Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 19. 8. 2016.

| Ekonomija

Inspekcija zatvorila kafiće pred “Filmske”, ugostitelji revoltirani

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
zatvoren-kafic-foto-Vanja-Keser
Hoće li poreska izaći u susret ugostiteljima?; foto: Vanja Keser

Crvenom trakom je dva dana pred početak “Filmskih susreta” zapečaćeno nekoliko kafića u niškoj Tvrđavi i blizu nje. Ugostitelji i organizatori “Filmskih” revoltirani i traže da se odloži zatvaranje dok ne prođe festival. 

Poreska inspekcija je tokom “Nišvila” prekontrolisala 10 kafića i kafana i u čak 7 utvrdila da ugostitelji nisu izdavali fiskalne račune, a pronađeni su i neprijavljeni radnici.

U četvrtak ujutru su svi i zatvoreni, što je ugostitelje razbesnelo, jer smatraju da je nepravedno zatvoriti ih dva dana pred “Filmske susrete” tokom kojih imaju mnogo gostiju, što glumaca, što posetilaca festivala.

slika-2-foto-Vanja-Keser- Gde će glumci piti kafu?; foto: Vanja KeserJovica Milanović, vlasnik jednog od kafića u niškoj Tvrđavi, kaže da je Tvrđava sada “ugostiteljsko groblje” i da je "sramota što prvi put za 50 godina glumci neće imati gde da popiju sok".

Čekamo festival godinu dana i onda kad festival dođe, dođe i inspekcija koja zatvori 70 odsto lokala u Tvrđavi. Niko od nas nije protiv da se izvrše sankcije, ali samo da to bude nakon festivala. Ovako imamo utisak da je na delu diverzija, miniranje festivala i grada, jer kako to da su kontrolisani samo kafići u i oko Tvrđave? - pita se Milanović.

Kako kaže, ovo je stvorilo totalni haos - radnici su, kaže, na ulici, vlasnici su dužni dobavljačima, mnogim artiklima u zapečaćenim lokalima ističe rok, a sve to u nezgodnom trenutku, uoči samog festivala.

Obično se konsutlujemo sa inspekcijom u ovakvim slučajevima, kada bi moglo da dođe do zatvaranja. Sada nije bilo toga. Ovog puta je bila direktiva da se svi objekti zatvore u četvrtak ujutru. Nije bilo razgovora ni kompromisa. To će biti katastrofa, sezona je propala - kaže ovaj ugostitelj.


Besni i organizatori "Filmskih", gradonačelnik neće da se meša

Na stranu vlasnika kafića stali su i organizatori “Filmskih susreta” koji se slažu sa time da kafići koji su kršili zakon treba da budu zatvoreni, ali da to treba odložiti dok ne prođe festival.

Nemam reči, a da ne opsujem. Još kad sam video one crvene trake, gde je sve obeleženo kao mesto ubistva. Odvratan prizor i za glumce i za sve ostale. Neko ovde demonstrira silu - kaže jedan od organizatora “Filmskih” Miroljub Jovanović.

slika-3-foto-vanja-keser Nigde nikog u po bela dana; foto: Vanja KeserOn se ipak nada da će se poreska predomisliti, pa dodaje da “imaju informaciju od gradonačelnika da će to biti sređeno tokom dana”, te da će on intervenisati kod nadležnih da kafići ipak otvore svoja vrata za glumce i posetioce festivala, a da ih zatvore od 27. avgusta.

Međutim, gradonačelnik Darko Bulatović tvrdi da nije upoznat sa ovim slučajem i da o njemu prvi put čuje od novinara. Kako je rekao, ceo ovaj problem i nije u njegovoj, već u nadležnosti republičkih inspekcija.

Koji su sve ugostiteljski objekti zatvoreni u četvrtak, koliko je ukupno PDV-a utajeno i zatečenih radnika “na crno”, kao i hoće li ipak izaći u susret kafićima koji su kršili zakon i dozvoliti im da rade tokom festivala, iz Poreske uprave novinarima zasad nisu odgovorili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Darko Lackomilic

    03:04 // 29. 8. 2016.

    Jedno pitanje Ljudi ja zaposljavam 3 Radnika preko zadruge dali to znaci da je ILEGALNO I MOGU DA ME KAZNE.???? Molim one koji se razumeju da mi odgovore ali istinu i iskreno.

  • vrana

    12:02 // 21. 8. 2016.

    Kafedzije pitajte da vam dozvole da se nagodite kao politicari.Politicar ukrade 10 miliona dinara prizna kradju i nagodi se da uplati 100 hiljada u humanitarne svrhe.

    • ЧАВКА

      20:21 // 21. 8. 2016.

      Абе,може и хуманитарни рад,да почисте целу Тврђаву,папирићи да изнабадају,скупе шишарке,суво грање да лепо поређају,да пребришу све лампионе.

  • Ljakse

    19:30 // 20. 8. 2016.

    A be sve sto je protivu zakon treba razbucati.Podrska na inspekciju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: