Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:19, 14. 4. 2010.

| Ekonomija

Leskovčani nezadovoljni privatizacijama

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Nezdovoljni privatizacijom: Balkan – hotel Dubočica

Manjinski akcionari iz Leskovca, ali i sa čitavog Jablaničkog okruga, traže da se preispita privatizacija na jugu Srbije i da se u svim slučajevima gde budu utvrdjena nepravilnost poništi, a radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom vrate na radna mesta ili na drugi način obeštete.

U Leskovcu je formiran i poseban Inicijativni odbor manjinskih akcionara u koji su ušli predstavnici najvećih kolektiva koju su promenili vlasničku strukturu poslednjih desetak godina, ali se pokazalo, kažu članovi odbora, da je to učinjeno na štetu radnika.

Manjinski akcionari su u susretu sa novinarima izrazili spremnost da razgovaraju sa predstavnicima Vlade Srbije kako bi nepravilnosti bile prevladane, a odgovorni za promašaje podneli svoj deo odgovornosti, a ako to ne bude dalo rezultate, planiraju preduzimanje brojnih radikalnih mera.

Prema podacima Inicijativnog odbora manjinskih akcionara leskovačkog kraja, udruženo je oko pet hiljada članova, nekadašnjih radnika Balkana, Zdravlja, Graditelja, Mašinoteksa, Cvećara i drugih privatizovanih firmi. Očekuju da im se pridruže i radnici drugih organizacija koji su ostali bez posla i ne uspevaju da prehrane svoje porodice, a zbog besparice nisu u stanju da namiruju račune za komunalne i druge usluge.

Inače, radnici više leskovčakih firmi su uspeli sudskim putem da dobiju sporove. Vraćeni su na stara radna mesta, trebalo je da im se isplate zaostale zarade, ali od toga neće biti ništa, jer su kapije njihovih nekadašnjih organizacije mesecima, a u nekim sluičajevima i godinama, zatvorene.

Najtipičniji primer je preduzeće "Cvećar", gde je još 2007. godine tridesetak radnika dobilo spor pred Opštinskim sudom, ali nisu vraćeni na posao, a izgubili su i nadu da će se to dogoditi, jer njihova firma, kažu nezadovoljni radnici, postoji samo – formalno!

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    08:14 // 14. 4. 2010.

    Moja majka je dobila spor i trebaju da joj isplate zaostale plate kao i obestecenje po socijalnom programu ali vec godinama se nista ne desava. Neki radnici su nesto dobili a neki nisu nista.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: