Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:57, 2. 5. 2012.

| Društvo

Ženama duplo teže do posla

Autor:Ana JovanovićIzvor:Južne vesti
radnice u beneton niš
Radnice u kompaniji "Beneton" u Nišu; foto: BETA/Saša Đorđević

Posao u Nišu traži skoro podjednak broj muškaraca i žena. Ipak, pripadnice nežnijeg pola na posao čekaju duplo duže.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje 31. marta na birou je bilo 36.960 ljudi, od toga 18.624 žena i svega 300 muškaraca manje.
Ali, i pored toga, u proseku muškarci do posla dolaze za 2, a žene za 4 godine.

U NZS pojašnjavaju kažu da konkretnog razloga nema, da su prosto firme uglavnom tražile muškarce. Međutim, u poslednje 2 godine, dolaskom Jure i Benetona, situacija se u određenoj meri promenila.

- Ove kompanije su uputile Nacionalnoj službi za zapošljavanje potrebu za zapošljavanjem većeg broja žena, pa je tako u Juri je u prošloj godini zaposleno 2000 lica sa evidencije NSZ, od toga je više od 50 %  žena - kaže Nataša Stanković iz NZS.

Stanković kaže da kroz pored NKV radnika, interno raseljenih lica, roma i dugoročno nezaposlenih lica, žene imaju prioritet prilikom zapošljavanja jer su "prepoznate kao teže upošljive kategorije".

Statistički gledano, žene teško nalaze i "zapošljenje" u politici. Od 61 odbornika u Skupštini grada Niša, svega 13 su pripadnice nežnijeg pola. Pri tom, pojedine odborničke grupe, kao što su DSS i SPS, nemaju ni jedno žensko u svojim redovima. Pozitivan primer je Demokratska stranka, koja je ženama dala 7 od 18 koliko ima.

Osim toga, DS je i jedina stranka koja je ženama prepustila funkcije u gradskom Veću i upravama. Od 9 članova čak sedmorica su muškarci, a jedine dve članice su iz DS.

Žene su u manjini i u upravama, ali razlika nije toliko izražena. Od 9 gradskih uprava, na čelu 4 su žene. Od toga su 3 iz DS, a jedna je zvanično nestranačka ličnost.
Nađa marković zamenik gradonačelnika Niša Nađa Marković, zamenik gradonačelnika NišaOne upravljaju gradskim finansijama, planiranjem i izgradnjom, komunalnim delatnostima, energetikom, saobraćajem i poljoprivredom. Gledajući iz ugla gradskog budžeta, kroz njihove ruke prođe najmanje dve trećine svih para, a hijerarhijski, one kontrolišu rad najjačih gradskih preduzeća, a koji - vodovoda, gradske čistoće, Direkcije za izgradnju grada, Direkcije za javni prevoz, Tržnice, Toplane,.. Vredi pomenuti i da funkciju zamenika gradonačelnika obavlja žena, funkcioner URS.

Ali, ako se pogledaju javna gradska preduzeća, na čelnim pozicijama žena gotovo da i nema. Sa izuzetkom Toplane i Niške televizije, u ostalih 13 su njihove muške kolege.

- Ako žena ume da upravlja porodicom i iste principe primenjuje na rukovođenje preduzećem, to može biti samo prednost za sve - kaže direktor Toplane Gorica Mitić.

Sa druge strane žene većim delom upravljaju ustanovama kulture, od Narodnog i Pozorišta lutaka, Galerije, Simfonijskog orkestra i Istorijskog arhiva.
Direktor Galerije savremene likovne umetnosti Dragica Ćirić Spasojević kaže da bi mogući uzrok mogla da bude procena da je raditi u kulturi lakše, ali i to što je u kulturi mnogo manje para. Dragica Ciric Spasojevic Dragica Ćirić Spasojević

- Možda je takav sticaj okolnosti bio u Nišu, da nije bilo više žena selektovano za te funkcije u javnim preduzećima. Ali, ipak, imam utisak da je tu ostao izražen onaj naš tradicionalni deo, da se više u stvari veruje muškarcima kod takvih poslova - kaže direktor Galerije savremene likovne umetnosti Dragica Ćirić Spasojević.

Inače, statistika u Nišu pokazuje ista pravila kao i na republičkom nivou. Žene najčešće rade u uslužnim delatnostima i trgovini, dok su zanimanja u vezi sa proizvodnjom većim delom "rezervisana" za muškarce.

Vredi pomenuti da dame daleko nadjačavaju muškarce u novinarstvu. Ne samo da se na čelu većine niških medija nalaze žene, već one uglavnom predvode i dopisništva nacionalnih medija. Takva je situacija sa u TV5, Kopernikusu, B92, Prvoj, Danasu, Novostima,.. a dama je i na čelu Društva novinara Niša.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Марко Д.

    17:16 // 2. 5. 2012.

    Свака жена данас у Србији има 8,5 % мању плату од мушкарца. Па да ли је то праведно?!? У ком веку ми то живимо!?
    ЈА ЋУ УКИНУТИ ТУ ДИСКРИМИНАЦИЈУ! ЖЕНЕ И МУШКАРЦИ МОРАЈУ ДА ИМАЈУ ИСТУ ПЛАТУ, НА ИСТОМ РАДНОМ МЕСТУ, СА ИСТОМ ШКОЛСКОМ СПРЕМОМ.
    Ивица Дачић

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: