimo do petocifrenog broja građana koji bi, inače, morali da kupuju mesečne karte za gradski prevoz. S obzirom da cena mesečne karte iznosi od 1.250 do 2.500 dinara, jasno je da grad mesečno gubi milione zbog ovoga - kaže Vladimir Popović, rukovodilac sektora za saobraćaj u gradskoj Upravi.

Popović tvrdi da su kontrolori u često nailazili na putnike kojima, u legitimacijama koje je izdao Nišeskpres, piše da je reč o sinu zaposlenog, ćerki a bilo je slučajeva, kaže Popović, da u piše i "ujak".

U Nišekspresu kažu da interne legitimacije izdaju svojim zaposlenima i njihovim porodicama, kako bi imali pogodnosti u prigradskom i međugradskom prevozu, na linijama na kojima saobraćaju Nišekspresovi autobusi. 

- Logično je da naši radnici imaju povlastice u našim autobusima, ali reč je o linijama koje nemaju veze sa gradskim prevozom. Ako kontrola u gradskom prevozu zatekne putnika bez važeće karte, bez obzira da li ima našu internu legitimaciju, logično je da preduzmu sankcije protiv tog putnika - kaže Drana Nikočić, menadžer za odnose s javnošću Nišeskpresa.

Iz ovog preduzeća poručuju da od “Parking Servisa” očekuju da svoj posao obavlja objektivno i dodaju da "će im biti drago im je ako je pomenuto preduzeće rešilo sve ostale probleme u gradskom saobraćaju i da je ostao još jedino Nišekspres".

Kontrola javnog gradskog prevoza u Nišu ranije je bila u nadležnosti JP "Aerodrom" Niš, ali je odlukom Skupštine grada ova delatnost od 1. januara 2010. godine, poverena Parking servisu.


 Rešenje

U gradskoj Upravi kažu da je sa prevoznicima postignut dogovor da službene legitimacije, sa kojima će imati pravo na besplatan prevoz u gradskim autobusima, u buduće imaju samo vozači i kondukteri.

Vladimir Popović, Rukovodilac sektora za saobraćaj gradske Uprave o otkrivenim zloupotrebama sa izdavanjem 'internih' legitimacija od strane prevoznika

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Krstic

    16:02 // 9. 2. 2010.

    Ne postoji gori prevoznik u Srbiji od nis expresa,padne prvi sneg i svi autobusi u gradu stoje u mesto(gume nemaju vek trajanja 20 godina)Privatni prevoznici su zakon,platis kartu i nije ti zao!

  • srdjan stamenkovic

    12:30 // 9. 2. 2010.

    Zimska idila na izmaku skoro dve godine nova organizacija u gradskom nam saobracaju kad gle cuda!!! James Bond saznaje uz pomoc mu Sefa vidi(M) da nesto ne stima sa nisexspresom.Ujka Vanja otkriven da se vozi dzabe?Da cudo bude vece parking - servis trazi lokaciju za biro jer stvarno 300 000 eura za pet godina je mnogo, ali ugovor je ugovor a oni su posteni jer grad misli na poreske obveznike i nadasve STEDI.Ali nije to sve Pera mehanicar ne placa katru sto je neizdrzivo za gradski budzet kada se sve sabere najopasniji je "svastikin but" a u teskim trenucima tranzicije treba voditi racuna o svakoj pari.Znaci 007 je medju nama nema sale sa sluzbom,struka pre svega pa makar to doslo iz stranke,jer stranke su rasadnik kvalitetnih nam agenata pardon ljudi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: