Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 13. 3. 2013.

| Društvo

"Ulica pirinčanih polja je nebuloza"

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Mile Ilić
Mile Ilić, arhivska fotografija

Predlog da Niš dobije Ulicu Pirinčanih polja i Mlinarsku ulicu neće biti usvojen na današnjoj sednici Skupštine jer je povučen sa dnevnog reda.

Predsednik Skupštine Mile Ilić tražio je da se ovaj predlog povuče zahtevajući da se nazivi ulica ubuduće dodeljuju "po imenima znamenitih ličnosti iz javnog života i istorije Niša" i da se ulicama vrate imena narodnih heroja.

- Radi se o delu grada gde je pre desetak godina dato više imena nekim ulicama koje su nelogične, da ne kažem nebulozne. Tamo imate Ulicu crvenih ruža i Rascvetanih jorgovana, još fale Ulica pirinčanih polja, pa da zaokružimo ovu nebulozu. Nećemo menjati postojeće nazive iz administrativnih razloga, ali je nenormalno da takvi nazivi budu davani drugim ulicama - rekao je Ilić.

pirinac.jpg IlustracijaPredlog da naziv Ulica pirinčanih polja dobije neimenovana ulica u Čalijama, a da se Ulica Milentija Popovića preimenuje u Mlinarsku, 14. februara usvojen je na sednici Komisije za promenu naziva ulica. Podsetimo, na njoj je usvojeno i da postojeće nazive promene dve ulice u Brzom Brodu, po 3 u Novom Selu i Donjoj Vrežini i jedna u naselju Nikola Tesla, a da dve neimenovane ulice na Panteleju i jedna na Paliluli dobiju svoja imena. 

Ove predloge trebalo je da danas usvoji i Skupština grada.

Predlog da u Čalijama bude Ulica pirinčanih polja još novembra 2009. godine Komisiji za promenu naziva ulica podnela je grupa građana koja je za to tražila saglasnost Narodne biblioteke "Stevan Sremac".

To su obrazložili odlomcima iz tekstova putopisaca iz XV i XVI veka koji su tada prolazili kroz Niš i opisivali pirinčana polja u njemu.

"Tu je jedna varoš, zvana Niš. I u vrlo je lepom kraju u kom raste pirinač" - zapisao je 1432. godine Bertradon de la Brokijer, dvorski savetnik Filipa II.

Direktor Narodne biblioteke Nebojša Vasić rekao je da su iz biblioteke dali saglasnost tom predlogu zato što se ovakav naziv ulice uklapa u ostale nazive ulica u Čalijama i dodao da nema ništa ni protiv toga da ulica ponese naziv nekog književnika. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ulica Šetača 1996, ili ulica Mile lojpure

    00:26 // 14. 3. 2013.

    @ theLab & the Бане - I, samo još jedna dopuna.
    Jedini srbijanski heroj „ratova“ devedesetih, jeste general Trifunović!
    Ostavši bez države, odbio je da sluša naređenja kriminalnog pučističkog vrha, i sve je svoje dečake, nedoučene regrute koji nisu imali ni dvadeset godina (po ondašnjem regrutnom sistemu sovjetske JNA, praonice mozga) – vratio kući žive i zdrave!
    Ne mogu, a da ovom prilikom ne pomenem i čuvenu „srpsku zahvalnost“!
    Kada je komunistička, SPS-SRS, banda (koja je i sada na vlasti!) “sudila“ generalu Trifunoviću, na „suđenju“ se nije pojavila nijedna majka nekog od spašenih regruta, i niti jedan od spašenih regruta, da svedoči u korist JEDINOG GENERALA koga je ona bedna proruska i antisrpska JNA imala!
    Nije Bog umro uzalud, kako veli komunistička komedija, nego mnogi ovde - žive uzalud!

  • Ankica Janković

    23:48 // 13. 3. 2013.

    Obzirom da su za uvaženog Mileta Ilića nebulozna imena ulica sa cvećem, predlažem Bulevar kiselog kupusa i Trg praziluka!

  • Ulica Šetača 1996, ili ulica Mile lojpure

    23:13 // 13. 3. 2013.

    @ theLab & the Бане - Vidim da ste jako obavešteni, bolje od mene, koji sam tome bezmalo prisustvovao.
    Dakle, prvo: poređenje sa Sinđelićem je živa komedija. Ovde se nije radilo o ratu protiv Turaka, nego o komunjarskoj prevari naivnih. O glumljenom ratu. Ali i u tom slučaju, rečeni Tepić je imao pravo da sa sobom uradi šta mu je volja. Problem je u tome, što je on poubijao nedužne ljude!
    Pitam ja vas mudrijaše – s kojim pravom je u smrt poslao one dečake, regrute na odsluženju vojnog roka? Jako junačko delo, vredno jedne cisterne goriva!
    Eto, to su posledice naopakog komunjarskog vaspitanja, posledice poluvekovnog ispiranja mozga!
    Što se ne ubi Adžić, kad je sve ratove pogubio? Što se ne ubi Mladić, da ga ne vucaraju kao secikesu? Što se ne ubi poraženi Kadijević, nego uteče u sovjetiju?
    Ti ćeš nekog da edukuješ, nesretnik!
    ...li te takvi heroji kao što je Tepić! I, da – Titova JNA i njeni oficiri: nisu istorija Srbije! Niti će ikada biti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: