Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

otkup voća

 • sljive

  Počinje berba ranih sorti šljiva u Toplici, rod slabiji ali cena veća od prošlogodišnje

  Na teritoriji Prokuplja počela je berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", po ceni koja je za oko 10 dinara veća od prošlogodišnje i kreće se od 25 dinara za čačansku "ranu" i "lepoticu", dok se džanarika otkupljuje za 14 dinara po kilogramu. Poljoprivredni stručnjaci kažu da je ovogodišnji rod slabiji ali da je kvalitet bolji pa se očekuje da i otkupna cena bude mnogo bolja od prethodnih godina.

  detaljnije
 • višnje

  Počela berba višanja u Toplici, cena i ove godine ispod očekivane

  Na teritoriji prokupačke opštine, na površini od preko 2.000 hektara počela je berba višanja, a prema najavama otkupljivača, otkupna cena će biti na nivou prošlogodišnje pa će se za kilogram višnje prve klase plaćati 40, dok će druga klasa biti 30 dinara.Početna cena je za topličke voćare i ove, kao i prethodnih godina ispod očekivane, jer je, kako tvrde, za minimalnu rentabilnost u proizvodnji i eventualno malu zaradu potrebno da cena višnje bude bar 70 dinara.

  (25) detaljnije
 • višnje

  Za desetak dana počinje berba višanja u Toplici - rod manji, a otkupna cena neizvesna

  Do početka berbe oblačinske višnje na teritoriji Topličkog okruga ostalo još desetak dana, a kao i prethodnih godina i ove se još ne zna početna otkupna cena. Stručnjaci za poljoprivredu kažu da će rod biti umanjen za 20 do 30 %, ali da će u odnosu na prošlu godinu kvalitet biti bolji.

  (12) detaljnije
 • šljiva

  Voćari u Toplici zbog niske cene, ovogodišnji rod šljiva najčešće će koristiti za proizvodnju rakije

  Niska otkupna cena od 10 i 15 dinara po kilogramu, neredovan otkup, nedostatak radne snage i berača, samo su neki od problema koje su i ove, kao i većinu prethodnih godina, pratile topličke voćare tokom berbe šljiva, koja se ovih dana privodi kraju. Tvrde da je ovogodišnja cena neisplativa, pa je kod većine njih, umesto za otkup, šljiva završila u kazanima za rakiju.

  (7) detaljnije
 • šljiva

  Na teritoriji Prokuplja počeo otkup šljiva

  Nakon što je prethodnih dana završen otkup ranih sorti šljiva po ceni od 10 do 15 dinara, na teritoriji Prokuplja počeo je otkup šljive sorte "stenlej" koja se, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, nalazi na površini od preko 2.000 hektara. Početna cena šljive je na nivou prošlogodišnje i iznosi 15 dinara, ali zbog nešto slabijeg roda i dobrog kvaliteta, voćari očekuju da se tokom berbe cena poveća bar do 20 dinara za kilogram.

  (1) detaljnije
 • šljive

  Počela berba ranih sorti šljiva, cena od 10 do 15 dinara za kilogram

  Na teritoriji Prokuplja počela je berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", po ceni koja je na nivou prošlogodišnje i kreće se od 10 do 15 dinara po kilogramu. Voćari smatraju da je ove godine kvalitet odličan, da su šljive nešto slabije rodile, ali da je cena kao i prethodnih godina manja od očekivane.

  (3) detaljnije
 • malina

  Organska proizvodnja voća i povrća na ceni, veća zarada od gotovih proizvoda

  U planinskim selima kuršumlijske opštine već nekoliko godina unazad je sve rasprostranjenija organska proizvodnja voća i povrća, a proizvođači nemaju problema sa plasmanom svojih proizvoda na tržištu. Proizvođači kažu da je ovo podneblje posebno pogodno za uzgoj maline i kupine čija se cena trenutno kreće oko 200 dinara, a oni koji se odluče da prerađuju svoj proizvod i tako ga prodaju, mogu da zarade i više.

  detaljnije
 • VIŠNJE A KOSTIC

  Višnjari u problemu, uz nisku cenu obustavljen i otkup

  Voćari sa teritorije Prokuplja već drugi dan ne beru višnje, jer su otkupljivači obustavili otkup, pa je većina njih u panici hoće li moći da prodaju svoje proizvode. O niskoj otkupnoj ceni koja je na većini mesta 25, ponegde 30 dinara, više niko i ne razmišlja, već je sada prioritet kako obrati i prodati višnju. Otkupljivači tvrde da je došlo do zastoja u hladnjačama i da će se otkup već možda sutra nastaviti.

  (14) detaljnije
 • berba

  Počela berba višanja, zbog niske cene mnogi voćnjaci u Toplici biće uništeni

  Otkupna cena od 25 do 30 dinara, najava da za nekoliko dana više i neće biti otkupa, samo su neke od informacija koje na početku berbe višanja muče voćare iz prokupačkih sela. Za berače ratari moraju da izdvoje od 18 do 20 dinara za ubrani kilogram, pa njima ostaje tek manji deo, iako su mnogo truda i znoja uložili da bi sačuvali svoje voćnjake i stigli do berbe. Neki od njih najavljuju da će uništiti svoje voćnjake i preći na gajenje isplativijih kultura.

  (33) detaljnije
 • maline

  Leskovački malinari nezadovoljni otkupnom cenom, višnjari odustali od berbe

  Iako su nadležni za otkupnu cenu maline najavljivali minimum od 150 dinara po kilogramu, u leskovačkom kraju je poljoprivrednici prodaju za 130 dinara za prvu klasu i 90 dinara za drugu. Proizvođači ističu da cenama nisu zadovoljni, a najlošije su prošli proizvođači višnje, jer je otkup u sred berbe, zbog lošeg kvaliteta, prekinut.

  (1) detaljnije
 • višnje

  I ove godine otkazani "Dani višnje" u Prokuplju

  Neredovan otkup i niska cena višnje razlozi su zbog kojih su i ove godine otkazane manifestacije posvećene ovom voću - "Dani višnje" i "Toplički sabor višnjara", koji su trebali da se održe 5. i 6. jula u Prokuplju i Velikoj Plani.

  (2) detaljnije
 • Sinisa Stankovic, poljoprivrednik 1

  Višnjari pred berbu nezadovoljni početnom otkupnom cenom

  Pred sam početak berbe oblačinske višnje, najrasprostranjenije i najpoznatije ratarske kulture u prokupačkim selima, voćari su nezadovoljni početnom cenom od 50 dinara koju najavljuju otkupljivači i kažu da ona ne može da podmiri ni najosnovnije troškove proizvodnje. Iako niska, ne zna se hoće li cena tokom berbe rasti ili padati, a voćari i otkupljivači kažu da to zavisi od tržišta, odnosno od ponude i potražnje.

  (15) detaljnije
 • limun

  Limun skapava u "Tržnici", direktor kaže da zbog toga nemaju gubitke

  Još pre nekoliko meseci je niško preduzeće koje se bavi održavanjem pijaca, a odnedavno i veleprodajom voća i povrća, nabavilo dvadesetak tona limuna, a prema tvrdnjama radnika više je bačeno nego što je prodato. Direktor JKP “Tržnica” Goran Đorđević kaže da “limun kalira kao i drugi poljoprivredni proizvodi”, ali tvrdi da preduzeće zbog toga nema gubitke.

  (16) detaljnije
 • visnja

  Nakon Merošine, i u Prokuplju otkazani "Dani višnje" zbog niske otkupne cene

  Samo nekoliko dana pre planiranih manifestacija "Dani višnje" i "Toplički sabor višnjara" najavljenih od 6. do 8. jula u Prokuplju i Velikoj Plani, Opština Prokuplje je, poput Merošine, otkazala manifestacije, solidarišući se sa višnjarima zbog niske otkupne cene, ali i u znak protesta zbog ponašanja otkupaca prema proizvođačima.

  (6) detaljnije
 • visnja

  U Merošini nezadovoljni otkupnom cenom, pa otkazali “Dane višnje”

  U Merošini gde skoro 90% domaćinstava gaji višnju proizvođači su razoračani otkupnom cenom od 30 dinara po kilogramu jer ona “ne pokriva” ni troškove proizvodnje, pa je ove godine izostalo slavlje u čast ovog voća. “Dani višnje” koji je trebalo da budu održani proteklog vikenda otkazani su zbog, kako kažu organizatori, velikog nezadovoljstva.

  (16) detaljnije
 • visnje foto aleksandar kostic

  Otkupna cena višnje u Prokuplju 30 dinara, proizvođači nezadovoljni

  Iako je početna cena bila 40, ona je smanjena već sledećeg dana na 35, a od utorka na svega 30 dinara, dok berači uzimaju i do 20 dinara po ubranom kilogramu, pa proizvođači ne samo da negoduju zbog otkupne cene, već mnogi razmišljaju da odustanu od proizvodnje ovog voća koje je na teritoriji Prokuplja zasađeno na oko 2.000 hektara.

  (14) detaljnije
 • dobar kvalitet oblacinske visnje

  Prokupački višnjari nezadovoljni otkupnom cenom

  Iako je ovogodišnji rod oblačinske višnje mnogo kvalitetniji i, po oceni poljoprivrednih stručnjaka, mnogo bolji u odnosu na prošlu godinu, otkupljivači najavljuju da će cena biti za 30 do 40 dinara manja od prošlogodišnje, te da će početna cena biti od 40 do 50 dinara, što je za poljoprivrednike velika razlika u ceni za godinu dana, kada se višnja prodavala za 60 do 80 dinara po kilogramu.

  (7) detaljnije
 • malinari protest kursumlija foto lj.m.

  Kuršumlijski malinari protestovali zbog niske otkupne cene

  Nezadovoljni niskom otkupnom cenom od 140 dinara, nekoliko desetina malinara sa područja kuršumlijske opštine okupilo se danas u centru tog grada kako bi izrazili nezadovoljstvo i izneli zahteve koje će, kažu, uputiti Vladi Srbije, a u kojima traže da cena bude na nivou prošlogodišnje, od oko 220 dinara za kilogram.

  (1) detaljnije
 • niska-otkupna-cena-visnje-foto-Lj-M-Juzne-vesti.jpg

  Toplički višnjari: Sramna otkupna cena

  Topličke proizvođače koji imaju zasade čuvene oblačinske višnje, pored bolesti “žilogriz” koja je prethodnih godina desetkovala zasade, ove godine je “pogodila” i niska otkupna cena, a  koju otkupci pravdaju lošijim kvalitetom roda.

  (18) detaljnije
 • hladnjaca-voce-povrce-hf5.jpg

  Hladnjaču u Beloljinu "koči" administracija?

  Iako je početkom godine najavljeno otvaranje hladnjače u Beloljinu kod Prokuplja i upošljavanje 100 radnika, još uvek se ne zna da li će i kada stvarno ona početi sa radom. Iz Opštine kažu da je "dugotrajan proces oko dokumentacije".

  (3) detaljnije