Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 16. 2. 2011.

| Istražujemo

Ko je stručan za direktora Kliničkog centra?

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
ilustracija; foto: wikipedia

NIŠ - Posle brojnih spekulacija o tome koliko je ko od kandidata za direktora niškog Kliničkog centra stručan, Južne vesti napravile su malu analizu.

Pošli smo od osnovnog kriterijuma koji je i Ministarstvo nauke Srbije uzimalo kao referencu prilikom prošlomesečne dodele novca za naučne projekte.

U pitanju je broj naučnih radova nekog od kandidata koji su objavljeni u međunarodnim časopisima sa priznatih SCI i SCIE listi.

Prema podacima Rojtersove "Web of science", najveće svetske baze koja sadrži podatke o svim objavljenim naučnim radovima u poslednjih nekoliko decenija, nijedan od pet kandidata za direktora niškog Kliničog centra ne može previše da se pohvali svojim dostignućima. 

Da bi i pored razlika u godinama starosti svi pomenuti kandidati bili jednaki, analizirali smo samo podatke o radovima objavljenim posle 2000. godine.

Dr Srbobran Trenkić, aktuelni direktor Kliničkog centra i dr Žarko Ranković, direktor Klinike za infektivne bolesti, u poslednjih 10 godina nisu objavili nijedan naučni rad u nekom od međunarodnih časopisa sa SCI i SCIE liste.

Dr Ivana Binić, jedina žena među kandidatima, imala je 5, a dr Borislav Kamenov 7 objavljenih radova.

Najveći broj naučnih radova u međunarodnim časopisima sa SCI i SCIE liste imao je dr Zoran Radovanović - 8.

Poređenja radi, dr Niko Radulović, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, svojevremeno najmlađi doktor nauka u Srbiji a koji još nije proslavio ni svoj 30. rođendan, napisao je čak 74 naučna rada koji su objavljeni u međunarodnim časopisima.

Ipak, veoma je bitno napomenuti da radovi pokazuju samo naučnu kompetentnost, ali je to jedan od retkih parametara koji se mogu matematički porediti.


I citiranost slaba strana

Za naučne radnike posebno je značajno koliko su se puta na njihove rezultate pozivali ostali svetski naučnici u svojim radovima, a koji su objavljeni u međunarodnim časopisima.

Ni ovde kandidati za direktora Kliničkog centra Niš ne mogu da se pohvale.

Tako, na primer, radovi dr Ivane Binić u drugim naučnim radovima citirani su svega 5 puta, ali od toga je ona sama svoje radove citirala u 2 rada.

Radovi dr Kamenova citirani su u 11 naučnih radova.

Najcitiraniji među kandidatima je dr Zoran Radovanović, na čije su se radove pozivali u 16 naučnih časopisa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena Mitic

    14:26 // 18. 5. 2011.

    Osim menjanja prozora, venecijanera, sredjivanja kabineta (to sto uradi svaki generalni direktor), ne vidi se nikakav pomak, naprotiv, nema osnovnih sredstava za rad, a da ne pricam o tome da li su u svesti tih ljudi (generalni direktor, Dr Krstic, Radan Ilic -zemljo otvori se) zposleni u Klinickom centru Nis. Svaka godina je sve gora i gora.

  • braca kozma

    14:20 // 21. 2. 2011.

    Ja sam na polju operskih arija napisao i objavio 8 rada jedan je cak i na kineski preveden a ne znam da
    sviram ni frulu.e jeli sam ja dobar operski radnik ili vredan prepisivac.Srbija je po broju doktora nauka vodeca sila i u svetskim okvirima a po standardu zadnja.Eto toliko o prepisivackim naucnim radovima.
    Kozma

  • Rakijaš

    14:59 // 19. 2. 2011.

    Potpuno se slažem sa Ozimićem,samo ne znam ko bi to mogao da proveri a da ne dirne u sujetu nekih partijskih lidera. Znam primer da je najbolji Upravnik psih. bolnice u Toponici bio čovek koji nije bio lekar jer biti upravnik nije samo lečiti već voditi kompletan život bolnice, maltene kao jednu malu državu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: