Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 4. 3. 2013.

| Društvo

Učiteljski dom vraćen učiteljima

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
490x370-ucitelji.jpg

Vrhovni kasacioni sud u Beogradu ukinuo je obe presude niških sudova koji su doneli odluku da jedna od najlepših zgrada u Nišu pripadne Gradu.

Ninoslav Jovović, advokat Društva učitelja, kaže da je za članove društva ovo stvar od ogromnog značaja jer je pravda ispunjena.

On objašnjava da se spor vodio između Grada Niša i Društva učitelja nekoliko godina, a da "učitelji sada mogu da se vrate brojnim aktivnostima u ovom objektu koje su organizovali proteklih godina i decenija".

Ova odluka je doneta 27. decembra prošle godine, a ovih dana je stigla u Niš i stupila na snagu.

- Vrhovni sud je ukinuo presude koje je doneo Viši i Apelacioni sud u Nišu, a koje su naložile učiteljima da se isele odatle. Tu je navodno trebalo da se preseli Prekršajni sud, ali od toga nema ništa. Sada je Vrhovni sud doneo ovakvu odluku zbog kako je navedeno pogrešne primene zakona. Pravda je ispravljena i zato što su učitelji sa juga Srbije još pre Drugog svetskog rata prikupljali dobrovoljne priloge da se ovaj dom podigne, a kasnije su od Kraljevine Srbije uzeli kredit u zlatnicima koji su na vreme vratili - potvrđuje Jovović za Južne vesti.

Pored tapije iz 1932. godine koju poseduju, učitelji navode da poseduju takozvanu "Knjigu blagajnicu“, iz koje se vidi da su učitelji u vreme Kraljevine Jugoslavije dobrovoljnim radom udarili temelj doma, a zatim nastavili gradnju od dobrovoljnih.

Takođe, oni osporavaju način na koji je grad sedamdesetih godina prošlog veka uknjižio Učiteljski dom kao gradsku imovinu, otevši je od Sindikata prosvetnih radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • primaturs

    21:58 // 4. 3. 2013.

    Jesu li ovo učitelji na slici ili penzionersko udruženje?
    A da, prepoznajem neke: načelnik - posluško, i većina biznismena (rekreativne, ekskurzije, seminari, tribine, izdavačke kuće, isturena odeljenja fakulteta, zapošljavanje, ugovori o delu, dnevnice,turističke organizacije, ...)
    Da da da, "učitelji sada mogu da se vrate brojnim aktivnostima u ovom objektu koje su organizovali proteklih godina i decenija"

    • Miško Ristić

      08:03 // 5. 3. 2013.

      Ma u pravu si, trebalo je da uzmu zgradu ovi prošli (ne volim da ih zovem žuti, više su braon), pa oni da vode biznise i rasparčavaju tudju imovinu.
      Izgleda da komunjare (ne komunisti da se razumemo), ne mogu da prežale da se oteta imovina vrati vlasnicima.

  • dragoljub Stamenkovic

    20:41 // 4. 3. 2013.

    Ja mislim da mese pokojni roditelji- učitelji , raduju na Nebu !

  • dragoljub Stamenkovic

    20:40 // 4. 3. 2013.

    Bravo kume Pižo i Zorane !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: