Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 19. 9. 2015.

| Sport

Pola veka trajanja i brojni uspesi niške odbojke

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
Radnički---Gračac,-3-0,-1969.-god,
Utakmica Radničkog i Gračca (3:0) u Rovčetu 1969. godine

Muški klub u eliti, dva ženska tima u Prvoj ligi, 34 aktivna kluba, od kojih 8 iz Niša, oko 4.000 registrovanih igračica i igrača samo su deo onoga čime Odbojkaški savez Nišavskog okruga može da se pohvali za svoj 50. rođendan.

utakmica u rovčetu Utakmice su dugo igrane na terenima u Rovčetu

Za prvog predsednika izabran je Aleksandar Jovanović, poznatiji kao Aca Skender, dok su članovi Izvršnog odbora tada postali Novaković, Rašić i Ozimić.

Prvi klub koji se učlanio i registrovao svoje igrače bio je Radnički koji je postojao do 1972. godine kada su igrači formirala dva nova kluba - Univerzitetski odbojkaški klub Student i EI Mladost.

Odbojka se igrala na otvorenom, na terenu sa šljakom u Rovčetu, ali i nekada na stadionu Železničara. Nakon toga smo se preselili u Šivaru, pa u halu Čair - priča Brkić, član najuspešnije generacije Studenta.


Dva puta u eliti

Image-(36)-1 Ekipa koja je uvela Student u elitu 1976. godine

Najveći uspeh niške klubske odbojke u muškoj konkurenciji se desio u sezoni 1975/1976, kada je Student prvi i jedini put pod tim imenom ušao u najviši rang.

Ekipu, koju je sa klupe predvodio Radomir Kostić, činili su Danilo Jovanović, Željko Ružić, Ljubodrag Brkić, Momo Milošević, Dušan Dimitrijević, Jugoslav Ranđelović, Dragiša Tomić, Goran Lazarević, Novica Dimitrijević, Zoran Tasić, Čedomir Zlatanović i Miodrag Gušić.

Tim je nekoliko sezona bio zajedno. Igrali smo prvo u Ligi uže Srbije, potom u Jedinstvenoj srpskoj ligi gde smo ostvarili sve pobede i kao prvi otišli u Drugu saveznu ligu. Tu smo igrali 3 sezone, dva puta bili drugi i treće sezone kao prvi otišli u kvalifikacije - priča Brkić.

Student je 30. maja 1976. godine pobedom (3:1) nad Rabotničkim u Prištini u kvalifikacijama obezbedio plasman u Prvu saveznu ligu gde je igrao samo jednu sezonu.

Rabotnički se tada žalio da smo potplatili sudije i prva tri kola Prve savezne lige smo igrali sa zakašnjenjem. Milan Crevar, generalni sekretar Odbojkaškog saveza Jugoslave je doneo odluku da smo regularno pobedili i počeli smo sa utakmicama u eliti - dodaje Brkić.

odbojka Plasman OK Niša u Superligu i radost ekipe; foto: Vanja Keser

Igrali su 26 utakmica, a zabeležili 4 pobede, sve u Nišu. Trijumfovali su protiv Brčkog, Rijeke, Crvene zvezde i VGSK-a.

Ispali smo tada Zvezda i mi. Igrali smo dobro utakmice i sa Partizanom, sa zagrebačkom Mladosti, tadašnjim šampionom - seća se Brkić.

Student je pokušavao da se vrati u elitu, ali nije uspeo do arpila ove godine i to pod imenom OK Niš koje je dobio 1997. godine.

Sa 19 pobeda i 3 poraza OK Niš se kao prvi na tabeli Prve lige plasirao u Superligu gde će ove sezone i igrati.


Žene uspešnije

ŽOK student Ekipa Studenta će se ove sezone takmičiti u Prvoj ligi; foto: Stefan Komadinić

Do 1991. godine UOK Student je imao mušku i žensku ekipu, a od tada se klubovi odvajaju na MOK Student i ŽOK Student.

ŽOK Student, sada član Prve lige za odbojkašice, nastao je 1972. godine pod imenom Stevan Sremac, a sadašnje ime dobio je sredinom osamdesetih - priča Brkić.

Stevan Sremac je 1978. godine ušao u najviši rang gde je igrao 8 sezona u kontinuitetu. U više navrata je igrao u elitnom takmičenju, a najveći uspeh je četvrtfinale plej-ofa 2004. godine.

Proslava u nedelju

pozivnicaaaaaaaa Proslava 50. rođendana u nedelju raznim aktivnostima

Od 2012. godine predsednik Odbojkaškog saveza Nišavskog okruga je Ljubodrag Brkić, potpredsednica Jelena Žarić Kovačević, a sekretar Milovan Stojadinović.

U nedelju 20. septembra biće upriličena proslava pola veka postojanja koja će početi u 13 sati u hali Čair otvaranjem izložbe fotografija iz istorije niške odbojke.

U nedelju obeležavamo 50 godina rada Saveza koji je formiran septembra 1965. godine kao Opštinski odbojkaški odbor, pri Savezu organizacija za fizičku kulturu opštine Niš - kaže Ljubodrag Brkić, predsednik Saveza.

Zatim će od 15 sati OK Niš i Ribnica igrati prijateljski meč, a svečana sednica je zakazana u hotelu "Vidikovac" od 18 sati.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: