Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 9. 3. 2018.

| Kultura

Na Dan Narodnog pozorišta premijera predstave po Sigminom tekstu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Predstava Ulica usamljenih automobila
Predstava rađena u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem; Foto: Nikola Milosavljević

Poznati niški književnik Zoran Pešić Sigma, prvi put je i dramski pisac, a publika će moći da vidi njegovu predstavu apsurda “Ulica usamljenih automobila” premijerno u nedelju 11. marta, na 131. godišnjicu Narodnog pozorišta u Nišu. Prva repriza, za koju i dalje ima karata u prodaji, zakazana je već za ponedeljak 12. mart.

Predstavu je režirala mlada beogradska rediteljka Đurđa Tešić, a kako je kazala, za nju je Sigmin tekst bio izazov zbog toga što je delo domaćeg autora, ali i situacija apsurda.

Njegova struktura je zanimljiva kao i likovi. Pisac je prvi put dramatizovao roman, pa smo u pomoć poozvali Dimitrija Kokanova i sveli priču na 10 likova. Ova drama je jedna društvena distopija, vrlo slična stvarnosti u skorijoj budućnosti, ali malo preteranoj stvarnosti. Svako će moći da se prepozna u njoj - kazala je rediteljka Tešić.

Sigma, čiji je dramski tekst nagrađen od Sterijinog pozorja, kaže da je osetio ogromnu energiju rediteljke i glumačke ekipe. Pozorište press Sigma glumci Sigmin prvi dramski tekst; Foto: JV/V. Milić

Ovo je mistično-urbana priča o strahu, nerazumevanju, praznini, izgubljenosti i besmislu - naveo je niški pisac.

U predstavi igraju Danilo Petrović, Marko Pavlović, Dragiša Veljković, Bojan Veljović, Jasminka Hodžić, Dragana Jovanović, Miloš Cvetković, Uroš Milojević, Nikola Cekić i Stefan Mladenović, a deo ekipe je i muzičar Uroš Kostić.

Kruševački glumac Bojan Veljović koji glumi čistača cipela i pesnika u “Ulici usamljenih automobila” kaže da je komad istovremeno i opomena na položaj radnika u kulturi.

Ukoliko nije upozoravajuće nemamo razloga da je uopšte igramo - istakao je Veljović.

Karte za reprizu premijere, koja se igra u ponedeljeljak 12. marta od 20 sati, koštaju 500 dinara.

Iz Narodnog pozorišta najavljuju da će “Ulica usamljenih automobila” biti izvedena i 27. marta na Svetski dan pozorišta.


Tekst nagrađen na konkursu Sterijinog pozorja

Narodno pozorište Pozorište obeležava 131. rođendan; Foto: JV/V. MilićU obrazloženju žirija koji je nagradio ovaj dramski tekst, zbog čega je predstava i urađena u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem, navodi se da je “Ulica usamljenih automobila” svojom segmentarnom dramaturgijom, jedinstvenim humorom, čak ironijom, uspeo da donese presek celog društva.

Naš život je jedna ulica... I nema druge ulice... A u toj ulici nema ni hrane ni posla, zabranjen je lov na muve iz dosade... Postoji samo senka života... Pravimo se da nas još ima. Pravila postoje, zakon postoji, raskrsnice postoje u ulici usamljenih automobila. Ova drama zapravo je slika naših života - poetično opisuje naše svakodnevne ali i generalne probleme - navodi se u obrazloženju žirija.

Direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić najavio je da će predstava biti deo 63. Sterijinog pozorja, ali da je još neizvesno da li u takmičarskom delu ovog prestižnog pozorišnog festivala koji se održava u Novom Sadu.

V. d. direktorka Pozorišta Dragana Petrović je kazala da je ovo prva godišnjica ove ustanove koja se obeležava predstavom koja je urađena po tekstu domaćeg autora - Nišlije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: