Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 8. 6. 2011.

| Kultura

Izložbeni događaj "Sindrom povlačenja"

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Izložbeni događaj "Sindrom povlačenja" biće održan u Salonu 77 od 16. do 18. juna. Otvaranje je 16. juna u 19h.

"Sindrom povlačenja" je jedan je u seriji umetničkih programa u sastavu projekta "Odeljenje za povlačenje" kojim je okupljeno troje mladih umetnika različitih generacija: Lara Dont (1979, Belgija), Tomaš Moravec (1985, Republika Češka) i Jovan Stevanović/Justin McKenny (1992, Srbija).

Zamišljen je u formi kratkotrajnog (trodnevnog) vizuelnog događaja koji se razvija na nivou višemedijske prezentacije.

- U kontekstu odabranog izložbenog prostora, šesnaestovekovna džamija čija je prvobitna funkcija vremenom promenjena, ovaj događaj obuhvata sinhronizovanu upotrebu medija različitog formata: uvodno predavanje, zidni crtež, digitalna fotografija, mobilni objekti, štampani materijal, svetlost i zvuk. Nalik savremenom “efemernom spektaklu”, izložba dovodi u pitanje koncept događaja i ima za cilj da umetničkom artikulacijom vremenske i prostorne dimenzije stvarnosti transformiše oblike pojavnosti u javnom prostoru koji ne pripadaju kategoriji svakodnevnog iskustva: lebdeće objekte - Moravec, manifestaciju protesta - Dont i gest suicida - Stevanović/McKenny - navode organizatori.

Uvodno predavanje će održati Marko Stamenković.

"Odeljenje za povlačenje" je naziv dugoročnog projekta koji u prvi plan javnog fokusa postavlja koncept “povlačenja” (engl. withdrawal). Povlačenje je ovde shvaćeno kao jedan od mogućih načina artikulacije mišljenja, iskustva i znanja o simboličnom i realnom značaju gesta odstupanja kao manifestacije egzistencijalnog i profesionalnog protesta prema zadatom sistemu društvenog ponašanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: