Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 14. 6. 2011.

| Istražujemo

Opština Svrljig krije podatke

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Milija Miletić predsednik opštine Svrljig
Milija Miletić

SVRLJIG - Predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić već 4 meseca odbija da javno saopšti podatke o trošenju novca građana Svrljiga.

Južne vesti su još 21. februara uputile Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, ali odgovor još nismo dobili.

Između ostalog tražili smo kopije ugovora koje Opština Svrljig ima sa građevinskom radnjom „Uni projekt“ iz Svrljiga.

- Saznali smo da je direktor Direkcije za izgradnju iz Svrljiga Ivan Božinović ujedno i vlasnik pomenute građevinske radnje, pa smo želeli da vidimo da li ta privatna firma obavlja bilo kakve poslove koji se plaćaju iz opštinskog budžeta. Ova informacija u startu izaziva sumnju, a naročito sada, kada vidimo da prvi čovek Opštine uporno odbija da saopšti da li takvih poslova ima, a prehodno je to odbila da nam dostavi i sama Direkcija - kaže Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti.

Inače, Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije zabranjuje da javni funkcioner obavlja drugi posao "koji zahteva zasnivanje radnog odnosa".

Predsednik Opštine odbio je da objavi i podatke o ugovorima o delu koje je Opština potpisivala sa fizičkim licima, kao i trošenju novca poreskih obveznika i finansiranju medija iz Niša.

Zbog ovoga su Južne vesti protiv Milije Miletića podnele prijavu Prekršajnom sudu u Nišu i Žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Nema ni Informatora

Iako je zakonska obaveza Opštine da na svom internet sajtu objavi Informator o radu, na sajtu Opštine Svrljig ni ovog dokumenta nema.

Reč je o dokumentu koji bi trebalo da sadrži podatke o radu Opštine koje bi građani morali da znaju - opis poslova koji mogu da se tu obave (overe dokumenata, izdavanje Izvoda iz knjiga rođenih, venčanih i sl), organizacionu strukturu, spisak funkcionera, njihovu nadležnost, ovlašćenja, odgovornost ali i podatke o njihovim primanjima, podatke o prihodima i rashodima Opštine, javnim nabavkama i tako dalje.

Kazna za neobjavljivanje neobjavljivanje Informatora je od 5.000 do 50.000 dinara.

Gostujući u Nišu početkom marta Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić, ocenio je da neobjavljivanje propisanih podataka predstavlja "nepoštovanje građana".

- Ako građani ne traže ništa više od onog što je upisano u zakon Srbije, a neko vam ni to ne da, ima li tu uopšte dileme ko se ponaša u interesu građana? - rekao je Šabić.

Kako Južne vesti saznaju u kancelariji Poverenika, Milija Miletić već je pismeno upozoren na kršenje zakona i ukoliko Informator uskoro ne bude bio objavljen, biće podnete i prekršajne prijave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zabrinuti Agronom

    04:08 // 14. 9. 2011.

    moze li neko da postavi pitanje rukovodstvu opstine svrljig ko preko noci menja odluke fonda za razvoj poljoprivrede i postavlja dvostruke arsine seljacima

  • Davor Todorović

    11:59 // 28. 6. 2011.

    Tako je bre južne vesti! Samo dižite prijave protiv ovih lopurdetina! Gle ga kakav je ovaj na slici kao utovljeni bik. Pa loše im je izgleda na funkciji.Svi se utove ko kako dođe na vlast!

  • dexy

    17:20 // 14. 6. 2011.

    e bas da vidimo dali ce neka inspekcija da reaguje ili mozda i tuzilastvo...
    ne verujem!
    partokratija!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: