Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 23. 6. 2011.

| Kultura

Leskovac: prvo predstavljanje hrvatskog stripa u Srbiji

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
marko stojanovic

LESKOVAC - Škola stripa "Nikola Mitrović Kokan“ iz Leskovca jedna je od samo dve škole takve vrste u Srbiji, koja četrnaest godina organizuje Balkansku smotru mladih strip autora, kaže Marko Stojanović, predavač u ovoj školi.

Balkanska smotra mladih strip autora svake godine okuplje stvaraoce sa čitavog Balkana, a predavači u leskovačkoj školi stripa, Marko Stojanović i Srđan Nikolić Peka, organizatori su ovog festivala koji se održava redovno od 1998. (sa pauzom 1999. godine, zbog NATO bombardovanja).

- Od 24. do 26. juna 2011. u Leskovcu će biti održana 13. Balkanska smotra mladih strip autora, a svečano otvaranje zakazano je za 24. jun u 20 časova u galeriji Leskovačkog kulturnog centra – naglašava u razgovoru za "Južne vesti" Marko Stojanović, profesor, dobitnik brojnih nagrada za strip stvaralaštvo.

Stojanović podseća da će na ovogodišnjoj manifestaciji biti 311 izlagača iz čitave Srbije (uključujući i Kosovo), Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Dominikanske Republike, što je čini najmasovnijom crtačkom smotrom ove vrste na Balkanu i jednom od najmasovnijih u čitavoj Evropi!

- Više od šezdeset gostiju je takođe najavilo gostovanje u Leskovcu, polovina iz inostranstva, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Francuske, kao i aktivno učešće u bogatom programu sastavljenom od brojnih predavanja, javnih intervjua, tribina, promocija, javnih časova crtanja i radionice stripa koja će neprekidno trajati za sve vreme festivala. Neki od najavljenih gostiju su Čaba Kopecki, Darko Perović, Adrian Barbu, Dražen Kovačević, Leonid Pilipović, Vladimir Vesović, Aleksandar Sotirovski, Zdravko Zupan, Vladimir Krstić Laci, Željko Gašić, Igor Jovčevski, Milorad Vicanović Maza, Zoran Stefanović, Vladimir Aleksić, Zoran Tucić, Filip Andronik, Dejan Stojilković, Igor Marković, Damjan Mihailov, Gani Sunduri – precizira Stojanović.

Marko Stojanović navodi da je Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu, od dvadesetak trenutno postojećih strip festivala na prostoru bivše SFRJ, najstariji strip festival. Ona je takođe i jedina strip manifestacija na Balkanu takvog tipa, jedina koja se deklariše kao balkanska i ohrabruje povezivanje strip scena balkanskih zemalja i to je čini jedinstvenom na Balkanu.

- Ova manifestacija ohrabruje mlade strip autore i pruža im podršku u radu, u čemu takođe nema nikakvu konkurenciju na prostoru Balkana. Sem toga, ona predstavlja i jedini strip festival u Srbiji koji na godišnjem nivou nagrađuje rad strip crtača, dodeljujući plaketu ,,Nikola Mitrović-Kokan’’ u kategorijama Najbolji mladi strip crtač, Najbolji mladi ilustrator, Najbolji mladi scenarista, Najbolji mladi strip teoretičar, Najbolji debitant, a na ovom festivalu dodeljuje se i najstarija postojeća nagrada za Doprinos srpskom stripu u zemlji, a ove godine će paralelno biti dodeljena Zdravku Zupanu i Zoranu Stefanoviću – ističe Stojanović uz naglasak da sem ovih nagrada, od 2010. godine dodeljuje se i nagrada "Miodrag Veličković Mivel" za satiričan strip, a ove godine dobitnik je crnogorski strip crtač Mirko Zulić za strip kaiševe koje objavljuje u podgoričkom listu Dan. 

Na kraju razgovora, Marko Stojanović, autor nekoliko izuzetno značajnih strip knjiga i publikacija, kaže da Balkanska smotra mladih strip autora, sem glavne, takmičarske, redovno obuhvata i dodatnu izložbu koja predstavlja strip scenu jedne od balkanskih zemalja.

- Do sada su na taj način predstavljene nacionalne strip scene Republike Srpske, Rumunije, Bugarske i Crne Gore, a ove godine će 25. juna u 20 časova, u galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu, biti otvorena izložba "Istorija hrvatskog stripa" na kojoj će biti predstavljeno gotovo osamdeset godina hrvatske strip tradicije. Važno je istaći da se ovim putem Hrvatski strip po prvi put u istoriji predstavlja u Srbiji – kaže Marko Stojanović, koji je zajedno sa Srđanom Nikolićem Pekom najzaslužniji za razvoj i afirmaciju Škole stipa "Nikola Mitrović Kokan" u Leskovcu.

 

 

PROGRAM MANIFESTACIJE XIII BALKANSKA SMOTRA MLADIH STRIP AUTORA

24.06.2011.

16h Promocija petog broja makedonskog strip magazina Sindrom i monografije „10 godina strip grupe Čaj… Odličan”
17h Promocija strip albuma „Duboko i hladno”
18h Predavanje Darka Perovića „Sve o Boneliju”
19h Javni intervju sa Zdravkom Zupanom i Zoranom Stefanovićem
19:30h Otvaranje strip berze
20h Otvaranje izložbe mladih strip crtača Balkana u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, dodela nagrade za doprinos srpskom stripu, dodela nagrade „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip
21h Ekskluzivna promocija leksikona „Stripovi koje smo voleli“

25.06.2011.

12h Predstavljanje beogradskog strip izdavača „System Comics”
13h Tribina „Mesto balkanskih strip autora u francusko-belgijskom stripu”
14h Promocija novog brojea magazina Strip Pressing i pretpromocija knjige o stripu   Dejana Stojiljkovića „Kiselo i slatko”
17h Predavanje Dražena Kovačevića „Osnove kadriranja”
18h Promocija prvog albuma serijala „Beskrvni” i knjige “Leskovački strip 1950-2010”
19h Promocija hrvatskih strip časopisa Strip revija i Stripos
20h Otvaranje izložbe „Istorija Hrvatskog stripa: Slavonski strip” u Narodnom muzeju i dodela memorijalnih nagrada „Nikola Mitrović Kokan“ nagrađenim autorima
21h Predavanje Željka Gašića i Ratka Dragaša „Hrvatski strip danas”

26.06.2011.

12h Promocija strip albuma “Amnezija” bosanskohercegovačkog autora Filipa Andronika
13h Predavanje Bogoljuba Arsenijevića Makija i Zorana Stefanovića „Valjevski strip“
14h Predavanje Adriana Barbua i Aleksandrua Pope “Rumunski strip nekad i sad”
18h Svečeno zatvaranje manifestacije i dodela zahvalnica u galeriji Leskovačkog kulturnog centra
Sve vreme trajanja manifestacija u prostorijama Leskovačke škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" u potkrovlju Leskovačkog kulturnog centra radiće strip radionica.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: