Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:13, 11. 7. 2011.

| Društvo

ŽS: rampa se nije spustila zbog kvara

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
490x370_prugaa
Niš, pružni prelaz u Jug Bogdanovoj; fotografija snimljena 9. juna 2011. godine.

NIŠ - Železnice Srbije konačno su se oglasile i potvrdile da je rampa na pružnom prelazu u centru Niša bila u kvaru, ali tvrde da i pored toga sve funkcioniše kako treba.

Punih mesec dana nakon teksta "Voz prolazi, rampa podignuta" i "Nadležni iz Železnica Srbije i dalje ćute" iz ovog javnog preduzeća konačno je stigao odgovor, koji je potpisao direktor Medija centra Nenad Stanisavljević.

Iako potvrđuju postojanje problema, Stanisavljević tvrdi da je poštovana sva procedura i da opasnosti po građane nije bilo. Prema navodima iz dopisa, mašinovođa voza bio je obavešten da je "uređaj putnog prelaza trenutno u kvaru" i da je u skladu sa tim u obavezi da "postupi na odgovarajući način, u skladu sa propisima".

- To znači, obaveza je mašinovođe u takvoj situaciji da pre putnog prelaza zaustavi kompoziciju, propusti drumska vozila i dugim zvučnim signalom (sirenom) upozori učesnike u saobraćaju na nailazak voza. Nakon što se mašinovoša uveri da niko ne prelazi prugu, voz minimalnom brzinom, lagano može da pređe preko putnog prelaza, a tek nakon toga nastavi dalju vožnju. Mašinovođa je u ovom slučaju tako i postupio i u potpunosti ispoštovao propisanu proceduru, što znači da bezbednost saobraćaja ni na koji način nije bila ugrožena - navodi se u saopštenju.

 

Stanisavljević dodaje da je "s obzirom na stanje i zastarelost železničke infrastrukture, kao i sve tehničke karakteristike uređaja putnih prelaza, evidentno da se na putnim prelazima dešavaju ovakvi ili slični kvarovi".

- U takvim situacijama, precizno su utvrđene procedure koje se moraju poštovati. I primer o kojem ste pisali dokaz je da mašinovođe srpskih železnica poznaju propise i dosledno ih primenjuju - kaže Stanisavljević.

Direktor Medija centra pokušao je da situaciju pojasni poređenjem sa "običnim", drumskim raskrsnicama.

- Poređenja radi, kada se na drumskoj raskrsnici na kojoj je semafor, taj semafor pokvari, a mora se priznati da ni to nije redak slučaj, pa ni u Nišu, i ne radi, vozači drumskih vozila znaju koje propise moraju da primenjuju da bi se bezbednost saobraćaja očuvala. Isto je i kada je u pitanju železnički saobraćaj i putni prelazi - dodaje Stanisavljević.

Ipak, vredi podsetiti i da semafori na "običnim" raskrsnicama rade non-stop, pa kada na njima nema svetla jasno je da su u kvaru. Kod železničkog prelaza zvučne i svetlosne signalizacije ima isključivo kada voz prolazi, pa u slučaju kvara vozači i pešaci to ne mogu da znaju.

Kao ilustraciju koliko pažnje Železnice posvećuju bezbednosti na putnim prelazima, Stanisavljević navodi podatak da su "od ukupno 194 vanrednih događaja na putnim prelazima od 2008. do juna 2011. godine, „Železnice Srbije“ bile odgovorne samo u dva slučaja!!!".

Pravilo - reakcije nakon kritike

Da Železnica Srbije odgovara tek nakon kritike od strane medija izgleda da postaje pravilo.

Kada su Južne vesti septembra prošle godine pisale o pružnom prelazu u Hilandarskoj ulici u centru Niša, gde se rampa takođe nije spuštala kada vozila nailaze, iz ovog preduzeća zatražili su nam da im se pismeno obratimo da bi nam dostavili komentar. Odgovor ipak nismo dobili. 

Posle nedelju dana čekanja na odgovor objavili smo tekst "Železnice Srbije i dalje ćute". Deset dana kasnije direktor Medija centra Železnica Nenad Stanisavljević poslao nam je komentar i izvinjenje.

Komentar Železnica i ovog puta Južne vesti dobile su tek nakon objavljivanja kritike, odnosno mesec dana nakon što smo pismeno i usmeno tražili komentar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sale

    09:53 // 12. 7. 2011.

    ok je branko da se izmesti pruga, ali ako je tekovina 21. veka da se ne postuju saobracajni propisi i signalizacija, onda je bolje da se vratimo u 19. vek....

    • Branko

      13:27 // 12. 7. 2011.

      A ko je ovde rekao da se ne poštuju saobracajni propisi i signalizacija ?
      Reč je o tome da nam je železnica u gorem stanju nego što je bila pre 50 godina. Džaba nama IT i Elektronski fakultet, kada ni tako prosta naprava kao što je rampa na pružnom prelazu ne može da radi. Mi smo takve rampe pravili još pre 40 godina kod Profesora Mome Miloševića u "Tesli"

    • nenad

      19:37 // 12. 7. 2011.

      Prosta naprava kao sto je rampa na pruznom prelazu? Branko prijatelju,ukoliko ne mislis na rampu koju rucno podize portir na ulazu u krug neke fabrike,mogu ti reci da je rampa na putnom prelazu vrlo komplikovana naprava.Projektovana je kao sigurnosni uredjaj fabrike Siemens,u kucici putnog prelaza rade na desetine relea koja prate nailazak voza,rad putnog prelaza,kao i `savesne` vozace koji udaraju u polubranike i lome ih. Kao sto rekoh,ovi uredjaji rade identicno kao i pre 20-30 godina,kada su se ovakvi slucajevi i tada dogadjali.Jedina razlika je u tome sto danas svi imaju mobilne telefone kojima slikaju podignutu rampu ispred koje stoji voz kao jedno od svetskih cuda.Iznenadili biste se koliko sigurnosnih zavisnosti je ukljuceno u rad jednog ovakvog uredjaja...

    • Branko

      09:14 // 13. 7. 2011.

      Jeste, u pravu ste Nenade, rampa je samo malo prostija od električne lokomorive serije 461 ali je zato složenija od serije 441.
      Nema opravdanja, nego treba reći prave razloge a to su: nema rezervnih delova i stručni kadrovi vam nešto fale. Ovakvo stanje je u "Železnice Srbije" i biće još gore.

  • sale

    10:07 // 11. 7. 2011.

    na svakom pruznom prelazu, nije bitno da li ima rampu ili ne, postoji ili znak stop ili onaj krst koji znaci da nemate prvenstvo prolaza... dalje, svi pruzni prelazi su bar malo van nivoa puta i na svim je ostecen asfalt oko pruge...
    znaci, stanes, pogledas levo i desno i polako predjes preko pruge....
    i problem je resen....

    • Branko

      08:43 // 12. 7. 2011.

      Ovo bi bilo u redu da smo u IXX veku ali za XXI vek nisma siguran da može da se opravda. Ovo je još jedan razlog zašto pruga iz centra grada mora da se izmesti.

    • Milan petrovic

      11:37 // 12. 7. 2011.

      ma nije dzaba rampa sistem..
      to je sale ako ti auto stane a desava se.. uzmes statistiku i videces da nije tako retko.. sta ces onda ..nemas vremena da reagujes..

      zato se rampom takvi slucajevi iskljucuju.. samo mozes da cekas..

    • nenad

      13:00 // 12. 7. 2011.

      Da pojasnim situaciju,posto odrzavam putne prelaze u Nisu.Sve sto je receno u saopstenju Zeleznica Srbije je tacno.Da ne ponavljam receno,svaki putni prelaz se kontrolise u stanici,tako da istog momenta kada se dogodi kvar na njemu postuje se propisana procedura o zaustavljanju voza ispred prelaza.Apsolutno podrzavam ideju o izmestanju pruge iz grada, ali dok se to ne desi,morate imati razumevanje da su uredjaji na putnim prelazima stari preko 30 godina i da i pored toga obavljaju svoju funkciju.Takodje postoji i nepostovanje signalizacije od strane vozaca,tako da kod ukljucenja putnog prelaza umesto da zaustave vozilo, vozaci dodaju gas i provlace se sve dok im polubranici ne padnu na kola.Dnevno imamo na desetine polomljenih polubranika,tako da malo opreza i postovanja signalizacije nije na odmet zbog licne sigurnosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: