Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:44, 21. 6. 2012.

| Kultura

Promocija knjige "Žeravica srpske košarke"

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti
Ranko Zeravica
Ranko Žeravica

U svečanoj sali pirotske Gimnazije održana je promocija knjige "Žeravica svetske košarke" Milutina Lute Pavlovića koja je posvećena jednom od najznačajnijih svetskih trenera Ranku Žeravici.

Pored autora i glavnog junaka knjige promociji je prisustvovao i Bata Đorđević iz Košarkaškog saveza Srbije, dok je Svetislav Pešić, koji je bio najavljen, izostao zbog obaveza koje je imao u Berlinu sa reprezentacijom Nemačke.

Bata Đorđević kaže da je normalno da je promocija ove knjige održana u Pirotu, jer se radi o gradu koji voli košarku .

- Ja sam u Pirot prvi put došao pre 45 godina i to upravo zbog Ranka Žeravice, koji me je poslao na instruktažu. I to dovoljno govori kako se tada sistematski radilo u savezu. Mi smo direkno na terenu pratili šta se radi i stvarali bazu koja je neophodna da bi došli rezultati - kaže Đorđević.

Autor knjige Milutin Pavlović kaže da je knjiga nastajala dugo.

- Mi smo na knjizi radili 12 godina. Sve je počelo kao neformalan razgovor. Videli smo da tu ima dosta materijala i nastavili. Ranko je sistematičan čovek i poseduje dosta građe. U samoj knjizi možete pronaći i njegove pripreme za utakmice sa velikih takmičenja, ali postoji i zabavni deo gde smo  sakupili brojne anegdote sa njegovih putovanja širom sveta. Na kraju sve nije moglo ni da stane u ovo izdanje koje je objavio Službeni glasnik - kaže Pavlović.

Tvorac nekadašnjeg jugoslovenskog košarkaškog čuda Ranko Žeravica nije prvi put u Pirotu.

- I mene za Pirot vežu lepe uspomene. Ja sam ovde prvi put bio 1952 godine sa ekipom Radničkog. Od tada pratim šta se ovde deševa. Evo i jutros sam se čuo sa Karijem Pešićem, koji je u Berlinu i koji je jedan od najvećih trenera danas. Drago mi je da se i u Pirotu ambiciozno radi. Sada imate i dobru infrastrukturu i nadam se da ćete sledeće sezone uspeti da se plasirate u viši rang takmičenja. Ja sam zahvalan svim igračima sa kojima sam radio, zahvalan sam i porodici koja je ispaštala zbog mog posla, ali sam pre svega zahvalan košarci koja mi je sve dala. Ovim poslom sam počeo da se bavim jer povremeno nisam imao šta da jedem, a uspeh je došao kao posledica velikog rada - kaže Žeravica.

Na promociji koja je održana u okviru proslave 60 godina KK Pirot prikazan je i film "Od kikindskog blata do svetskog zlata ".


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: