Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 12. 1. 2010.

| Društvo

'Uzurpacija' reke Vlasine?

Autor:D. KocićIzvor:
Prepoznatljivi po reci Vlasini: Vlasotince

 Zbog uzurpacije preostalih vrela reke Lužnice, najveće pritoke Vlasine, čime je dovedeno u pitanje vodosnabdevanje Vlasotinca i ostalih mesta, ali i očivanje životne sredine, vlasotinački ekolozi su u najnovijem saopštenju, koje su prosledili Vladi Srbije, oštro reagovali, upozoravajući da će preduzeti niz radikalnih mera kako bi bilo zaustavljeno vandalsko ponašanje.

- Jedan od naših uslova bio je da se izgradi brana na lokaciji Modri Kamen, gde bi bio postavljen merni uređaj za obezbeđenje najmanje kubnog metra vode u svakoj sekundi, ali od brane nema ništa, a merni uređaj je izgrađen tek posle peticije građana Vlasotinca – kaže Miroslav Krajinčanić, predsednik Eko baze ,,Jug’’.

Krajinčanić tvrdi, nudeći i pisane dokaze, da je "otimačina preostalih vrela vode Lužnice" naučno dokazana.

On dodaje da je 1983. godine sklopljen samoupravni sporazum između nadležnih organizacija Niša, Bele Palanke i Babučnice o zajedničkom korišćenju reke Lužnice, ali je već tada ozbiljno dovedeno u pitanje poštovanje zakona o vodama, odnosno zaštita prirode i garantovanog minimuma vode reke Lušnice.

- Umesto da nam se pomogne, jer ukazujemo na bezakonje, vodooprivredni inspektori i njihovi načelnici obračunavaju se sa Eko bazom ,,Jug’’ pokušavajući da sve zahteve građana Vlasotinca o zaštiti Vlasine proglase proizvoljnim, tendencioznim i nestručnim – pojašnjava Krajinčanić.

U Eko bazi ,,Jug’’ za novonastalo stanje posebno prozivaju brojne ministre, posebno Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede koje, kako kažu, na krajnje neodgovoran, proizvoljan i drzak način odbacuje sve zahteve i navode građana Vlasotinca.

- Sve dokaze o vandalizmu dostavili smo Vladi Srbije i nadležnim inspekcijama, kao i brojne fotografije, gde se jasno vidi postupak uzurpacije vrela, nezakonito bušenje i divlja gradnja – zaključuje Krajinčanić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: