Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 14. 2. 2013.

| Društvo

Novi nazivi ulica u čast lekara, boraca i glumaca

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-nis-panorama.jpg
Panorama Niša; foto: Neven Obradović

Dve ulice u Brzom Brodu, po tri u Novom Selu i Donjoj Vrežini i jedna u naselju Nikola Tesla biće preimenovane, dok će nazive dobiti i dve nove ulice na Panteleju i jedna na Paliluli.

Predloge o novim nazivima danas je na sednici usvojila Komisija za promenu naziva ulica, ali oni neće biti zvanični sve dok se sa njima u roku od 60 dana ne usaglasi Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, posle čega odluku o novim nazivima ulica treba da usvoji i gradska skupština.

Leskovačka ulica u Brzom Brodu nosiće naziv prema Slađani Stanković, koja je kao dobrovoljni bolničar ratne jedinice poginula 5. juna 1999. godine u Prizrenu. Ulica Milentija Popovića u tom naselju zvaće se Mlinarska.

U Novom Selu nazive će promeniti Lipovačaka ulica, koja će dobiti ime prema, glumcu, slikaru i piscu Simi Buniću, zatim Udarnička ulica koja će se zvati prema upravniku Narodnog pozorišta moravske banovine Radivoju Daniloviću, i Čemernička, koja će nositi naziv nekadašnjeg trenera FK Radnički Ivka Glišovića.

Mariborska ulica u Donjoj Vrežini biće preimenovana u Justinijanovu, prema vizantijskom vladaru iz VI veka. Triglavska će se zvati prema dr Evi Haljecki, koja je za vreme Balkanskih ratova bila upravnik Okružne bolnice u Nišu, a Trstenička po Dimitriju Nišliću, niškom glumcu iz XIX veka.

Balkanska ulica u naselju Nikola Tesla nosiće ime dr Pavla Jeftića, prvog niškog interniste i upravnika Okružne bolnice u Nišu. 

Neimenovana ulica u GO Palilula, koja se nalazi preko puta Ulice Milloša Crnjankskog, takođe će dobiti naziv u čast lekara, dr Vojislava Stojanovića, koji se poslom istakao u II svetskom ratu.

Neimenovana ulica u Panteleju nosiće naziv Ludviga Hiršvilda, epidemiologa i dobitnika Nobelove nagrade, koji je u I svetskom ratu u Nišu lečio obolele od tifusa. Neimenovana ulica u Čalijama biće preimenovana u Ulicu pirinčanih polja.

Predloge o imenima ovih ulica podneli su Narodno pozorište, Narodna biblioteka “Stevan Sremac”, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Udruženje “Stari Niš” i Udruženje boraca rata 1999.

Iz Komisije za nazive ulica pozivaju Nišlije da se i sami uključe u dodelu imena ulica tako što će ideje o njihovim nazivima izneti u svojim mesnim kancelarijama ili direktno Komisiji.

U Nišu postoje čak 42 naziva koje nose dve ili više ulica što često stvara probleme poštarima, hitnoj pomoći ili vatrogascima kada treba da pronađu određenu adresu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr Jakov Zlatar

    14:16 // 21. 2. 2013.

    Alo, dosta više sa tim razlogom izmena dokumenata.Sva službena lica dobiju spisak starih i novih ulica, pa kad recimo u opštini dajete neku izjavu ili podnesete zahtev, možete da navedete i stari naziv ulice, a u rešenju stoji npr.Milan Petrović, iz Niša, ul.Stanka Paunovića(sada Generala Lešjanina) tako da nema problema, a dokumenta važe do isteka(pasoš, lična karta...)A vi tamo u Duvaništu kad možete da imate Naserovu ili Čombeovu, možete mi badelovu ili krašovu(niste imali ništa protiv čokolada Kraš i Konjaka Badel

  • Dalibor

    15:27 // 16. 2. 2013.

    hahahaha kako me nasmeja, ulica pirincanih polja! Ko bre dade ovako glup naziv! Ili je mozda u pitanju stvaranje kineske cetvrti u Calijama!

  • PEtar

    10:34 // 16. 2. 2013.

    Sada barem svi znaju gde se nalazi ulica Pirinačnih polja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: