Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 9. 7. 2014.

| Ekonomija

Slovenci kupili “Žitopek”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zitopek
Slovenačka kompanija kupila niško preduzeće

Kompanija “Don Don” iz Slovenije postala je većinski vlasnik niške fabrike za proizvodnju hleba “Žitopek”.

Uz plan da za koju godinu budu apsolutni vlasnici, direktor “Don Dona” Aleš Mozetič najavljuje i ulaganje od 4 miliona evra.

- Od tih para 1,5 miliona evra otići će na opremu i nove tehnologije, a oko 2,5 miliona na vraćanje dugova, a najviše “Žitomlinu” - kaže Mozetič.

zitopek Mozetič (u sredini) u Niš došao sa velikim planovimaDirektor najavljuje i reorganizaciju firme i ne krije da će biti otpuštanja, ali i upošljavanja novih radnika.

- Nama je potrebno 250 do 300 ljudi. U “Žitopeku” ih trenutno ima 360 i određenom broju ljudi biće ponuđen socijalni program, koji je propisan zakonom. Najverovatnije već od septembra može biti i novih upošljavanja - najavljuje Mozetič.

Situacija je teška, jer je gubitak od 171 miliona dinara, kako trenutno pokazuju finansijski izveštaji, veći od ukupnog kapitala.

Ipak, Mozetič je optimista, jer je njegova kompanija u Srbiji već “spasila” nekoliko propalih preduzeća.

- Takve su bile „ Fidelinka“ i „ Žitoprodukt“, ali sada rade sa kapacitetom od 100 odsto. Želimo u Nišu da povećamo proizvodnju sa 40.000 na 80.000 vekni, ali da uvedemo nove vrste. Kupićemo najmoderniju opremu i remontovati stare peći. Vrlo brzo ćemo početi da ulažemo u lokalni brend, koji će se praviti samo u Nišu - rekao je Mozetič.

Inače, kompanija “Don Don” u regionu, u oblasti pekarstva posluje već 20 godina, a u Srbiji od 2008. Vlasnici su brendova “Tvojih 5 minuta” i “Naše zrno”, a u pekarsku industriju u Srbiji uložili su do sada 30 miliona evra.

Najavljuju da će u naredne tri godine uložiti još 20 miliona i zaposliti još 500 ljudi.


Zdravković: Spašavanje preduzeća

Gradski većnik za privredu Mihajlo Zdravković rekao je da dolazak "Don Dona" znači spas od stečaja za nišku fabriku hleba.

mijalo Mihajlo Zdravković, foto: MCN- Ovo je takođe sigurnost za radnike koji ostaju tamo da rade, a uz dalji razvoj koji se planira, to je i otvaranje novih radnih mesta - rekao je Zdravković.

Većnik je dodao da je dobra stvar i to što Grad koristi magacine "Žitopeka" za skladištenje robnih rezervi i što će i dalje moći da ih koristi. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    09:22 // 1. 8. 2014.

    Don Don dosao u Nis da unisti Niski brend poceli da prodaju pecivo koje ne vredi nista nema vise cuvene zitopekove pogacice a radnike prebacuju otpustaju na nezakonit nacin

  • Predrag

    10:19 // 25. 7. 2014.

    Na izjavu da im je potrebno 250-300 radinka u Zitopeku od 360,cinjenica je da u Zitopeku trenutno ima tacno 352 radnika, a njihovim "socijalnim" programom i sistematizacijom ostaje ih 120-130.

  • laki

    22:40 // 11. 7. 2014.

    Na sigurnom evropskom putu smo,kad stignemo u evropu onda će Zdravković i društvo da kuvaju kafe evropskim gazdama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: