Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 5. 7. 2011.

| Kultura

Održana Balkanska smotra stripa u Leskovcu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac, skola stripa 2

LESKOVAC – Ministarstvo kulture bojkotovalo je 13. Balkansku smotru mladih strip autora po treći put za red, ali je ona uspešno održana zahvaljujući pomoći Grada Leskovca i kompanije Zdravlje Actavis, kaže Marko Stojanović, jedan od organizatora ove manifestacije.

- Broj trinaest se u slučaju ove smotre mladih strip autora, koja je održana u Leskovcu od 24. do 26. juna, nije pokazao nesrećnim jer je najstariji festival u bivšoj SFRJ u svom najnovijem izdanju postao i zvanično najmasovnija strip manifestacija Balkana – ističe Stojanović.

Uprkos bojkotu Ministarstva kulture, Škola stripa "Nikola Mitrović Kokan", na čijem su čelu Marko Stojanović i Srđan Nikolić Peka uspela su da u Leskovac dovedu najznačajnije balkanske strip crtače, glavnog menadžera balkanskih autora za francusko strip tržište Čabu Kopeckog, kao i da Leskovčani vide eksluzivnu izložbu "Istorija hrvatskog stripa" kojom se Hrvatska strip scena po prvi put predstavila van granica Hrvatske.

Po tradiciji, na 13. Balkanskoj smotri mladih strip autora, najbolji umertnici iz Srbije, ali i nekoliko zemalja u okruženju, nagrađeni su vrednim priznanjima za izvanredan doprinos razvoju stipa. Žiri u sastavu Zoran Tucić (predsednik, strip crtač i ilustrator), Srđan Nikolić Peka (strip crtač i ilustrator) i Zoran Stefanović (strip scenarista i teoretičar), dodelio je sledeće nagrade: Memorijalnu plaketu "Nikole Mitrovića Kokana" u kategoriji strip crteža dobio je Stevan Subić iz Zrenjanina. Diplomu za istu kategoriju je dobio je Marko Nikolić iz Leskovca. Memorijalnu plaketu "Nikola Mitrović Kokan" za ilustraciju dobio je Blaž Porenta iz Ljubljane, Slovenija. Diplomu za istu kategoriju dobio je Lazar Kačarević iz Beograda.

Memorijalnu plaketu "Nikola Mitrović Kokan" za scenario dobio je Marko Ubović iz Beograda. Diplomu za istu kategoriju dobio je Tasos Zafeiriadis iz Atine, Grčka.
Memorijalnu plaketu za strip teoriju dobio je Draško Roganović iz Beograda Diplomu za istu kategoriju dobio je Ivan Trenkl, Osjek. Diplome za najboljeg debitanta dobile su Nevena Mitrović iz Valjeva i Aleksandra Stamenković iz Leskovca.

Plaketu za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka škola stripa "Nikola Mitorović Kokan" ispred Leskovačkog kulturnog centra), nezavisno od žirija, i nju su ove godine paralelno dobili Zdravko Zupan i Zoran Stefanović.

Plaketu "Miodrag Veličković Mivel" za satirični strip, koju u sklopu smotre dodeljuje magazin "Think Tank", žiri u sastavu Saša Stojanović (književnik), Jurica Dikić (strip crtač i karikaturista) i Ninoslav Miljković (strip crtač i karikaturista) dodelio je Mirku Zuliću iz Podgorice za stripove koje objavljuje u podgodičkom dnevnom listu Dan.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: