Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 25. 5. 2012.

Laser trajno ispravlja vid

lasik-img

Više od 30 miliona ljudi širom sveta se podvrglo laserskom korigovanju kratkovidosti, dalekovidosti, presbiopije i astigmatizma.

Njihova iskustva unazad 20 godina svedoče da su napravili pravi izbor za život bez naočara. U više od 99% slučajeva vid je poboljšan bez komplikacija i pacijenti su u potpunosti zadovoljni.

Potvrde o uspešnosti ove metode su brojne, dok je učestalost komplikacija veoma retka i iznosi manje od 1%. Savremena laserska tehnologija i iskusan hirurg su garancija pouzdanog i trajnog smanjenja dioptrije.

Od primarne važnosti za uspeh intervencije su pravilna procena i izbor najbolje strategije za poboljšanje vida. Hirurg objašnjava i savetuje koja metoda je optimalna za pacijenta na osnovu obavljenog pregleda. Kandidat za korekciju vida pomoću lasera je osoba starija od 18 godina kod koje je dioptrija stabilna najmanje godinu dana.
Laserska intervencija je izuzetno brza i sofisticirana, traje svega oko 2 sekunde po dioptriji. Preoperativni pregledi traju oko 2 sata i čine čitavu proceduru studioznom i detaljnom.

Informisanje pacijenata je veoma bitno za postizanje rezultata refraktivne intervencije.

Potpuno uklanjanje dioptrije i islobađanje naočara i kontaktnih sočiva se postiže kod preko 95% operisanih, dok kod malog broja dioptrija je smanjena ali optička pomagala su i dalje neophodna. U tom slučaju se, nakon izvesnog vremena potrebnog za oporavak oka, radi još jedna ili više laserskih intervencija da bi se dioptrija potpuno uklonila. Postoje i mali rizici koji u neznatnoj meri ometaju vid. Najčešće su to prolazna zablještenja i osećaj suvog oka. Lasersko korigovanje vida je bezbedna i sigurna procedura, infekcije se mogu javiti u istom procentu kao kod osoba koje nose kontaktna sočiva duži niz godina. Dokazano je da je laserska korekcija vida bolje rešenje od kontaktnih sočiva za osobe koje nisu strogo disciplinovane u nošenju i održavanju sočiva.

Broj i ozbiljnost komplikacija se izuzetno smanjuju iskustvom hirurga, koji ume da prema pacijentu odabere i primeni najbolje tehnologije i efikasnu hiruršku tehniku. Preporuke za izbor lekara su broj urađenih intervencija, iskustvo u datoj oblasti, praćenje i razvoj novih tehnologija, te naučne i edukativne aktivnosti.

U refraktivnoj hirurgiji se primenjuje laser koji remodelira prelomnu moć rožnjače, omogućava uklanjanje dioptrije i na taj način se dobija jasna slika bez naočara ili kontaktnih sočiva.

Metode laserskog skidanja dioptrije koje se najčešće primenjuju i koje su dale mnogo uspeha do sada su LASIK i PRK. U 90% sličajeva korigovanja vida se radi LASIK, a svega 10% PRK. Razlog su dve glavne prednost LASIK metode, potpuna bezbolnost i brži oporavak vida, ali je krajnji rezultat obe metode isti. Metoda koja ne spada u laserske i predstavlja rešenje za one koji, zbog slabog kvaliteta rožnjače, nisu pogodni za korekciju vida pomoću lasera jeste ugradnja intraokularnog sočiva. U slučaju istovremenog prisustva katarakte i dioptrije postoji mogućnost da se jednom intervencijim, ugradnjom intraokularnog sočiva, rešite oba problema.

Lasersko skidanje dioptrije je po pacijanta jednostavan, bezbolan i brz put da se oslobode naočara ili sočiva, a pravilan izbor

hirurga i disciplina samog pacijenta to i omogućavaju. Korekcijom se vraća normalan vid i samopouzdanje, što čini svakodnevni život lakšim i lepšim.

Podeli sa prijateljima
Pronađite nas na: