Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 27. 10. 2010.

| Ekonomija

Radnici traže da direktor ostane

Autor:B. IlićIzvor:Južne vesti
pogon

LESKOVAC - Nakon raskida privatizacionog ugovora između hemijske industrije „Nevena“ iz Leskovca i bugarske firme „ Bulcvet“, radnici su zadovoljni odlukom Agencije za privatizaciju ali traže da direktor Vlada Marković i dalje vodi ovu leskovačku kompaniju.

Iako su tri godine štrajkovali i tražili da se raskine ugovor, radnici sada brane novi menadžment "Nevene“ koji je većinski vlasnik postavio pre dva meseca. Oni međutim ne traže da se firma vrati bugarskom „Bulcvetu“, već da država preuzme kontrolu a da na čelu firme i dalje ostane sadašnji direktor, zbog dobrih rezultata u poslovanju.

Menadžment je u “Neveni” promenjen pre dva meseca kada je vlasnik “Bulcveta”, umesto Milke Koseve za direktora postavio bivšeg generalnog direktora kruševačke “Merime”, Vladu Markovića. Za samo dva meseca Marković, koji je 15 godina uspešno vodio “Merimu”, uspeo je da obezbedi posao za 257 radnika I da za mesec dana poveća proizvodnju za 60 odsto.

Najveći problem za “Nevenu”, prema oceni rukovodstva, su dugovanja koja iznose nekoliko miliona evra, od čega se najviše duguje jednoj šavjcarskoj i jednoj isrkoj firmi još iz vremena dok je Jugoslavija bila pod sankcijama. Tadašnje rukovodstvo je najverovatnije preko svojih ispostava na Kipru kupovalo sirovine ali nije plaćalo, smatrajući da će sve biti zaboravljeno i oprošteno. Međutim, sada Švajcarci i Irci traže da naplate dugovanja. Takođe, duguje se i radnicima koji su tužili firmu, ali u “Neveni” ipak smatraju da ova fabrika može da se oporavi.

U sindikatu su takođe zadovoljni raskidom ugovora ali i oni podržavaju novog direktora.

Hemijsku industriju „Nevena” bugarska firma “Bulcvet” kupila je na aukciji 20. septembra 2007. godine.

Pre privatizacije u fabrici je bilo 575 radnika, a posle socijalnog programa i penzionisanja, broj zaposlenih je sveden na 257.

Prosek plata u proizvodnji je oko 23.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DESANKA MUŠICKI

    00:18 // 1. 12. 2010.

    NEVENA NIJE PROPALA OD PRIVATIZACIJE , NEGO NEKE DAVNE 1995 GODINE KADA JE I POČELA SA BLOKADAMA . DIREKTORI SU OD TE 1995 PA DO PRIVATIZACIJE BILI UGLEDNI I ŠKOLOVANI LJUDI IZ LESKOVCA. DOKLE GOD JE RUKOVODSVO TAKO , TAKO IDE I FIRMA. NE ZNAJU ONI DA RADE. PROMENITE KOMERCIJALU, MENADŽMENT CEO , PA DA VIDITE KAKO MOŽE DA SIJA. TAJ SINDIKAT ISTO TREBA SKLONITI. DA SU IOLE NEKI VREDELI DAVNO BI OTIŠLI U DRUGE FIRME .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: