Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:25, 29. 12. 2017.

| Sport

Streljački klub Niš 1881 - dom olimpijaca, rekordera i osvajača medalja

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
streljacki klub niš 1881 foto vanja Keser
Strelci i u teškim uslovima uspevaju da donesu dobre rezultate; foto: Vanja Keser

Pre 136 godina Niš je dobio prvo streljačko udruženje, a u godinama koje su sledile niški strelci su učestvovali na Olimpijskim igrama, osvajali svetske, evropske, balkanske i medalje sa domaćih takmičenja, obarali rekorde i bili laureati brojnih priznanja. Sada rade u teškim uslovima i čekaju novu streljanu da bi nastavili putevima stare slave.

lidija-mihajlovic-fb Lidija Mihajlović i Zoran Stojiljković simboli Streljačkog kluba Niš 1881; foto: Lidija Mihajlović, privatna arhiva

Prva streljačka družina u Srbiji osnovana je u Beogradu 1851, a tri decenije kasnije i Niš je dobio prvo streljačko udruženje, navodi se u Enciklopediji Niša "Sport".

Nišlije su od samog početka prihvatile ovaj sport i podigle ga na viši nivo. Godine 1887, prvi put u Srbiji, osnovane su đačka družina u Sićevu i prva seoska družina u selu Grejač. Do izbijanja Prvog svetskog rata 1914. Niš je sa okolinom imao 112 streljačkih družina, znatno više od ostalih mesta slične veličine u Srbiji - piše u Enciklopediji.

Prvo strelište u Nišu izgrađeno je početkom dvadesetog veka, kako e u Enciklopediji navodi, na prostoru iza današnje Vojne bolnice, a strelci su 1908. dobili nov prostor za vežbanje na prostoru naselja Apelovac.

Prvi svetski rat prekinuo je rad streljačkih družina, ali su one obnovljene do početka Drugog svetskog rata. Tokom tih godina, neki od najboljih strelaca koji su ostali upamćeni, bili su Aleksandar Popović, Radisav Stojanović, Dragi Vukotić, Radule Pavlović, Vlajko Matejić, Tasa Zečević i drugi - piše u Enciklopediji Niša "Sport".

vanja keser Posle Drugog svetskog rata obnovljena Streljačka družina; foto: Vanja Keser

Streljačka družina Niš obnovljena je 1947. godine, a glavni inicijatori bili su Ranko Stanković, Dragomir Vukotić, Radisav Stojanović, Aleksandar Popović, Milisav Nikezić i drugi. Godinu dana kasnije, zvanično je registrovana streljačka družina koja je vremenom dobijala sve više članova.

Naredni period bio je izuzetno uspešan za niške strelce. Pojavili su se takmičari koji su postizali izvanredne rezultate. Najuspešniji su bili Ilija Ničić, Vladimir Grozdanović i Miroslav Stojanović koji su briljirali i na domaćoj i na međunarodnoj sceni - stoji u Enciklopediji.

Danas u Nišu postoji Streljački klub Niš 1881 čiji rad su obeležili, pored nedavno preminulog nekadašnjeg selektora reprezentacije Zorana Stojiljkovića, i strelci Lidija Mihajlović, Tamara Peji, Manojlo Keča, Marko Živić, Andrija Milovanović, Katarina Biserčić i drugi.

Lidija Mihajlović - simbol niškog kluba

lidija-mihajlovic-decembar-2017-sportski-bal-foto-vanja-keser Lidija Mihajlović gimnastiku zamenila streljaštvom; foto: Vanja Keser

Najuspešniji takmičar Streljačkog kluba Niš 1881 je Lidija Mihajlović, učesnica Olimpijskih igara u Barseloni i Pekingu, osvajač mnogobrojnih medalja na međunarodnim i domaćim takmičenjima, višestruko nagrađivani sportista. Zaslužni je sportista Jugoslavije, rekorder Jugoslavije u gađanju iz vazdušne puške, osvajač mnogobrojnih evropskih, svetskih i balkanskih medalja. Rekorder je i po broju dobijenih nagrada "Sportista godine Niša" - čak osam puta je ponela to laskavo priznanje.

Prvo sam se bavila ritmičkom gimnastikom, ali je onda Mihajlo Čolović je u mojoj školi “Vuk Karadžić” otvorio streljačku sekciju. Ispod stepeništa u holu škole napravio je streljanu i svi đaci su imali mogućnost da prođu kroz tu sekciju. Pogodila sam svaki put u metu i on mi rekao “Biće nešto od tebe”. Tako je krenulo - priseća se Lidija.

U klub je otišla 1881. godine, simbolično, 100 godina nakon osnivanja Streljačke družine.

Krenula sam sa malim kalibrom, prolazila takmičenja. Jedne godine sam imala žuticu i morala sam u bolnicu, ali nisam želela da idem zbog državnog prvenstva. Doktor mi je rekao da moram da ostanem u bolnici, što mi je palo teško - dodaje Lidija.

lidija-zoran-i-ivan-oi-peking-fb-lidija Nišlije na Olimpijskim igrama u Pekingu - Lidija Mihajlović, Zoran Stojiljković i odbojkaš Ivan Miljković; foto: Lidija Mihajlović, privatna arhiva

Kada je izašla iz bolnice prešla je na ozbiljan rad kod trenera Zorana Stojiljkovića, a tada su je čekale reprezentativne obaveze, puno priprema i treniranja. Sav trud se isplatio, a dokaz tome je i odlazak na Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine kada naši predstavnici nisu mogli da se takmiče u kolektivnim sportovima, a ni pod našom zastavom.

To je jedna trauma za mene. Bila mi je prekretnica. Mnogo sam se mučila da dođem do Igara, a onda odeš, a ne znaš ni gde si. Nismo znali do poslednjeg trenutka da li ćemo ići, kada ćemo krenuti. Stigli smo zadnjim letom, ujutru ušli u sobe, pucali malo posle toga. Oni koji su nam do juče bili cimeri, nisu se ni javljali. Kao događaj, lepo je, ali bilo je teško - priča Lidija.

Preskočila je tri olimpijska ciklusa, pa je otišla na Olimijske igre u Peking 2008. godine.

Dve godine sam se samo tome posvetila. Svakog dana sam se spremala, ali jedan hitac me je odvojio od medalje - kaže Lidija.

andrija i lidija foto sasa djordjevic Adrija Milovanović i njegov trener Lidija Mihajlović; foto: Saša Đorđević, arhiva JV

Od 1993. godine Lidija Mihajlović radi i kao trener, prvo za mlađe kategorije, a posle je preuzela sve kategorije.

Sledeće godine mi je jubilej, 25 godina rada kao trener. Znam šta im je, šta im se dešava, kako da im pomognem, kako da im skrenem misli, kao što je Zoki znao za mene. Tada mi je pričao “izuj se, pa ponovo veži pertle”. Postoji velika odgovornost, ali ne znam šta je teže. Sigurno je da ih razumem, ali moraš da budeš i pedagog i trener i sportista - dodaje Lidija.

Streljački klub iznedrio je mnoga imena, između ostalih Katarinu Biserčić i Andriju Milovanovića, koji su imali mnogo uspeha na međunarodnoj sceni.

Katarina je od malena kod nas u klubu, u nju smo mnogo uložili jer je imala veliku želju i pokazivala da može. Dobro je gađala na državnim prvenstvima, ima lične rezultate vrhunske. Andrija je baš brzo postigao velike rezultate, bio je vrhunski strelac. Sada nam je tu Lara Canić, koja je baš vredna, mnogo ulaže u sebe i dosta radimo sa njom. Imala je dobre rezultate na prethodnim takmičenjima. Od nje dosta očekujemo - dodaje Lidija.

Čekajući novu streljanu

strelci-nis-decembar-2017-foto-vanja-keser foto: Vanja Keser

Streljana sa minimum 30 streljačkih mesta i prostorom niških strelaca trebalo bi da bude izgrađena pored bazena Čair, najavilo je gradsko rukovodstvo još 2015. godine.

Već godinama strelci treniraju u teškim uslovima u objektu u centru grada i čekaju da pređu u nove prostorije, a gradski većnik za privredu Miloš Milošević rekao je da se čeka potvrda Ministarstva privrede.

Predviđeno je da uredimo čitavu zgradu i da uredimo gornji sprat gde je predviđena streljana. Aplicirali smo, imamo naznaka da će biti odobreno, ali čekamo zvaničnu potvrdu Ministarstva privrede - rekao je Milošević.

Dok se ne završi izgradnja streljane, niški strelci su prinuđeni da improvizuju kako bi svi imali uslove za treninge i pripremu za takmičenja na kojima se od njih očekuju dobri rezultati.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Gradske opštine Medijana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: