Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 27. 2. 2013.

| Društvo

Vodič za zaštitu prava pred Upravnim sudom

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
upravni sud, nis
Upravni sud u Nišu; foto: up.sud.rs

Oni koji smatraju da su im oštećena prava na osiguranje, dečji dodatak, novčanu naknadu ili druga prava za čiju je zaštitu nadležan Upravni sud, o načinu zaštite mogu se informisati u vodiču koji je danas predstavljen Nišlijama.

Vodič “Zaštita prava građana pred Upravnim sudom” namenjen je građanima i predstavnicima institucija koji na jednom mestu mogu da saznaju kako da reaguju, reše spor ili neko administrativno pitanje.

- Našoj organizaciji često su se obraćali sugrađani koji smatraju da postoji problem u odlukama raznih organa državne uprave, a sada će po prvi put to moći da saznaju na jednom mestu – kaže Milan Stefanović, direktor NVO Protekta.

Autor Aleksandar Marićević kaže da građani pred Upravnim sudom treba da traže zaštitu ukoliko smatraju da za to ima osnova i da je praksa pokazala da ovi sporovi traju kratko – od nekoliko  meseci do godinu dana.

U vodiču se nalaze praktični primeri tužbi i rešenja, objašnjeno je značenje najčešće korišćenih termina u njima i date su osnovne odredbe Zakona o upravnim sporovima. 

Najčešći predmeti Upravnog suda, koji postoji od 2010. godine, tiču se poreza, doprinosa, komunalnih taksi, vezani su za vraćanje zemljišta, urbanizam i građevinu, socijalna pitanja i trgovinu. Nalazi se u Beogradu, a ima odeljenja u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Vodič za građane u elektronskoj verziji biće dostupan na sajtu Centra za razvoj Srbije, koji je i njegov izdavač.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: