Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 17. 6. 2013.

| Ekonomija

Višnjari nezadovoljni otkupnom cenom

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
visnjari-otac-i-sin-Radoslav-i-Dragan-Petrovic.jpg
Radoslav i Dragan Petrović

Proizvođači višanja iz oblačinskog i niškog kraja najavljuju da će krenuti u proteste i blokadu puteva ukoliko Ministarstvo poljoprivrede ne pomogne da se promeni izuzetno niska otkupna cena od 40 dinara po kilogramu.

Ukoliko se sadašnja otkupna cena uporedi sa prošlogodišnjom koja je iznosila 100 dinara, onda je jasno koliko višnjari gube u ovoj sezoni.

Poljoprivredni proizvođači sa registrovanim gazdinstvom, otac i dva sina, Radoslav, Dragan i Miki Petrović iz Niša kažu da su se čuli sa kolegama iz oblačinskog kraja i saznali da će morati u proteste jer trenutno rade sa čistim gubitkom. Petrovići imaju hektar i 20 ari pod višnjom.

- Merošinci i drugi su organizovaniji što se toga tiče, mi nismo, ali ćemo da se pridružimo tim protestima. Oni planiraju proteste za sutra, 18. juna, ili do kraja nedelje, zavisi kako se organizuju. Nama iz niškog kraja takođe nema druge. Hladnjače koje otkupljuju ovaj rod mnogo zarađuju, pa nije red da mi propadnemo, a oni zarađuju. Ministarstvo poljoprivrede mora da reaguje kako bi se cena višnje makar vratila na prošlogodišnji nivo. Tada bi nešto i zaradili, a ovako nismo na nuli, nego čista propast - priča Dragan.

Petrovići su pre neki dan angažovali radnike za berbu i ekipa Južnih vesti ih zatiče na imanju bezvoljne što su uopšte krenuli u taj posao. 2

- Da bi imali ovako dobar i vredan rod mi smo u svako stablo morali da uložimo najmanje 1.000 dinara, gde pritom naš rad i ne računamo. Kada se to obračuna i angažovanje sezonskih radnika, nama ništa ne ostaje. Ministarstvo nam je pomoglo nešto u gorivu i ništa više. Sada bi trebali da procene kompletna ulaganja u nas "prve ruke" i da u tom lancu proizvodnje i trgovine i mi dobijemo naš deo. Da se razumemo, nikome nije drago da ide u proteste kada ima posla na imanju, ali priterani smo uz zid - objašnjava Radoslav Petrović.

Ova dvojica proizvođača kažu da će traktorom raskrčiti višnjar, ukoliko sada nemaju zaštitu Ministarstva poljoprivrede.

Kvalitetan rod

Poljoprivredno gazdinstvo Petrović je pre nekoliko dana angažovalo stručnjake koji su izmerili kvalitet višnje.

- Procenat šećera u ovoj višnji je 21 šira što znači da je izuzetno kvalitetan rod što znači i da smo dobro radili oko voćnjaka pa je greota da se neko drugi bogati na našem znoju - kažu Petrovići.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Narod

    08:16 // 27. 6. 2013.

    Sekretar iz Blaca i knjgovodja iz Vrtica su najaci strucnjaci u Merosini u svojim oblastima. Zato i treba da idu na letovanje u Hrvatsku o trosku opstine. Knjigovodja je jako strucna u svemu...

  • neutralac

    12:40 // 25. 6. 2013.

    Stvarno ne razmišljate ni malo.Pa kakve veze ima sekretar opštine sa cenom višnje. A uzgred, čoveka sam upoznao na kratko I čini mi se da je ok. Možete samo da ga mrzite i to je sve...

  • Lepaja

    23:14 // 22. 6. 2013.

    Sekretara iz Blaca lično ne poznajem ali je izabran voljom građana Merošine (preko svojih predstavnika-odbornika). Cuo sam da je pravno vrlo jak i da može uvek da sačuva većinu ako je tesno.

    • Volja Naroda

      10:12 // 23. 6. 2013.

      Volja gradjana je da visnja bude najmanje 100 dinara, da ima bar jedan posao a ne 3 kao Bajko, da ode jednom na more a ne na svakih 15 dana sa "lepajama" na Hrvatsko priobalje o trosku Opstine. Jak...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: