Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:53, 10. 3. 2015.

| Kultura

Premijera predstave “Drita” na 128. rođendan pozorišta

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
drita

Na Dan niškog pozorišta, u sredu 11. marta od 20 sati, premijerno će biti odigrana predstava “Drita” koja je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš i Puls Teatra iz Lazarevca.

Radnja drame “Drita” počinje u vreme albanske golgote, kada su se srpska vojska i narod povlačili preko zavejanih albanskih planina do obale Jadranskog mora.

U ovaj istorijski okvir smeštena je dramatična priča o Ljubici, ženi srpskog oficira, koja je sa još 6 žena odlučila da se žrtvuje i ode u albansko selo kao robinja, ne bi li time ispunila ultimatum plemenskih vođa i omogućila slobodan prolaz srpskoj koloni - navodi se u opisu predstave.

Predstava je rađena po motivima drame “Ne plači, Petra” Stamena Milovanovića, tekst je pisala Danica Nikolić Nikolić, dok režiju potpisuje Ksenija Krnajski.

Iako je radnja smeštena u vreme rata, ovo nije ratna priča. Ovo je priča o herojstvu, i o čežnji za slobodom. I to iz pozicije žene kojoj na početku 20. veka sloboda nije davana u nasledstvo kao vezeni jorgan - kaže rediteljka Ksenija Krnajski.

drita Dramatična ljubavna pričaOna ističe da je tema vanvremenska, jer povezuje vreme prvog svetskog rata i današnjicu, i ističe da se do danas malo toga promenilo.

Većinu glumačkog ansambla čine glumci lazarevačkog teatra - Ana Jovanović, Aleksandar Trmčić, Pero Bjeković, Jelena Cvijetić i Ivana Nedeljković, dok iz niškog pozorišta igraju Aleksandar Marinković i Jasminka Hodžić.

Prema rečima upravnice Puls Teatra iz Lazarevca Ivane Nedeljković, predstave rađene u koprodukciji su danas neizbežne, “jer su budžeti pozorišta takvi kakvi su i odnos prema kulturi je takav kakav je”.

Da ne bismo gubili kvalitet najbolje je da se umrežimo i zajedno radimo. Pored toga, zajedničkim radom svi učimo, razmenjujemo iskustva i napredujemo - kaže Nedeljkovićeva.

Cena ulaznice za premijeru “Drite” je 600 dinara. Prva repriza biće odigrana 12. marta, a karta će koštati 500 dinara.


Tekst “Drite” plagijat?

Iako tekst za ovu predstavu potpisuje Danica Nikolić Nikolić, niški dramski pisac Stamen Milovanović tvrdi da je reč o plagijatu njegove drame “Ne plači, Petra” za koju je 1999. godine dobio nagradu “Dragojlo Dudić”. Kaže da je kontaktirao agenciju za autorska prava i intelektualnu svojinu i najavljuje tužbu.

S druge strane, izvršni producent predstave i upravnica Puls Teatra Ivana Nedeljković kaže da ova predstava jeste rađena po motivima drame “Ne plači, Petra”, ali da je motivisana i antičkim tragedijama, Mihizovom dramom “Banović Strahinja”, “Hasanaginicom” Ljubomira Simovića, “Kanunom” Leke Dukađinija i Ćosićevim “Vremenom smrti”.

Ona tvrdi da nije reč o plagijatu, kao i da je drama “Drita” registrovana kao autorsko delo Danice Nikolić Nikolić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nidza

    19:25 // 10. 3. 2015.

    Mogli su predstavu da nazovu *Dron* po motivima savremene komedije fudbalske utakmice Srbija-Albanija!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: